VIII. Balzer Colonel - Maconka Pergető Kupa: A selejtezőkön is túl…

VIII. Balzer Colonel - Maconka Pergető Kupa: A selejtezőkön is túl…

Ami a szezonzáró maconkai versenyt illeti, sokáig kétséges volt, hogy egyáltalán megtartható lesz-e az ország talán legnagyobb hagyományokkal rendelkező pergető versenye. Az elmúlt hónapok aszálya miatt korábban kritikusra csökkent a tározó vízszintje, de szerencsére - miként a Haldorádó is beszámolt róla - ezt a problémát is sikerült leküzdeni. Mire elérkezett november 7. napja, a forradalom régmúlt ünnepe (talán emlékszünk még) helyett a már újra jól meghorgászható víznek örülhetett a mezőny, jó fogásokban reménykedve. Ez is összejött szerencsére!

Az alacsonyabb vízállás miatt az idén csak limitált nevezést fogadtak el a rendezők, a korábbi negyven-negyvenöt csapatos indulás helyett ebben az évben harminc-harminc csapatra korlátozták a két selejtező mezőnyét. Így nem csoda, hogy már hetekkel ezelőtt betelt a kvóta, és bizony sokan lecsúsztak a lehetőségről. Majd jövő ősszel!

A közelmúlt
A versenynapi jelen
Újra szép kilátások!

Így is talán az eddigi legerősebb csapatok jelentek meg a sorsoláson, ahol az ajándékcsomagok és a számozott mellények átvétele után megtörtént a szabályok ismertetése is. Ezek alapján horgászni csak a tározó erre kijelölt belső területein, a másik csapattól és a parttól is legalább 25 m távolságban, rögzített csónakból és más versenyzők zavarása nélkül, egyetlen kézben tartott bottal volt szabad. E horgászhely a kijelölt pályán belül a verseny ideje alatt tetszőlegesen változtatható, és a csónakban bármennyi felszerelt bot lehet. Halradart használni Maconkán konzekvensen tilos, és bizony csak evezővel lehetett boldogulni. Szerencsére idén nagyobb szél nem tréfálta meg a gyakorlatlanabb versenyzőket.

A sorsolás...
... és a szabályok ismertetése
Bevetésre várva

Bármilyen pergető módszer és műcsali megengedett volt, de csak egyetlen csalival szerelt lehetett a bot. Csak a szabályosan fogott, azaz nem a kívülről akadt ragadozó halakat számították be a csónakon közlekedő, telefonon értesítendő helyszíni mérlegelők az eredménybe. A verseny tisztasága érdekében a fogás tényét a rendezőség felé azonnal jelezni kellett, mert a le nem jelentett fogás nem is kerülhetett mérlegelésre. Addig pedig a halakat - melyek kiemeléséhez minden esetben merítőszákot kellett használni - kíméletesen élve kellett tartani, természetesen.

A mezőny, ...
... avagy a hallgatóság
A nagy mellény itt nem jellemző!

A versenybe beszámított a csuka, a süllő, a balin, a sügér, a kősüllő, a domolykó, valamint a fekete sügér fogása. Erről azonban - miként később kiderült - e hétvégén csak az első négy faj képviselői értesültek. Minderre egyébiránt öt óra állt rendelkezésre. Itt kell megemlítenem, hogy mióta a versenyen a harcsa nem értékelhető, látványosan csökkent a külső akadások száma a más fajok, így a már lelassuló nagy pontyok esetében is... A krónikás másik megjegyzése, hogy továbbra sincs letesztelve a víz igen jelentős balinállománya, pedig aki egyszer megtalálja a kulcsot, az a versenyt is eldöntheti!

