II. Haldorádó - Duna Feederkupa 1. forduló beszámoló

II. Haldorádó - Duna Feederkupa 1. forduló beszámoló

A mostani hétvégén kerül megrendezésre a II. Haldorádó Feeder Kupa Ordason. A feeder ranglista pontszerző versenyei között szerepel, ezért aztán a hazai finomszerelékes fenekező horgászok krémje rajthoz fog állni. A másik fontos körülmény, hogy a verseny helyszínét a Duna adja, természetes körülmények között, a legnagyobb folyónk őshonos hallállományával kell megküzdeni, pontosabban túljárni az eszükön, ami valljuk be, nem mindig egyszerű feladat. Az elmúlt évek horgászversenyei alapján nagy küzdelemre, sok nagytestű halra számíthatunk, egyszóval izgalmas versenynek nézünk elébe. A versenyről on-line módon láthatnak közvetítést a Haldorádó Horgászportálon a kedves Olvasók, igyekszem minden fontos eseményről a lehető legsűrűbben tudósítani.

Jó pár versenyző vallatta már a hét elejétől az ordasi kövezés előtti vizet, keresve azt a megfelelő etetőanyag, illetve csali kombinációt, amely várhatóan eredményes lehet a hétvégi megmérettetésben. De nem csak az etetésen, vagy a csalin múlik a siker, meg kell találni azt a távolságot is, ahol szívesen tanyáznak a nagy testű dévérkeszegek, jászkeszegek, és még a sodrás ereje lehetővé teszi a partról való meghorgászatát is.

Ez egy tavi, kiépített versenypályán nem jelent különösebb nehézséget, de itt a Duna azért már kissé más technikát igényel. A feladat nem lehetetlen, vannak az indulók között szép számmal, akik mesteri módon űzik a folyóvízi horgászatot, úgy a magyar, mint a szlovák válogatott versenyzők között. Egy folyón persze akadnak olyan tényezők, amit nem igazán tudunk befolyásolni, de talán nem lesznek gátló tényezők, a vízállás is megfelelőnek tűnik, az időjárásra, melegre sem lehet panaszunk.

Zajlik a regisztráció
Néhány perces köszöntő és szabály ismertetés következett

A megnyitó után a sorsolás vette kezdetét. először sorsolási sorrendet húztak a versenyzők, majd ennek megfelelő sorrendben kihúzták a horgászhelyeik számát.

A sorsolás

A verseny az Országos Feeder Szabályzat alapján kerül megrendezésre, két fordulóban, egyenként öt-öt órás versenyidővel. Az etetőanyag és csali limitek is az említett szabályzathoz igazodnak, a felhasználható bekevert, áttört etetőanyag mennyisége nem haladhatja meg a 12 litert. Ebbe beletartozik a föld, agyag, kavics, és az etetésbe szánt szemes anyag is. Az élőcsali is limit alá esik, összesen 2,5 l lehet a felhasználható, ebből az apró szúnyog maximum fél liter lehet, a horogra szánt tűzőszúnyogot pedig az 1/8-os mérőedényben kell bemutatni. Természetesen ezek a mennyiségek a megfelelő időben a verseny megkezdése előtt szigorúan ellenőrzésre kerülnek.

A limitek ellenőrzése volt a következő mozzanat

9 óra 20-kor felhangzott az alapozó etetést engedélyező dudaszó. Etetni kizárólag feederbottal, az azon levő feederkosárral lehet. Semmi más módszer nem engedélyezett.

Repül a megtöltött etetőkosár

Az etetési távolságot általában 25-30 méter körül választották a horgászok. Már ahol lehetett, mert némely horgászhelyeken ebben a távolságban annyira akadós volt a hely, hogy gyakorlatilag nem lehetett meghorgászni. Ilyen esetben kényszerűségből közelebbi etetéssel próbálták megoldani a helyzetet.

Néhol a horgászhely biztonságos kiépítése komoly feladat volt, és előfordulhat, hogy a hajóforgalom keltette hullámverés miatt megfelelő magasra is kell építeni.

Stabilra és biztonságosra kellett építeni a horgászállásokat
Nem a legjobb a helyem, de megoldom - mondta Szarka Imre

A tíz perces etetési idő után fél 10:00-kor elkezdődött az első napi öt órás forduló.

Nem sokat kellett várni az első halakra. A versenypálya felső szakaszán már az első percekben termetes dévérek, jászok kerültek szákba. Néhány kisebb karikakeszeg is rajtavesztett a falánkságán ez idő alatt.

Rettenetesen akad a pálya Döme Gábor előtt, ennek ellenére az első percben sikerrel szákolt egy termetes halat
Kálló Kornél egy még nagyobb dévérrel válaszolt azonnal

Végignézve a pálya felső szakaszán, szinte mindenki fogott már termetes halat, remélhetőleg az alsó szakaszon is ilyen jól indul a verseny.

A középső szektorban nem ennyire jó a helyzet. Apróbb halak jelentkeznek a legelejétől fogva. Ráadásul nem is olyan nagy tempóban. A szúnyoglárva csalit azonnal megtámadják az apró karikakeszegek, és az kis méretük miatt az akasztás is bizonytalan, ráadásul az apró csipkedéssel, alig látható kapást csinálnak, ami esetleg arra jó, hogy láthatatlanul teszik tönkre a felkínált csalit.

