Jó hírek érkeznek a Desedáról!

Jó hírek érkeznek a Desedáról!

A Deseda újra az ország egyik ismert és kedvelt vízterületévé vált. Sokan tervezik itt elölteni kevéske szabadidejüket a kapitális halak reményében. Érdekes, hogy miként lehet egy régi, gyakorta elfeledett természeti kincset újra a figyelem középpontjába állítani úgy, hogy nem kell azt fenekestől felfordítani és a vizet lopott óriáspontyokkal teletölteni. Valószínűleg a „megfejtés” sokszor sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk: alapja a vezetőség alázatos, céltudatos munkájában rejlik. Kozári Miklóssal, a Kaposvári SHE elnökével beszélhettünk, aki ettől az évtől a magyar pontyfogó válogatott szövetségi kapitánya is egyben.

Haldorádó: Miklós, 3 éve vagy a Kaposvári SHE elnöke, mi változott ezen időszak alatt dióhéjban összefoglalva?

Kozári Miklós, Kaposvári SHE elnöke: Az elmúlt három év alatt egyesületünk mindent megtett, hogy szeretett vizünk ismét a régi arcát mutassa. Szilárd alapokra helyeztük a halőrzést, dokumentált, minőségi telepítéseket végeztünk. Társadalmasítottuk bizottságok alakításával az aktuális munkák elvégzését, a rendezvények lebonyolítását. Aki felkeresi weblapunkat, minderről meggyőződhet. Mindemellett nem könnyű a helyzetünk, mivel a jelentős bérleti díjon túl a teljes fenntartási munkát ránk testálta a tulajdonos önkormányzat, ami nem kevés anyagi terhet jelent. Mint említettem, a www.deseda.hu-n eredményeink, a fogások, a szabályzatok, hely- és csónakfoglalás tudnivalói megtalálhatók szöveggel, képpel, videóval.

A Deseda izgalmas, változatos és sok élményt, lehetőséget kínáló vízterület

Haldorádó: Mint hallottuk, a Deseda a MOHOSZ támogatásával megpályázta a 2016. évi pontyfogó VB megrendezését.

Kozári Miklós: A Deseda fantasztikus víz. Sok szakág versenyének megrendezésére alkalmas. A bojlis versenyek megmutatják a pontyállomány alakulását. A pergető versenyek pedig megmutatták azt a ragadozó - különösen süllő, kősüllő, harcsa - állományt, amit féltőn óvunk is. Ami nagy feladatunk a közeljövőben, a versenyek parti helyeinek kialakítása. A halőrházunk és a rendezvényközpontunk viszont már szinte teljesen kész, ahogy a sólyázható kikötőnk is.

A Deseda a szép pontyokról is híres…

Haldorádó: A pontyfogásnál maradva, mint megtudtuk, ez év februárjától az OVHB felkérésére Te vagy a magyar pontyfogó válogatott szövetségi kapitánya.

Kozári Miklós: Így van, viszont mint vártam is, nem lesz könnyű feladat. Kezdjük azzal, hogy örököltem egy szabályzatot, amely - hangsúlyozom, véleményem szerint - hagy némi kívánnivalót maga után. Aztán a pontyfogó a magyar versenyhorgászat szakágai közül azon kevesek közé tartozik, amelynek az adott évi bajnokság után kijelölt válogatottja vesz részt ugyanazon az évben a VB-n. Az sem volt egyszerű, hogy már 2013 végén „félhivatalosan” nyilvánosságra kerültek időpontok, szabályok. Szóval, szinte elölről kellett kezdenem az időpontok, helyszínek szervezését, valamint a csapatokat, illetve a klubokat érintő dolgokat kellett egyértelművé tennem. A kezdeti beszélgetések és információk alapján ez nem lesz könnyű.

Haldorádó: Némi módosítást azonban meg lehetett tenni, ami talán részvétel szempontjából segíthet.

Kozári Miklós: Nos, a versenyszabályzat párosok nevezéséről is beszél, sőt az OB megrendezését 12 páros megjelenéséhez köti, majd később klubok - amelyek 3 párosból állnak - részvételét és versenyzését preferálja a VB részvétel kijelölésekor. Az országos bajnokságon ugyanakkor páros és csapateredményt is hirdetünk, és felmerül a párosok és csapatok tartalékainak szerepe, létszáma is. Jó néhány napom telefonálásokkal, szabályértelmezéssel telt el eddig. Vagyis az utat látom magam előtt, a végét még nem.

Haldorádó: Történt tehát változás 2013-hoz képest?

Kozári Miklós: Nos, az OVHB által jóváhagyott változás a klubok esetében történt. Eddig - természetesen ez is rendkívül pozitív erővel bírt - az egy klub-szponzor által nevezett 3 páros (klub) jelentette a kiindulási alapot. Ennek kialakítása, megszervezése, a 6 fő + tartalékok kiállítása azonban nem egyszerű. Anyagilag sem. Azt is tapasztalom, hogy a pontyos „márkáknak”, cégeknek, egyesületeknek többnyire 2-4 szponzorált versenyzője van, nem 6-8. Adott volt tehát a kérdés, hogy az OB, de különösen a VB részvételt jelentő „klubok” kialakításán némileg változtassunk, megadva a lehetőséget az 1-2 párost kiállítani képes kluboknak, egyesületeknek, horgászmárkáknak is.

Haldorádó: Ez hogy történik?

Kozári Miklós: Mint a 2014. évi versenykiírás is tartalmazza, várjuk, várom az 1-2 párost indítani tudó klubok nevezését, amelyekből egyeztetés után új klubokat, csapatokat (3 párossal) alakítunk ki. Vagyis akár két klubból induló párosokból kialakított csapat vehet részt az OB-n és kimagasló eredmény esetén akár a VB-n is. Természetesen tudni kell, hogy az egy klubból érkező 3 párosból álló csapatok szervezeti, technikai, taktikai értelemben előnyben vannak az eredményesség tekintetében. Ezzel a változással viszont talán elérhető, hogy az egyre nagyobb, technikailag sokat fejlődő, szponzorációval is bíró pontyfogó társadalom - ahol 40-60 fős versenyeket szerveznek - ne 25-26 fős országos bajnokságon méresse meg magát. Ami még szembetűnő, hogy a jelentős pontyfogó horgászcikk márkák nemigen nevezték eddig csapataikat az OB-ra. Számomra - a finomszerelékes szakág versenyein „nőttem fel” - teljességgel érthetetlen, egy túlspecializált bojlis verseny egy túltelepített tavon miért bír nagyobb vonzerővel, mint egy országos bajnoki cím és egy világbajnokságon, címeres mezben való részvétel. Vajon a pontyos horgászcikk márkák termékeinek nem ez szolgálna igazi reklámmal?! Amit pedig feltétlenül megteszek a nevezések lezárultával, hogy az OB-re nevezett párosok, csapatok vezetőit, a lehetséges támogatók képviselőit meghívom egy egyeztető fórumra.

Haldorádó: Hogyan alakul a pontyfogó szakág éves programja?

Kozári Miklós: Március végéig kell leadni, elküldeni a nevezéseket a MOHOSZ-ba. Az OB Maconkán kerül megrendezésre 3 fordulóban:

I. május 15-18.

II. június 26-29.

III. július 13-16.

A VB Romániában október 15-19. között kerül megrendezésre.

Haldorádó: Köszönjük a tájékoztatást és jó munkát kívánunk!

Kozári Miklós: Köszönöm a lehetőséget!

A Deseda megpályázta a 2016. évi pontyfogó VB megrendezését is!