Ő inkább a nyári éjek harcosa!
Most szintén műsoron kívül
Balin, a nyíltvízi rablólovag
Bevetés előtt

A vízállás okán ezúttal nem a kikötőből indult el a szokásos látványos evezősverseny, hanem a homlokgát kis félszigetéről. Hamarosan szétterült a mezőny, inkább a legmélyebb és a partközeli szakaszokat preferálva. Talán a helyismeret hiányára is írható, hogy a Zagyva medrének törésvonalán kevés volt a próbálkozó, de a túl sekélynek ítélt vízterületektől is "fáztak" sokan. Szerintem feleslegesen...

A kivonulás...
Elkészülni...
Vigyázz...
Rajt!

Mindenesetre hamar beindultak a fogások, volt aki az első(!) dobásra csukát akasztott. A két nap időjárása eltért egymástól, és ennek a fogásra is volt kihatása. Szombaton beálltabb időjárás, vasárnap melegfront és eső. Meglepő volt az is, hogy a telepített kis csukák a vártnál kevésbé ettek, viszont a törzsállomány nagyobb csukáinak és süllőinek aktivitására az egyik nap sem lehetett igazán panasz. Érdekességként egy-két nagyobb balin és néhány "huszoncentiméteres" sügér jelentkezett be még az első napon.

Csukás epizód 1.
Csukás epizód 2.
Csukás epizód 3.
Csukás epizód 4.

Néhány mondat az értékelésről. Minden kifogott hal 10 pontot, illetve ezen túl minden cm 1 pontot ért. (Pl.: 1 db 62 cm-es hal 10 + 62 pont = 72 pont). A forduló erősorrendje az így szerzett pontok alapján dőlt el. Pontegyenlőség esetén a több halat fogott csapat lehetett a kedvezményezett, még azonos darabszám esetén a legnagyobb hal a döntő. Válogatónként pedig az első 10 csapat juthatott be a döntőbe. Amennyiben nem lett volna 10 értékelhető csapat, akkor jöhetett volna a sorsolás, amely minden rendező rémálma.

Hölgyválasz 1.
Hölgyválasz 2.
Hölgyválasz 3.

Ma már örvendetes módon igencsak megszaporodtak a pergetőversenyek, több fordulót ölel fel az országos bajnokság is, "természetesen" Maconkán kívül... Így szerintem kiemelten fontos, hogy a vízkezelők a ragadozóállományt is karbantartva valódi versenykörülményeket teremtsenek, adott esetben az önreklám, vagy csak az önámítás helyett... Szerencsére Maconkán újra bőven volt fogás, így az elengedhetetlenül jelenlévő szerencsefaktor mellett jelentős lehetett a valódi tudás szerepe is.

Csuka
Csukább
Még lehet fokozni!
Páratlan páros...

Az első selejtezőben a résztvevők 123 darab értékelhető halat fogtak, többségükben csukát, de nagy számban süllőt is zsákmányoltak. A szombat hosszra legnagyobb hala egy karcsú 94 cm-es csuka (6,10 kg) volt, mely a dunaharaszti Farkas Attila - Borsos Gábor duó pontjait növelte, azonban nekik még ez is kevés volt a döntőbe jutáshoz! Ugyanez az eset esett meg Veszprémből Nagy Zoltánnal (csapattárs: Jamniczky Rozália), aki 92 cm-es és 7,00 kg-os csukája mellé hiába vonultatott fel még két kisebb krokodilt. Szintén nem járt sikerrel a jászladányi Forgó András - Forgó Péter team sem, akik egy csuka, majd egy 49 cm-es süllő után egy 64 cm-es fogast mérlegeltek, és pár percre rá ezt is túlszárnyalva pedig egy óriási, 7,10 kg-ot nyomó süllőt szákoltak, ám ez esetben kívülre akadt a horog! Fair play, ám micsoda balszerencse?

3 süllő, 2 horgász 1.
3 süllő, 2 horgász 2.
3 süllő, 2 horgász 3.
A pergetők álma!
Út a szabadság felé...

