Maconka Barátai Szuperkupa, 2016

Maconka Barátai Szuperkupa, 2016

Nem tegnap történt... Szeptember 3-án a IV. Vízparti Varázslat Nemzetközi Kupával lezárult a Maconka Barátai '16 Szuperkupa versenysorozata. 5 forduló, 6 versenykategória, 168 versenyző 457 horgászata, melynek eredménye 22 halfajból 4233 kg fogott hal, jutalma 93 db(!) kiosztott díj és trófea. A három éve közösen megújított lebonyolítási és pontozási forma a gyakorlatban továbbra is jól működik, mert örömünkre ismét emelkedett a versenyzői létszám. Nézzük meg együtt, hogy mi lett a záró verseny eredménye és végül kik lettek a Szuperkupa díjazottjai!

Emlékszünk? A nyár és a forróság mára már régen a múlté, s bizony az eddig inkább barátságos ősz végén járunk, már november első napjait taposva. Tavaly közel 2 hónap telt el a Szuperkupa-szezont lezáró verseny óta (az akkori cikk október 24-én jelent meg), s az elmúlt évhez hasonlóan az elmúlt hetekben megint csak akkor lett melegem, ha eszembe jutott a cikk mielőbbi megjelenésére vonatkozó régi-új ígéretem. Jelentem, sikerült, hála a hosszú hétvégének! Jöjjön végre a beszámoló, a hideg őszi napokra talán sokunknak lélekmelegítő, kedves emlékként is a versenysorozatról, a maconkai horgászatokról!

Csapjunk is bele!

Bevezetésnek, vagy éppen visszatekintésnek (aki korábban olvasta, ismét átugorhatja) íme a megszokott módon az eddigi tapasztalatokról, a sorozat indításáról, majd az első négy versenyforduló beszámolóiról szóló cikkek közvetlen elérési lehetőségei:

Partra magyar! Maconka Barátai 2016.

Tavaszi Maconka Kupa, avagy ez volt a Valkó Világ 4 (1. verseny)

Maconkai Majális Mindenkinek (2. verseny)

Milyen is egy sikeres tóparti randevú? (3. verseny)

Esőnap, új versenyrekorddal (4. verseny)

A IV. VÍZPARTI VARÁZSLAT NEMZETKÖZI KUPA BESZÁMOLÓJA

Ahogy közeledtek a napok a záró fordulóra, úgy látszott, hogy a júliusi esőfutam után a versenyre ezúttal ismét kellemes, napos, nyári időjárási körülmények között kerülhet sor, s ami az egész évre jellemző volt, ráadásul megfelelő, stabil vízszint mellett. Valószínű, hogy sokan követték a meteorológiai jelentéseket, mert a megszokott napi pár jelentkező után aztán a zárás előtt egy nappal további 19 versenyző küldte be nevezését, így kiderült, hogy az eddigi sorozatok legnépesebb zárófordulójával számolhatunk. A beérkező információk birtokában a már megszokott módon az előző nap estéjére elkészült a pályakitűzés, s a hajnali regisztrációra így nyugodtan várhattuk Horgászbarátainkat.

Többen hamarabb meg is érkeztek, mint maga a nap, mert az egyre későbbre csúszó napkelte is csalhatatlan jele annak, hogy már itt toporog az ősz a vízpartokon. Gyakorlatilag mindenki ismét időben megérkezett. Nem tudom eléggé hangsúlyozni annak az erkölcsi értékét, hogy a nevezési díjak előzetes befizetése nélkül, becsületből idén is a nevezők 97%-a pontosan megjelent, jó és rossz időben egyaránt!

Gyülekező
Újra mindenki eljött!

Ignácz Olivér elnökhelyettes ismét rutinos koránkelőként és szervezőként vezette le az adminisztrációt, a sorsolást, majd elindult a gáti nemzetközi versenypályára, továbbá a Nyári kikötőhöz a karaván, ezt követően pedig hamarosan a gyermekek is elfoglalhatták helyeiket - a lehetséges helyeket értékelő szülői szavazás eredményeként - az I. sziget bejáróján.

Olivér sorsol
Lassan elfogynak a helyek
Végül, de nem utolsósorban a gyermekek húznak helyet

Majd a nap is egyre jobban elfoglalta méltó helyét az égbolton és az erején érződött, hogy megint nyári futam várható a versenyen. Pont a meleg és szélcsendes időjárás eredményezte, hogy a halak vízközt tartózkodtak és alig táplálkoztak, így egy jó óra múlva már sejtettük, hogy az inaktívabb pontyoknak is köszönhetően e napon maximum közepes eredmények születhetnek.

Gáti pillanatok 1.
Gáti pillanatok 2.
Szemben a gyermekek szektora, …
… és ugyanez távolabbról
Akkor még nyár volt: Nyári kikötői árnyékolástechnika
Tandem. Hátul a technikus
Ez a megengedett apai segítség
Együtt. Így az igazi!

Aztán az idő múlásával most is egyre többen voltak, akik mégis megtalálták a kulcsot a fogásokhoz. Azt láttuk, hogy ma kiemelendő lesz Farkas János nagyhalas fogása, továbbá az I. sziget bejáróján izgalmasnak tűnt a későbbi gyermek győztes, Angyal Ádám aranykárászokkal tarkított dinamikus horgászata is. A verseny utolsó harmadában sem volt további látványos áttörés a nagyhalas, vagy éppen a kishalas taktikai irányba, de azért gyűltek a halak, s a melegen túl is látszott, hogy bizony mindenkinek meg kell izzadnia a sikerért! Az utolsó forduló okán most többen 19-re lapot húztak egy nagyobb ponty és így egy jó összetett eredmény reményében, de szinte kivétel nélkül eredménytelenül, így számukra most maradt a betli.

Az első nagyponty a versenyen
Az egyik nagy töves
Koi-varázs 1.
Koi-varázs 2.
Remek tőponty
Ismét töves a gátról

Gyorsan eltelt az idő, a versenyzőknek és a stábnak egyaránt. Hármas dudaszó, s jön a gyermek szektor, majd a Nyári kikötői és a gáti szektorok mérlegelése. Minden méréssel tisztult a kép egy kicsit a végső győzelem tekintetében is, az értékelő lapok adatai szektoronként mennek a számítógépes feldolgozásba, s lassan információkká alakulnak át a végeredmények tekintetében.

Ezüstkárász és társai
A horgász, a ponty és a keszegek
Ismét egy jellemző teríték
Erre a zsákmányra a felnőttek is büszkék lettek volna!
Széles kárász, avagy Maconka aranya
Testes bodorka
Szép volgai tok
Óarany compó
Szabó-Petró Henriett homogén keszegzsákmánya
Molnár János nyurgája
Egy ponty, sok keszeg
Répás Roland nagy tőpontya

Eljött az ebédidő, mármint a versenyzőknek, akiknek közben kiadtuk a szokásos zárófeladatot is. A sorozat jövője szempontjából továbbra is a legfontosabb Horgászbarátaink véleménye, így ismét egy anonim kérdőív kitöltését kértük az évi sorozat értékelése, egyben a következő idény tervezése segítségéül. Gyakorlatilag a többség rendben ki is töltötte az íveket, így a feldolgozás után tovább tisztulhatott a kép a 2017. év irányába is. Íme, a 46 db feldolgozott kérdőívből keletkezett összegző eredmény:

Íme, a versenyzők értékelése!

Személy szerint én a köszöneten túl csak annyit tennék hozzá az ismét kiállított bizonyítványhoz, hogy a jelek szerint stabilan elfogadottak a szabályok, így lényegi változásokra nincs is szükség. Természetesen az úszósok az úszósoknak, a feederesek a feedereseknek tovább kedveznének, s szinte minden halból többet is el lehet képzelni. Szerintem az különösen fontos, hogy közösen óvjuk, védjük a minden tekintetben kiemelkedő, idén rekordok sorát megdöntő maconkai halállományt, mert lehet beszélgetni, szép PR cikkeket írni, de ha a halak tartósan nem "partnerek" a víz, vagy a verseny színvonalának emelésében, akkor a horgászok a lábukkal szavazva lassan elpártolnak az adott víztől, vagy versenysorozattól. Persze a javaslatok között mindenben nincs teljes egyetértés, vagy "tuti" recept, de látva a bizalmat, az a kérdés nem kérdés, hogy a show-nak folytatódnia kell!

