Fehérvárcsurgó csodálatos nagy pontyai

Fehérvárcsurgó csodálatos nagy pontyai

Sok szép horgászvíz található hazánkban. Ezek között van kisebb, van nagyobb, léteznek olyanok, amelyeket intenzíven telepítenek stb. Végtelenségig sorolhatnám a különféle horgászathoz fontos tényezőket. Aki az érintetlen természet ölelésében, vadregényes tájában szeretne kikapcsolódni és egy hatalmasat horgászni, pihenni, a víz nagy pontyainak nyomába eredni, annak mindenképpen ajánlom Fehérvárcsurgót, a Fehérvárcsurgói-víztározót. A tó messze földön méltán híres kapitális ponty-, harcsa- és süllőállományáról.

Aki az érintetlen természet ölelésében…
… vadregényes tájában szeretne kikapcsolódni…
… és egy hatalmasat horgászni…
… annak mindenképpen ajánlom…
… a Fehérvárcsurgói-víztározót

A Fehérvárcsurgói-víztározó

A Fejér megyében található Fehérvárcsurgó község melletti tó neve: Fehérvárcsurgói-víztározó. A víztározót 1971-ben alakították ki. Helyén eredetileg az ottani termelőszövetkezet káposztaföldjei terültek el, valamint három malom is működött (ezeket később a tározó létesítése miatt elhagyták, majd lebontották). A tó vízellátását a Gaja-patak biztosítja, melynek folyásirányát a tározó létesítésekor megváltoztatták: több kilométer hosszan elterelték, az eredeti folyóvölgybe pedig földgátat építettek. A tározó völgyzárógátas víztározóként funkcionál. Felülete a feltöltöttségtől függően változik kb. 100-224 hektár között.

A víztározót 1971-ben alakították ki
A tározó völgyzárógátas víztározóként funkcionál
Felülete a feltöltöttségtől függően változik kb. 100-224 hektár között

Jellemző vízmélysége 2,2-6,5 méter. A víz általában egyenletesen mélyül, a fenék enyhén iszapos. A parttól különböző távolságban helyenként a víz alatt bokros-fás részek találhatók. Ezeket csak csónakkal lehet megközelíteni, meghorgászni. Nagyon jó haltartó helyek, főként a ragadozó halak tanyái, azonban előfordul környékükön békés hal is. A tó egyes részein a víz gyorsabban mélyül, ott keményebb a mederfenék is. A csurgói oldalon, ha a halőrházhoz érkezünk, az odavezető út végének képzeletbeli meghosszabbítása átszeli a tavat. Itt egy régi szilárd burkolatú út fekszik a víz alatt, ami 80 cm körüli vízállásnál tűnik elő. Az ettől nyugatra fekvő rész a kíméleti terület, ott horgászni tilos!

A víz híres kapitális ponty- és harcsaállományáról. Található benne 35 kg feletti ponty és fogtak már belőle 102 kg-os harcsát is. Korábbi években jellemző volt a törpeharcsa jelenléte, de manapság ez nem zavarja sportolásunkat, ez a faj szinte teljesen eltűnt. A tározó messze földön híres süllőállományáról is.

A víz híres kapitális ponty- és…
… és harcsaállományáról

Fentiek miatt e víz nagyon népszerű a bojlisok között, a környező országok pecásai is rendszeresen látogatják. A tározó a HOFESZ (Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége) kezelésében áll. Az egyesület elnöke Nagy Attila. Ezúton is köszönjük nekik a sportolás lehetőségét és az általuk nyújtott támogatást kényelmes horgászatunkért!

A vízről, az érvényes horgászrendről még több információ itt található: http://www.hofesz.hu/vizeink/fehervarcsurgoi-viztarozo

Számomra nem teljesen ismeretlen a tározó, hiszen az elmúlt 25 évben többször is megfordultam partján. A Csurgón eltöltött néhány remek horgásztúrám előkelő helyre került képzeletbeli emlékkönyvemben.

Sok szép fogás emléke fűz a vízhez 2009-ből is

Minden alkalommal ismét hatalmas élményekhez juttat e csodás víz. Lenyűgöz festői környezetével és egyedülálló halállományával. Így történt ez 2015 májusában is, amikor Máté fiammal eltöltöttünk ott néhány napot közös horgászélményeket keresve.

