4 évszak Haldorádó Method Feeder Kupa 2017 versenysorozat összegzés

4 évszak Haldorádó Method Feeder Kupa 2017 versenysorozat összegzés

Az amatőr horgászversenyzés reneszánszát éljük, ami leginkább a method feeder technika lehengerlő népszerűségének köszönhető. Akik e módszer szerelmesei, hétről hétre válogathatnak a részükre szervezett rendezvények között. Hogyan lehet ebben a hatalmas kínálatban mégis egy olyan versenysorozatot útjára indítani, amely igazán különleges? Nos, ebből a versenybeszámolóból talán kiderül.

A 4 évszak Method Feeder Kupa különlegességére tulajdonképpen magából a címből is rá lehet jönni. Ez ugyanis egy olyan négyfordulós horgászverseny sorozat, amelynek állomásai azonos helyszínen: a kiskunhalasi Tóth-tavon, de az év különböző időszakaiban kerültek megrendezésre. Akik ennek a sorozatnak a legjobbjai lettek, joggal mondhatják el magukról, hogy minden helyzethez, minden körülményhez a lehető legjobban tudtak alkalmazkodni. No de ne szaladjunk ennyire előre, lássuk részletesen mi is történt az egyes fordulókban!

1. tavaszi forduló
A tisztánlátás érdekében azt még érdemes megemlíteni, hogy mindegyik verseny két napon került megrendezésre. Először március 25-én és 26-án telt meg a Tóth-tó partja a versenyzőkkel, és már ezen a két napon jól látszódott, hogy ez a víz kiemelkedő halállománnyal bír. Az indulók gyorsan belátták, hogy bizony fel kell kötnie a gatyát annak, aki előkelő helyen szeretne végezni valamelyik szektorban. A szombati napon például Letenovics Gábor fogása az 50 kilót is meghaladta, ami még nyáron is megsüvegelendő. Végül Szabó Csaba vette legjobban az akadályt, és a két nap alatt mindössze 1 + 2 = 3 pontot gyűjtve nyerte meg a versenyt. Őt Döme Gábor követte, aki 4 ponttal, ám közel 90 kiló megfogott hallal zárta a tavaszi etapot, míg a bronzérem Csővári Tibor nyakába került ezen a hétvégén.

Az első forduló díjai
Szép tavaszi napsütés fogadta a versenyzőket, de azért fel kellett öltözni
A versenypálya egy része
Letenovics Gábor termetes halakkal sokkolta versenytársait és 50 kg feletti fogással nyerte az első fordulót
Ezen a versenyen Papp József is részt vett…
… és kiválóan teljesített
A tavaszi fordulót 1 + 2 = 3 ponttal Szabó Csaba nyerte
A második helyre Döme Gábor zárkózott fel
Ehhez kellett a második fordulóban elért szektorgyőzelme is
A harmadik helyen Csővári Tibor végzett
A legnagyobb halat Szabó Bence fogta, súlya 11.070 g volt
Egyre több gyermek is kedvet kap a versenyzéshez
Ilyen szép fogások láttán mindenki örül!
A tavaszi forduló legjobbjai
A tavaszi forduló eredménylistája

2. nyári forduló
Várható volt, hogy a tavaszi, melegedő vízben is már étvágyuknál lévő pontyok a július 8-9-re kiírt nyári fordulóban még aktívabbak lesznek. Sőt, a legtöbben a Tóth-tó híres amurjaira is komolyan számítottak már, nem is alaptalanul. A 23 induló ismét két szektorban foglalhatott helyet és küzdhetett meg az értékes helyezésekért. A szombati napot egyértelműen Tóth Jenő oldotta meg a legjobban, aki egymaga több mint 90 kg halat terelt szákba. Fárasztó, de annál élménydúsabb öt órája volt Jenőnek, miközben a másik szektorban Döme Gábor találta el az amurok ízlését, több nagytestű torpedó segítségével, majd 65 kg-os fogással sikerült levadásznia az egy pontot.