E kis kitérő után visszatérve az eseményekhez az ebéd alatt a stábnak maradt a gyors kétszeres értékelés és a díjátadók előkészítése, először a mai Kupa, majd a Szuperkupa tekintetében. Gyorsan el is telt az erre tervezett másfél óra, s mintegy 5 percnyi késéssel össze is állt mindkét végeredmény. El is kezdtük a ceremóniát! Csendben megjegyzem, hogy jó lenne, ha még többen megvárnák ilyenkor az eredményhirdetést, mert ezzel is megbecsüljük azokat, akik legjobban voltak a sorozatban, vagy éppen az adott versenynapon... E napon is a szokásos koreográfia szerint - és "visszafelé" - haladunk, mert ha valami jól működik, akkor azon nem kell feltétlenül változtatni!

A VVK díjai

Íme, a főbb eredmények:

Feeder kategória:

I. Farkas János (C7. helyen) 1 pont, 52.705 g

II. Bagi Zoltán (F1. helyen) 1 pont, 24.375 g

III. Valkó Tamás (E7. helyen) 1 pont, 23.450 g

4. Répás Roland (G8. helyen) 1 pont, 18.300 g

5. Sódar Tamás (D8. helyen) 1 pont, 13.475 g

Sódar Tamás, feeder szektorgyőzelem
Répás Roland, feeder szektorgyőzelem
Valkó Tamás: Feeder III.
Bagi Zoltán: Feeder II.

Legnagyobb hal:

Farkas János (C7. helyen, feeder, tükörponty, 13.725 g)

Farkas János: Feeder I. és a legnagyobb hal díja

Úszós kategória:

I. Heizler Tamás (A5. helyen) 1 pont, 16.150 g

II. Schmidt Attila (B3. helyen) 1 pont, 13.025 g

III. Juhász János (A7 helyen) 2 pont, 13.775 g

Juhász János: Úszós III.
Schmidt Attila: Úszós II.
Heizler Tamás: Úszós I.

Egyéb eredmények:

Gyermekek:

I. Angyal Ádám 22.300 g

II. Maruzs Dominik Gábor 10.425 g

III. Rátóti Richárd 7.500 g

Gyermek III.
Gyermek II.
Gyermek I.
A kedves különdíj Henriett átadásában

Legjobb külföldi versenyző:

I. Gál Tamás (SK, C8. helyen, 6 pont, feeder) 15.850 g

Legjobb női horgász:

I. Szabó Adrienn (D1. helyen, 5 pont, feeder) 8.800 g

Legjobb ifi horgász a fogott súly alapján:

I. Károlyi Bendegúz (D5. helyen, 4 pont, feeder) 11.100 g

Gál Tamás, legjobb külföldi horgász
Szabó Adrienn, női I.
Károlyi Bendegúz, ifi I.

Emléklap:

Sütő Adrián (gyermek)

Benei Zsolt (gyermek)

Gyurcsák András (gyermek)

Szikora Rajmond Gábor (gyermek)

Zsadányi Zsombor (gyermek)

Hasznosi Dániel (gyermek)

A jövő évi sorozat első fordulójára ingyenes részvételt nyert:

Kocsis Bálint (D4. helyen)

Nyereménysorsolás, már a következő évre

A további részletekhez itt nyitható meg a hivatalos, főbb egyéni eredményeket is tartalmazó versenybeszámoló:

Versenybeszámoló

Az utolsó forduló díjazottjai

Miután lezárult a IV. Vízparti Varázslat Kupa eredményhirdetése, a már megszokott módon rögtön rá is tértünk a Maconka Barátai '16 Szuperkupa évi kiírásának értékelésére, majd az összetett verseny végeredményének ismertetésére. Miután a beszédes, a fejlődést is jól mutató statisztikai számok végére értem, eljött a végső felsorolás ideje, s így sorban a érkeztek a megérdemelt díjakért a Szuperkupa legújabb dobogósai, bajnokai.

Az ismertetett statisztikából itt és most csak két beszédes adat:

A sorozatban induló versenyzők száma: 168 fő (ez 11 %-os növekedést jelent)

Összes fogás: 4.232.905 g, ami 44 %-kal jobb a 2015. évi sorozat eredményénél!

A legkívánatosabb trófea
A Szuperkupa díjai

Mint tavaly és azelőtt, most is szoros lett a befutó mindkét fő kategóriában, egész egyszerűen egynél többször bizony a sorozatban nem lehet hibázni! Nézzük hát a jók közül is a legjobbakat, ezúttal is a tényleges díjátadás fordított sorrendjében:

MACONKA BARÁTAI '16 SZUPERKUPA, VÉGEREDMÉNY

Íme, a főbb összetett eredmények:

Feeder kategória (indulók száma 116 fő, tavaly 89 fő):

I. Valkó Tamás (Miskolc) 4 pont, 122.350 g

II. Dávid Viktor (Mezőkeresztes) 6 pont, 104.815 g

III. Farkas János (Felsőzsolca) 8 pont, 172.275 g

4. Maldik Péter (Tura) 10 pont, 54.470 g

5. Répás Roland (Bárna) 11 pont, 58.175 g

6. Tóth Sándor (Gyöngyös) 12 pont, 41.985 g

Farkas János: Szuperkupa, Feeder III.
Dávid Viktor: Szuperkupa, Feeder II.
Hibátlan összetett győzelem, megérdemelt gratuláció!
Valkó Tamás: Szuperkupa, Feeder I.

Érdekesség, hogy idén a legnagyobb kategóriában a tavalyi első hatból senki nem tudott újra a hatba kerülni. 2014-ben és 2015-ben 11 ponttal, vagy annál jobb eredménnyel lehetett e hatos listára felkerülni, most 12 pont volt a határ. Idén az első hat összes pontja 51, ez tavaly 50 volt, így elmondható, hogy ebben nincs nagy változás. Tavaly azt írtam, hogy a legnagyobb kérdés, hogy a három versenyen induló, s mindhármat a 146.740 g-os összetett csúcsfogást elérve megnyerő Valkó Tamás (Miskolc) majd mit produkál a 2016. évi sorozatban? Nos, Tamás az idén hibátlan eredményt ért el, 4 pontja imponáló, s még a kieső eredménye is egy szektorhármas volt. Nagy vetélytársnak tűnik 2017-re a Maconkán az idén a method feeder országos bajnoki címet is megszerző Farkas János, aki e sorozatban a legtöbb halat is fogta. Ő csak 4 fordulón indult, még egy szektorgyőzelemmel 5 pontja lehetett volna. A feeder kategóriában 39 versenyző ért el legalább 4 forduló után értékelt összetett eredményt.

Legjobb külföldi versenyző:

(F/8.) Uhrik Péter (Tornalja, SK) 14 pont, 58.550 g

Legjobb női versenyző:

(F/26.) Szabó Adrienn (Budapest) 21 pont, 29.830 g

Legjobb ifi versenyző:

(Ú/7.) Dénes Milán (Budapest) 16 pont, 50.860 g

Uhrik Péter, a Szuperkupa legjobb külföldi horgásza
Szabó Adrienn, női Szuperkupa-győzelem
Dénes Milán, ifi Szuperkupa-győzelem

Megjegyzendő Dénes Milán egyre komolyabb teljesítménye, amely már szektorgyőzelmet is eredményezett a 4. fordulóban.

Úszós kategória (indulók száma 39 fő, tavaly 48 fő):

I. Juhász János (Balassagyarmat) 6 pont, 74.270 g

II. Heizler Tamás (Százhalombatta) 8 pont, 54.725 g

III. Faragó György (Pilisvörösvár) 12 pont, 62.655 g

4. Berczi Szilárd (Dunakeszi) 13 pont, 63.750 g

5. Darvasi Béla (Dunakeszi) 14 pont, 68.420 g

6. Biczó Roland (Budapest) 14 pont, 51.760 g

Speciális különdíj a barátoktól
Faragó György: Szuperkupa, Úszós III.
Heizler Tamás: Szuperkupa, Úszós II.
Juhász János: Szuperkupa, Úszós I.

Juhász János a 4 aktív fordulója során a begipszelt lába ellenére is két egyessel és két kettessel megérdemelten szerezte meg a bajnoki címet, így idén ismét 6 pont kellett az összetett győzelemhez. Heizler Tamás tavalyi ezüstje után remek versenyzéssel ismét ezüstöt szerzett. Darvasi Béla tavaly a tavalyelőtti bronz után a dobogó csúcsára lépett, most az ötödik lett. Idén 67 pont volt a hatos eredménye, tavaly 55,5 pont volt ugyanezen mutató, amely alapján most több volt a "körbeverés" az úszós mezőnyben. Jelentősen növekedtek az elért fogások, s itt elsősorban a keszegekről van szó. E ponton az is kiemelendő és talán sokaknak meglepő, hogy az úszósok átlagfogása végig meghaladta a feeder átlagfogást, de a nagy halakat jelentő eredmény reményében az utóbbiak jóval többet kockáztattak. E kategóriában 14 versenyző ért el legalább 4 forduló után értékelt összetett eredményt. Bízom benne, hogy jövőre ismét sok úszós versenyzőt üdvözölhetünk, a feeder technika folyamatos térhódítása ellenére is.

