A Pátkai-víztározó

A Pátkai-víztározó

Fejér megye természeti adottságait tekintve az ország egyik kiemelkedő részén helyezkedik el. Bővelkedik hegyekben, völgyekben, tavakban. Ez utóbbiak érintenek főként bennünket, horgászokat. Korábban bemutattam és próbáltam szíves figyelmüket felhívni a Fehérvárcsurgói-tározó rendkívüli adottságaira és Magyarországon egyedülálló kapitális halaira. Elérkezett az idő, hogy ismertessem Önökkel a megye egy másik, hatalmas kiterjedésű, csodálatos környezetű vizét, melynek neve Pátkai-víztározó.

Hatalmas és csodálatos a Pátkai-víztározó

Mindkét vizet a HOFESZ (Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége) kezeli. A szövetség élén Nagy Attila elnök és Urfi Tamás ügyvezető áll. Tevékenységük, valamint a szervezet alkalmazásában álló személyek összehangolt, rendkívül jól megszervezett munkájának eredményét mi, horgászok élvezhetjük.

Egy kis érdekesség az előző, csurgói írás margójára: 2015 őszén ismét horogra került a MAX néven elhíresült pontymatuzsálem Fehérvárcsurgón. Akkori súlya 39,60 kg volt. Ezzel Magyarország új pontyrekordja lett amellett, hogy ez az adott víz legnagyobb pontya is.

Max, Magyarország…
… új pontyrekordja 39,60 kg-mal

A Pátkai-víztározó elhelyezkedése, bemutatása és megközelítése:

A Pátkai-tározó Fejér megye északi részén a Velencei-tótól északra, Pátka községtől délnyugatra fekszik. A nyugati oldalon természetes domboldalak határolják, míg a keleti oldalon az oldaltöltés tartja meg a vizet. A víztározó 1974-ben készült el, a Zámolyi-tározóval együtt a Velencei-tó vízszintjének szabályozását a Császár-víz közvetítésével szolgálja. A Zámolyi-medence körülbelül 12 ezer éve kezdett süllyedni, majd a Vértesből lezúduló patakok sekély tóvá duzzasztották. Ez a sekély tó borította valaha a medence területét, mely folyamatosan feltöltődött. A hajdani tavakat jelzik a mai rétek nevei: Nagytó-rét, Csukató-rét, Csíkvarsai-rét. A vizekben megtalálhatjuk az ősi vízi világ jellegzetes halfajait. A rét névadó halfaja, a réti csík, a nagy lecsapolások előtt nagy számban élt a mocsarakban, lápokban és jelentős szerepe volt a népi táplálkozásban mint nélkülözhetetlen böjti eledel. A tározó területe 180-370 hektár, térfogata 7,85 millió m3. Árvízszinten 328 hektár felületen 9,45 millió m3 víz tarozására alkalmas. Jellemző vízmélysége 1,5-2,5 méter, de egy bizonyos területen eléri a 6,8 métert.

Ez bizony nem egy festmény, ez a valós kép Pátkán!

A tározó fekvése É-D-i, az egész település hosszában végignyúlik. Partszegélye nád-sás keveréke, mely helyenként a mederben is folytatódik lengős-árnyékos haltanyákat teremtve. A vízterületet három gát osztja részekre: a felső harmadot választja le a Kábel-gát, illetve a tó felénél található a Boros-gát és a Nyúl-gát. A meder igen változatos, helyenként igen akadós.

A tó két partja hasonló lejtésű, bár a nyugati oldal valamelyest meredekebb. Itt nagyobb vízállásnál, csak néhány horgászállás közelíthető meg biztonsággal.

http://www.hofesz.hu/vizeink/patkai-viztarozo

Megközelítése: Budapest felől Székesfehérvárig az M7-es autópályán, majd Székesfehérvárról Bicske felé a 811-es úton. Székesfehérvártól 10 km-re található.

Egyedülálló halállományából 2015 tavaszán már 20 kg-ot meghaladó pontyfogás is jelentkezett (pontos súlya 21,47 kg), megfogása Berregi Attila nevéhez fűződik.

2015 tavaszán már 20 kg-ot meghaladó pontyfogás is jelentkezett
Nem ritka, hogy hibátlan spanyolmintást…
… vagy gyönyörű pikkelyest akaszt a szemfüles horgász

Szép számban élnek a vízben 30 kg-ot meghaladó amurok és harcsák. Ne feledkezzünk meg a nagy számban ott élő keszeg- és kárászpopulációról sem! Az országban egyedülálló kapitális süllőállománya is említésre méltó.

Nem csak kis harcsák lakják a vizet!
Messze földön híresek…
… a pátkai süllők, amelyek között…
… nem ritka…
… a kapitális példány

Aki szereti a kihívásokat és nem ijed meg e hatalmas vízfelülettől, annak nincs más dolga, amint teheti, keresse fel!

Nívós pergető verseny helyszíne is e víz…
… ahol értékes nyeremények várják…
… a jó helyezést elérő versenyzőket

A táj szépsége és a feledhetetlen fogások lehetősége örök emléket nyújt.

A feledhetetlen fogások lehetősége…
… örök emléket nyújt az idelátogatóknak

Nagy Csaba (HOFESZ)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.