Az apróságok mellett azért itt is sikerült néhány igen szép dévérkeszeget szákolni, néhány termetesebb jászkeszeg is a szákokba került.

Nem túl nagy keszeg, de fontos hal lesz a mérlegelésnél
Kicsi és nagyon fickándozik
Bató Attila egy a középső szektorban átlagos méretű dévérrel
Minden darab kincs, ha leesik és elérhető, fel kell venni
Erdei Attila nem az első ekkora halát fogja már!
Nagyon sok ekkora, vagyis tenyeres keszeggel lehet csak behozni egy-egy darabos halat
Jogos az öröm Egedi Róbert arcán, nagyon kellett már egy ekkora hal, elmondása szerint
Lipák András egy dévérkeszeggel
Lantos János kemény csatát vív a szomszédos helyen horgászó Erdei Attilával

A középső, azaz B szektorban igen kiegyenlített a küzdelem már az elejétől. A szektort a segítők szerint az egymás mellett horgászó Lantos János, vagy Erdei Attila vezeti, ezt pontosan nem lehet most még eldönteni. Ők azért rendszerességgel fognak nagyobb testű halat is az apróságok mellé.

Az első, azaz A szektorban még a B-nél is nehezebb halat fogni. Szó szerint meg kell küzdeni minden grammért. Jó, de nem is a sokkal több halat adó C szektorral kell összehasonlítani, ezért is fontos a szektoros értékelés.

Németh Balázs szákol

Mindezek ellenére, hogy valóban nagyon nehéz egyes helyeken halat fogni, plusz még, ha sikerül is megakasztani, de eljutni a sikeres szákolásig sem könnyű dolog. Némely horgászhelyek elől, csak nagy ügyességgel lehet kiszedni a halat, mert gyakorta belemegy vagy a horgon levő zsákmány, vagy a kosár csúszik be valami akadóba. Sok így is elvesztett hal, de ez sajnos benne van egy természetes pályában, ez ugyanis a Duna folyó!

Siroki Dávid egy gyönyörű dévérrel
Hasso Jaroslav egy darabos jászkeszeggel
Vidó Ferenc elmondása szerint stabilan vezeti az A szektort
Bár sikerült jó pár szép halat fogni Szarka Imrének, de nem igazán vált be az A szektor szélső helye
Nagyon sok az apró keszeg, mielőtt a darabos hal a horoghoz férne, szétcincálják a csalit

Hamarosan, 14:30-kor vége az első fordulónak, majd következik a mérlegelés.

Azt követően a Csitta Grill által készített, jól megérdemelt ebéd elfogyasztása jön, majd a versenyzők megkezdik a felkészülést a következő napi fordulóra.

Pazar grill-lakomával várta a versenyzőket a Csitta Grill

A mérlegelés két oldalról indult és a tekintélyes fogások nem is igen tették túl gyorssá. A C szektor mérlegelése mindjárt az elején új pályarekordot adott. Igaz, hogy Döme Gábor horgászatát szinte lehetetlenné tette az előtte levő víz alatti keresztben levő akadó, de az Ő példája is mutatja, hogy keresni kell a megoldást, és sikerülhet is! Gábor is talált egy nem több, mint egy méter széles sávot a horgászhelye bal oldalán, és ha oda sikerült juttatni a végszereléket, akkor gond nélkül kijött, és mint a példa mutatja legtöbbször hallal!

Az új pályarekord, öt óra horgászat során, 36.720 gramm hal, amely kereken 60 darab volt, többnyire dévérkeszegek. Gratuláció illeti elsősorban, hogy nem adta fel és megoldotta a komoly leckét, másodsorban a legtöbb fogott halért!

Döme Gábor a C szektor győzelmét hozó és egyben új pályarekordot jelentő 36.720 grammos fogásával

A B szektor is igen nagy küzdelmet hozott, de Erdei Attila az Őt jellemző rutinnal vette az akadályt, több, mint tíz kilogrammot vert a második helyezett Lantos Jánosra, aki sokáig fej-fej mellett haladt Attilával.

Erdei Attila a B szektor győzelmét adó 32.880 grammos fogásával

Az A szektorban Vidó Ferenc nyert, mint ahogy menet közben sejteni lehetett. Az Ő zsákmánya kicsivel 27 kg fölé ment, így magabiztosan gyűjtötte be az egyes helyezési számot.

Vidó Ferenc az A szektor győzelmét jelentő 27.020 grammos fogásával

Az első napi eredménylista letölthető INNEN

További képek megtekinthetők: Facebook oldalunkon

Holnap folytatása következik!

Akit érdekelnek a vadvizek, ráadásul egy ilyen szép és halban gazdag folyó, mint a Duna, az még holnap nyugodtan kilátogathat. Itt élőben, testközelből láthatják a legjobb magyar feederhorgászakat és drukkolhatnak kedvenceiknek! Ezt ne hagyják ki!