E napon az első helyen továbbjutó Takács László - Fürtös Attila páros tizenkét fogott hallal (628 ponttal) kiemelkedett a mezőnyből. Ám vannak hölgy versenyzői is a döntőnek, a Takács Ildikó - Vári Hajnalka szigetszentmiklósi páros bravúros horgászattal, dacolva a barátságtalan idővel, hat halat fogva a hatodik helyen, megérdemelten jutott tovább.

Íme egy művészi fogás!

A második napi, vasárnapi esős selejtezőt a kecskeméti Gábris Kornél - Kovács Gábor nyerte gyönyörű süllőkkel (50-72 cm!) és egy db méretes csukával (9 fogott hal, 618 pont). A második Kaszás Tibor - Vincze Zoltán (Zalaegerszeg) párosnak ehhez 11 hala is kevésnek bizonyult, Ők 558 ponttal lettek a másodikak. Itt a legnagyobb hal a vácdukai Cseri Krisztián 85 cm-es csukája volt, amely közel öt kilogrammot nyomott (pontosabban húzott) a mérlegen.

Heuréka!

Ami még kimaradt a tudósításból: Mindkét nap a szokásos finom és meleg(!) csülkös babgulyás, a barátság, a verseny izgalma és a búcsúzás a visszatérés reményében.

No ki jutott tovább?
Kérdésre a válasz
Indulás, hazafelé...

Íme egy kis statisztika!

A 2 forduló együtt:

összesen 206 db - 9103 cm - 44,2 cm/hal

átlag: 3,49 db hal/csapat

legnagyobb hal - csuka 94 cm

140 db csuka

60 db süllő

3 db balin

3 db sügér

Legjobb csapateredmények:

11 csuka 36-53 cm + 1 balin 43 cm

11 csuka 36-53 cm

8 süllő 50-72 cm + 1 csuka 61 cm

5 süllő 36-47 cm + 4 csuka 33-40 cm

Végül még két kép, melyek talán a legjobban visszaadják a szombati versenyhangulatot:

Hangulatok 1.
Hangulatok 2.

Az első selejtező eredményei itt érhetők el. (pdf)

A második selejtező eredményei itt érhetők el. (pdf)

A döntő mezőnye:

Rsz.CsapatTelepülés
1Takács László-Fürtös AttilaSzigetszentmiklós
2Gábris Kornél-Kovács GáborKecskemét
3Medgyasszai Csaba-Kiss GyulaBudapest
4Kaszás Tibor-Vincze ZoltánZalaegerszeg
5Rohács Péter-Makó KrisztiánDebrecen
6Püsök Béla-Simon MihályVácduka
7Tóth László-Szegi ZoltánSzentes
8Tóth István-Sztefanics ZoltánKeszthely
9Dr. Balogh Imre-Papp PéterDebrecen
10Greff Tamás-Kelemen GyörgyVerőce
11Takács Ildikó-Vári HajnalkaSzigetszentmiklós
12Lukács István-Nagy AttilaMakó
13Molnár Vilmos-Vogel BalázsLeányfalu
14Vincze Ádám-Cseppentő PéterTar
15Horváth Zoltán-Kéri KornélBudapest
16Simon Zsolt-Cseri KrisztiánVácduka
17Varga István-Pavlitzky PéterPákozd
18Bársony József-Papp ZoltánPécs
19Hábel Gábor-Kállai TamásBudapest
20Juhász Béla-Vígh MiklósJánoshida
21Józsa Imre - Hadusovszky R.

A november 21. napján, szombaton megrendezendő döntőben még nagy harc várható, mert a selejtezőkön nyertes, azaz továbbjutó csapatok az elért helyezési számukat magukkal viszik a döntőbe, amely majd kétszeres súlyszámmal számít be a végeredménybe. Mindemellett az eltelt héten az esőzések hatására a tározó újra elérte a maximális üzemvízszintet, így újra lehet a nádasoknál is majd próbálkozni!

Persze ha a halak is úgy akarják! Szerintem ez (is) a szép a horgászatban, a jövő édes, ám sokszor kiszámíthatatlan ígérete...

Titkos tóparti ékszer, avatott szemeknek...

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.