A második forduló díjai
A nyári forduló, mint várható volt, a leghalasabbnak bizonyult. Többen már az első dobás után pár perccel fárasztottak
A nap sztárjai az amurok voltak, a legtöbbet Döme Gábor fogta
Daniel Stojanovic Horvátországból érkezett
Tihany Ferenc hatalmas amurja
Németh Zoltán amurja
Tóth Jenő több mint 90 kiló halat terelt szákba a nyári forduló első napján!
Ezek főként nagytestű pontyok voltak, amelyek közül a legnagyobb 14.300 grammot nyomott!

A vasárnapi forduló ismét halasnak bizonyult, ám az előző napi egyesek közül csak Döme Gábor tudott ismét győzedelmeskedni, így maximális teljesítménnyel és legtöbb fogott hallal a nyári versenyt megnyerte. Ezen a hétvégén második Sejben István, míg a harmadik Letenovics Gábor lett. Érdekességképpen jegyezzük meg, hogy ezen a versenyen négyen fogtak 100 kg felett a két fordulóban! De az utolsó helyezett is 17,3 kg halat mérlegelt. Ez alapján sejthető, hogy milyen izgalmas és eseménydús horgászatban volt része a versenyzőknek.

A nyári fordulót Döme Gábor nyerte
Sejben István ezüstérmet szerzett ezen a hétvégén
Letenovics Gábor a bronzéremnek örülhetett
A nyári forduló legjobbjai
A nyári forduló eredménylistája

3. őszi forduló
Bár az évszak már stimmelt, az időjárás igencsak nyáriasra sikeredett szeptember 2-3-án, mikor is újra feederbotok spiccére szegeződött a 4 évszak kupára áhítozók figyelme. Ettől függetlenül a fogási eredmények, még ha nem is nagyon, de elmaradtak a júliusitól. Beke Tibor első napon 67 kilót meghaladó fogásával nyert, míg a másik szektorban Döme Gábornak ehhez elég volt 38 kiló is. Ez is jól mutatja, hogy mekkora jelentősége van a szektorozásnak!

A harmadik forduló díjai
Sorakozó, bevetés indul!
Bár a naptár már szeptembert mutatott, a halak még nyári erejükkel küzdöttek a horgon
A zsákmány zömét a pontyok tették ki
De meglepően sok amur került még ekkor is szákba, ezt itt Tóth László fogása
Sejben István torpedója
Gajdos Gergő Ukrajnából érkezett

A kétnapos versenyeken minimálisra lehet csökkenteni a végeredmény alakulásában a szerencsefaktort, hiszen egyszer lehet jó helyre ülni, de kétszer már igencsak nehéz. A reálisabb végeredményt a szektoros értékelés nagyban elősegíti. Ezen a hétvégén ismét Döme Gábor nyert 1 + 1 = 2 ponttal, őt követte 3 ponttal Kertész Zoltán, míg harmadik Beke Tibor lett 6 ponttal.

Szabó Csaba egy szép süllőt is kivarázsolt a vízből
Zsinka Péter a verseny legifjabb és leglelkesebb versenyzője
Tranker Balázs kapitális tőpontya
Döme Gábor ebben a fordulóban sem hibázott, és 2 ponttal nyerte a versenyt
Kertész Zoltán második lett ezen a viadalon
Beke Tiboré lett ezen a hétvégén a bronzérem
Az őszi forduló legjobbjai
Az őszi forduló eredménylistája

4. téli forduló
December első hétvégéjén került megrendezésre a téli forduló, amihez az időjárás is igazodott, ugyanis reggel -3 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet. A tó körüli kisebb vízfelületek mind behártyásodtak, de szerencsére a Tóth-tó tartotta magát, lágyan fodrozódó vizén nem talált fogást a fagy. Látszólag egyébként sem a halakra, sem pedig a versenyzőkre nem volt tragikus hatással a zimankó, hiszen mindenki hősiesen leste a spicceket, és szinte mindig volt „görbe bot” a mezőnyben. Ahogy a hideg vízi versenyeken lenni szokott, a pálya már közel sem volt olyan egyenletes, mint nyáron. Míg az „A” szektort Szemes Csaba 54 kilót meghaladó zsákmánnyal nyerte, addig a „B” szektorban Döme Gábornak szűk 26 kg is elegendő volt ehhez. Csaba egyébként több 10+-os hallal biztosította aznapi győzelmét!