2015 májusában is kapitális…
… fogásokkal büszkélkedhettünk
Máté fiamnak is többször sikerült…
… 10 kg-ot meghaladó fogást elérni
A visszaengedés nekünk természetes

Jelen írásom nem túrabeszámoló, nem térek ki a sikeres horgászat minden apró részletére, azonban néhány fontos dolgot elárulok. Ezek segítségével a vállalkozó szellemű bojlisok hamarabb eljuthatnak életük halához. Célom inkább a figyelemfelkeltés, hogy minél több érdeklődő ellátogathasson e csodás gyöngyszemre.

Ahogy mi tettük:

 • Kijelöltük bójáink helyét, amelyek a parttól 160 és 190 méterre kerültek, majd végül összekötöttük azokat sávos etetéssel. A távolság fő oka egyrészt az, hogy maximum 200 méterig lehet horgászni. Másrészt a halak is ehhez a távolsághoz igazodtak és ezeket a részeket látogatják élelemszerző körútjaik során. A kapitális egyedek főként ezeken a távokon érhetők el, de nem kizárt, hogy a partközeli részeken is megjelennek. Ez utóbbi nem gyakori. A kisebb társaik viszont ritkán merészkednek olyan messzire. Miért is tennék, hiszen a napi- és éves jeggyel horgászók naponta etetik őket kb. 100 méterig. Azért is kerülendő számukra a belső terület, mert a mélyben a kapitális harcsák lesben várják érkezésüket, tehát fő az elővigyázatosság.

  A kapitális egyedek főként nagy távolságból érkeztek

 • Nem etettünk sokat. Egyrészt limitálva van a mennyiség, másrészt szükségtelen, hiszen számos természetes táplálék él a vízben, amelyekből bőven tudnak lakmározni. Sokkal inkább a koncentrált etetésre helyeztük a hangsúlyt és a minőségi, kalóriában dús étkekre. Bojlival, pellettel és tigrismogyoróval etettünk.

  A saját magmix eredményesnek bizonyult

 • A vízben rengeteg kagyló és rák él. Az ott felnövő pontyok fő tápláléka ezekből tevődik össze kapitálissá válásuk során. Ennek okán mi előnyben részesítettük az előbbi élőlények ízének és illatának megfelelő étkeket. Kagylós és rákos ízesítésű bojlikkal értük el a szép eredményünket. Nem mellékes az sem, hogy a fűszeres csalik is jól működtek.

  A vízben rengeteg kagyló…
  … és rák él
  Az ott felnövő pontyok fő tápláléka ezekből tevődik össze

 • Szelektálást nagyméretű, 24-26 mm-es golyókkal végeztünk. Az sem volt ritka, hogy azokat duplán tettük fel csalinak.
 • Csurgón nagyon jó hatással van a halak kapókedvére a Ny-i, ÉNy-i szél, ezért ha figyelemmel kísérjük a meteorológiai előrejelzéseket, ezt se hagyjuk figyelmen kívül.

A nyugati szél nappal…
… és éjszaka is jó hatással van a pontyok kapókedvére

Mi a fenti módon és termékekkel mértékletesen etettünk és horgásztunk, ezekkel érdemes a vizet vallatni, nekünk ez bevált.

Ottlétünk alatt zajlott…

Néhány fontos gondolat a tóban élő, hazánkban szinte egyedülálló pontyállományról: Csurgón él egy országos tükörponty rekordot tartó példány, (amiről eddig biztosan tudunk, de feltételezzük további 30 kg feletti társait), akinek a Max nevet adták évekkel ezelőtt. 2015 májusában 35,80 kg-mal került fényképre, jobb formájában mérlegelték már nagyobbnak is. Ezenfelül számos 20 és 25 kg feletti példányról tudunk, melyek név szerint is ismertek. Ők is itt úszkálnak a 224 hektáron. Ezek fényképezőgép elé csalása életre szóló emléket adhat az idelátogató pecásoknak.

Ottlétünk idején több nemzet horgászai is sikeresen vallatták a vizet és készítették a fotókat becsapott halaikról. Lengyel, cseh, osztrák és szlovák horgásztársak rendszeres látogatói a víznek hazánk fiain felül. A partról dobós módszerrel horgászók között is láttunk szemfülességüknek köszönhetően eredményeseket.

Azon horgásztársaimnak, akik szintén szeretik a kihívásokat, az érintetlen, madárdaltól és nyüzsgő vízi világtól zajos és csodálatos vadvizet, feltétlenül ajánlom Fejér megye gyöngyszemét, a Fehérvárcsurgói-víztározót.

Ha tehetik, mindenképpen látogassanak el ide! Kitartással és megfelelő felkészültséggel örök emlékeket gyűjthetnek e vízen.

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: