Method Feeder Országos Bajnokság - Az eredmények és a versenyfilozófia

Method Feeder Országos Bajnokság - Az eredmények és a versenyfilozófia

2016 mérföldkő a hazai feederhorgászatban. Ebben az évben került Európában elsőként Magyarországon megrendezésre az I. Method Feeder Országos Bajnokság. Az itt szerzett tapasztalatainkat és élményeinket kívánom megosztani az olvasókkal ebben az írásban, majd a „Versenytitkok” c. sorozatom ezt követő epizódjában.

A megújult Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) érzékenyen és gyorsan reagál a horgászok igényeire és egyre több kiváló ötlet kerül általuk megvalósításra. Polyák Csaba javaslatára a már meglévő és hatodik éve nagy sikerrel megrendezett Feeder Országos Bajnokság mellett egy új Method Feeder Országos Bajnokságot is sikerrel bonyolítottak le idén júliusban, 69 fő részvételével, Maconkán.

69 fő indult az I. Method Feeder OB-n, Maconkán

A horgászmódszerek olyan gyorsan fejlődnek, változnak, hogy még az aktív horgászok sem mindig tudják ezt követni és értelmezni. A két Feeder Országos Bajnokság címét olvasva joggal merül fel a kérdés az olvasóban, hogy mi a kettő között a különbség? A teljesség igénye nélkül szeretném ezt néhány gondolatban egyértelművé tenni. A Feeder Országos Bajnokság a „klasszikus” finomszerelékes feederezés. A legfőbb szabályai szerint nem használható belső zsinórvezetésű kosár és a minimális előkehossz 50 cm kell, hogy legyen. Ezzel a módszerrel főként keszegfélék és kárászok foghatók igazán hatékonyan. Ezzel szemben a method feederezés szinte kizárólag belső zsinórvezetésű (hosszabb-rövidebb csövön csúszó) etetőkosárral történik, amely lehet egyszerű bordás vagy lapos („flat”) kosár is. Utóbbi kosarakhoz rövid - maximum 15 cm hosszú - előke dukál. Az etetőkosár közvetlen közelében vagy abban elrejtve felkínált csalival rendkívül hatékonyan fogható kedvenc halunk: a ponty. Mivel a horgászok döntő többsége ha feederezik, pontyot szeretne fogni, nem meglepő, hogy a method feederezés kelléktárába tartózó kosarakat és végszereléket választ. Sőt, ekkor többnyire a csali sem horogra, hanem hajszálelőkére kerül, amely tovább szelektálja a termetesebb halakat. Ezek mind-mind engedélyezettek voltak a Method Feeder OB-n, míg a finomszerelékes feeder versenyeken mindez tiltott!

Sipos Gábor az I. Haldorádó Method Feeder Kupa felkészülési versenyen nagyszerű eredményt elérve második lett!
Derekasan küzdött a Method OB-n is a nagy halakkal

Tehát, aki erőt és tehetséget érzett magában a versenykörülmények közötti methodos pontyhorgászatra, az már az I. Method Feeder OB-n az indulók között volt. Az OB július első hétvégéjére esett, amely előtt került megrendezésre egy felkészülési verseny, az I. Haldorádó Method Feeder Kupa, amely már megmutatta, hogy nagyjából mire lehet majd számítani. Mindkét versenyen hárman: Sipos Gábor, Sisa József és jómagam indultunk, és mindkét hétvégén 2-2 versenyzőnk a legjobb 5 között végzett.

Gyakorta értelmetlenül soknak tűnik az a felszerelés mennyiség, amely körbevesz minket egy-egy versenyen, de csak így tudunk a váratlan helyzetekre is reagálni
Azok az eszközök, csalik és etetőanyagok, amelyek kiélezett helyzetben bizonyítanak, a hétköznapokon szinte biztos, hogy tarolnak!
A maconkai versenyek ezekről a csodás, nagytestű pontyokról szólnak

Az I. Haldorádó Method Feeder Kupán Sipos Gábor a második, míg Sisa József az ötödik lett. Az I. Method Feeder OB-n Sisa József a második, én pedig a negyedik lettem. Ezekre a remek eredményekre joggal lehetünk büszkék, és örömmel adjuk át azt a tudást, valamint új tapasztalatok sokaságát, amelyeket majd mindenki hasznosíthat a hétköznapi horgászatai során is.

Sisa József csapattársunk nagyszerűen szerepelt minkét versenyen és hatalmas halakkal küzdött
Ilyen szép halakat terelt szákba
Az I. Method Feeder OB dobogósai (balról jobbra): 3. hely - Kurusta Sándor, 1. hely - Farkas János, 2. hely - Sisa József
Az I. Method Feeder OB-n ketten is a legjobb 5 között voltunk. Sisa József a 2., míg én 4. helyen végeztem. Mi együtt örülünk egymás sikereinek, hiszen közös munka nélkül esélyünk sem lenne a dobogó közelébe kerülni hétről hétre!

A versenyszerű horgászat nagyon sokat segített már nekünk igazán egyedi, rendkívül fogós termékek kifejlesztésében. Lehet az egy csali, etetőanyag, aroma, horgászbot vagy orsó, amely ha kiélezett versenyhelyzetben bizonyít, a hétköznapokon szinte biztos, hogy tarol! Így számunkra a versenyzés nem feltétlenül „önfényezésből” és magamutogatásból, hanem folyamatos tesztelésből és fejlesztésből áll, amelyet a versenyek rendkívüli módon felgyorsítanak. A hamarosan megjelenő írásaimban kívánom azokat a módszereket, új csalikat és etetőanyagokat bemutatni, amelyek biztosra veszem, hogy sok horgászt tesznek majd még eredményesebbé!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Polyák Csaba (MOHOSZ) és Kerekes Ernő

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.