A negyedik forduló és az összetett verseny díjai
Bár még csak december elejét írtuk, a körülmények tényleg téliesek voltak: szombat reggel keményen fagyott, -3 Celsius-fok volt
Szemes Csaba volt az 1. forduló legeredményesebb horgásza, 54.215 g fogott hallal nyerte az „A” szektort
Több 10+-os pontyot terelt szákba!
A „B” szektort Döme Gábor nyerte 25.895 grammal
Ilyen szépségdíjas pontyok is partra kerültek
Hosszú, óvatos fárasztás után került szákba…
… a téli forduló legnagyobb, 12.020 g súlyú tükörpontya, amely Sejben István nevéhez fűződik

Vasárnapra ismét új arcát mutatta a Tóth-tó, ugyanis a tájat reggel pillanatok alatt fehérré változtatta a havazás, így nevéhez méltó lett a verseny. Ennél téliesebb körülményeket nehéz lett volna találni. Mindenesetre az indulóknak most mindent be kellett vetniük annak érdekében, hogy kapásra bírják a halakat. Az „A” szektorban ez Csővári Tibornak sikerült a legjobban, aki 32.260 g-os terítékével zsebelte be az 1 pontot. A másik szektorban az előző napon kettest horgászó Fias Dénes 21.175 grammos fogásával nem talált legyőzőre, így a téli fordulót 3 ponttal magabiztosan nyerte. Második Szemes Csaba, míg a harmadik Beke Tibor lett.

Vasárnap reggel megérkezett a tél
Rövid időn belül mindent belepett a hó
A télies időjárás ellenére nem kellett sokáig tétlenül ücsörögni
A második forduló legnagyobb halát Gránicz Zsolt terelte szákba alig 10 perccel a verseny kezdése után
Döme Gábor egy szép téli ponttyal
Csővári Tibor fogta a legtöbb halat a 2. fordulóban
Fias Dénes 2 + 1=3 ponttal nyerte a téli fordulót
Szemes Csaba ezüstjéhez kellettek a 10+-os halak is
Ezúttal Beke Tibor lett a harmadik
A téli forduló legjobbjai
A téli forduló eredménylistája

Mivel ez volt a 4 évszak Haldorádó Method Feeder Kupa utolsó fordulója, az összesített végeredményekre is fény derült, és az első 6 helyezett átvehette jól megérdemelt díjait. Azt azonban még érdemes elmondani, hogy a szabályok értelmében a 8 szektoreredményből a 6 legjobb számított bele a végső sorrendbe.

A 4 évszak Haldorádó Method Feeder Kupa legeredményesebb 6 versenyzője
A végső sorrend a 20 legjobbal

Teljes eredménylista itt érhető el (xlsx).

A 4 évszak Haldorádó Method Feeder Kupa versenysorozat Bajnoka 2017-ben Döme Gábor lett

Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak és mindazoknak, akik végigküzdötték ezt az egész évet átölelő versenyt. Jövőre ismét megrendezésre kerül ez a rendezvény, azonban akkor már helyszíne a Kiskunhalasi Ezüst-tó Horgászcentrum lesz. Bízzunk benne, hogy ott is legalább ilyen szép fogási eredmények születnek majd. Versenykiírás 2018 februárjában várható.

Érdemes megtekinteni a téli forduló során készített kisvideót, mely még látványosabban, hangulatosabban adja vissza a körülményeket, illetve hasznos információkat is találhattok benne! 

 

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.