Gyermekek (indulók száma 13 fő, tavaly 14 fő):

I. Angyal Ádám (Felsőtárkány) 8 pont, 53.455 g

II. Szikora Rajmond Gábor (Rákóczibánya) 13 pont, 32.205 g

III. Hasznosi Dániel (Atkár) 13 pont, 25.905 g

4. Rátóti Richárd (Rákóczibánya) 14 pont, 33.690 g

4. Gyurcsák András (Mátraterenye) 20 pont, 34.170 g

6. Benei Zsolt (Dunakeszi) 23 pont, 22.340 g

Szikora Rajmond Gábor: Szuperkupa, Gyermek II.
Angyal Ádám: Szuperkupa, Gyermek I.

Angyal Ádám győzelme Apuka példaértékű önfeláldozásának is köszönhető, ő ugyanis tavaly aktív versenyző volt, most pedig végig a családi utánpótlást segítette. Szikora Rajmond Gábor remek versenyzéssel ismét ezüstöt szerzett, Gyurcsák András pedig a tavalyi bronzot most negyedik helyre cserélte. Tavaly 85 pont, idén 90 pont volt a gyermek hatosfogat pont szerinti összes teljesítménye. Minden gyermek már eleve győztes számomra, aki szülői segítséggel elindulhat egy-egy horgászversenyen!

Az idén továbbfejlesztett értékelő programból (köszi, Laci) kimásolt, az összetett eredményeket fő kategóriánként tartalmazó tablókat és a gépi statisztikát itt lehet letölteni:

Szuperkupa, feeder végeredmény

Szuperkupa, úszós végeredmény

Szuperkupa, gyermek végeredmény

A 2016. évi Szuperkupa statisztikája

Szerintem érdemes végül még megnézni a teljes versenysorozat fogásokra és fogott halfajokra vonatkozó, fordulónkénti összesítő táblázatát is, amely jól mutatja a fejlődést, amely megítélésem szerint a versenyzőknek és a halállománynak együttesen köszönhető:

Összesített versenyeredmények

Most már vége e cikknek, mint egyfajta könnyűszerelékes maconkai idényzáró beszámolónak is. Tudom, hogy hamarabb is megírhattam volna, de nekem a Szuperkupa-sorozattal kapcsolatos, döntően pozitív emlékeimet visszaidézve még most is jól esett ez a kis időutazás. Remélem, hogy ezzel nem leszek egyedül, mert az ilyen sorozatoknak csak akkor van értelme, ha tartósan működik a közösségi kohézió. Közös élmények, sikerek, de kudarcok is, kitartás és szerencse, néha balszerencse, s jó esetben a lassan kialakuló (horgász)barátságok... Ez volt a cél és ez lehet a 2017. évi Maconka Barátai Szuperkupa esetében is!

Íme, a 2016. évi Szuperkupa-sorozat győztesei!

A cikk és egyben az éves cikksorozat végén - hagyományosan - engedjenek, engedjetek meg nekem ismét néhány köszönetnyilvánítást:

Köszönöm

- minden Horgászbarátunknak a részvételt, a pontos érkezést, a fair versenyt, a jó hangulatot,

- a minden versenyen megjelenő, idén már 36 főt számláló törzsgárdának a hűséget,

- minden gyermekhorgász-kísérőnek, köztük az Apukáknak és Anyukáknak a segítséget,

- minden olvasónak a versenybeszámoló írások megjelenésére történő türelmes várakozást,

- a technikai támogatást és a lebonyolítást biztosító BSHE-team, azaz Ignácz Olivér és alkalmi segítői, valamint - a teljesség igénye nélkül - Bubró Mónika, Horváth "Boxi" Sándor, Konszki István, Lévai Attila, Misztarka László, ifj. Papp Zoltán, Pernyész István és Répás Ferenc önzetlen munkáját a versenyek és a teljes Szuperkupa-sorozat sikeres lebonyolítása érdekében!

Köszönet a Természetnek is

Találkozzunk Önökkel, Veletek először vagy újra a jövő évi, immár V. évfolyamba lépő sorozaton, első alkalommal 2017. április 08-án, szombaton a XIII. Tavaszi Maconka Nemzetközi Kupán, egyben a Maconka Barátai Szuperkupa '17 sorozat első versenyén!

Dérer István

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.