Palotási évnyitó 2007.

Palotási évnyitó 2007.

Harmadik kiemelt vizünk a Nógrád megyei Cserhát hegység közvetlen közelében található: a Bujáki-patak által táplált Palotási-víztározó. A hegyek alatt létrejött vízterület a körzetben a legkeresettebb turisztikai célpont, mind a természetkedvelő turisták, családok, mind a horgászok körében. A főként nagy pontyairól híres tavon az elmúlt évben is történtek érdekességek, rekordfogások és országos szinten is egyedülálló dolgok: 80 kilogramm feletti harcsa és rengeteg kapitális méretű ponty fogása, színvonalas versenyek és a horgászok kényelmét szolgáló fejlesztések. Ezekről kérdeztem Komáromi Tibort, a horgász egyesület elnökét.

Hogyan értékelnéd a 2006-os évet?

Összességében egy jó évet tudhatunk magunk mögött, mind halfogás, mind egyesületi szempontból. A Palotásra látogató horgászok döntő többsége pozitívnak ítélte meg a nálunk eltöltött időt, amely talán az egyik legfontosabb dolog a számunkra. A tervezett telepítéseket sikerült végrehajtanunk, sőt egyes halfajoknál túl is teljesítettük azt.


Milyen fejlesztések történtek 2006-ban?

Legfontosabb fejlesztésként a tó mindkét oldalán végighúzódó út építését említeném meg. A korábbi évektől eltérően most már biztonságosan meg tudják a horgászok közelíteni az állásokat, bármilyen esős, zord időben lehetőségük van az autóval történő lehajtásra. A több napra, hétre érkező csapatok tisztálkodási lehetőségét is megoldottuk, amelynek kapcsán az év közben gondnokot alkalmaztunk, vendéghorgászaink legnagyobb megelégedésére.

Ez már a múlt! A tó partján található utakat korszerűsítették
A horgásztanyán lehetőség van a teljes körű tisztálkodásra


Változtak-e a felnőtt, illetve az ifjúsági jegyárak?

Igen, sajnos az infláció és az árak emelkedése minket is utolért, azonban ez indokolt volt, hiszen ez elmúlt 3 évben nem emeltünk tagdíjat, illetve vendégjegy-árakat sem. Az árak 2007-ben a következőképpen alakulnak:

  • Felnőtt napijegy: 2.500 Ft (ez magában foglalja a lehajtási díjat is)
  • Éjszakai napijegy: 2.500 Ft
  • Ifjúsági napijegy: 1.200 Ft
  • Ifjúsági éjszakai napijegy: 1.200 Ft
  • Hetijegy: 24.000 Ft (csak nappali: 12.000 Ft)
  • Ifjúsági hetijegy: 12.000 Ft (csak nappali: 6.000 Ft)
  • Éves tagdíj: 29.000 Ft (állandó éjszakai: + 10.000 Ft)

Ifjúsági éjszakai horgászatot kizárólag felnőtt felügyelettel engedélyezzünk!

Jelenleg egyesületünknél tagfelvétel nincs, de új tagfelvétel esetén az egyszeri halasítási díj 100.000 Ft.

A Palotási-víztározó a jellegzetes, sűrű nádfalakkal


Változtak-e a tavon a horgászattal kapcsolatos szabályok?

Az év végén telepített nagy pontyok (6-16 kg) védelmének érdekében március elejéig a pontyokra 5 kilogrammos súlyhatár lépett érvénybe, ezért az 5 kilogramm feletti kifogott pontyokat vissza kell helyezni a vízbe. Az 5 kg-os korlátozás lejártát követően a tavon ismételten életbe lép a pontyokra vonatkozó 8-kg-os súlyhatár. A szabályok legkényesebb része a nyári behordási tilalom. Erről a vezetőség a márciusi közgyűlésen dönt majd, amiről természetesen tájékoztatjuk a Haldorádó horgászportál olvasótáborát.

A Palotási-víztározó a 20 kilón felüli pontyok birodalma


Halfajonként milyen új rekordok születtek 2006-ban?

Pontyban 26,4 kg-ról 26,8 kg-ra változott az aktuális rekord, míg harcsában 81,25 kg-os eredmény született.

A 81,25 kg-os harcsa tó- és egyben országos rekord is volt 2006-ban!


Összegezve a telepítéseket, milyen mennyiségű hal került a horgászvízbe?

Közel 400 mázsa hal került telepítésre az elmúlt évben, amely 300 mázsa pontyból, 15 mázsa nagy pontyból, valamint süllőből, csukából, és fehérhalakból állt.

A tóban rengeteg süllő található, amely pergetve rendkívül jól fogható


Telepítésre kerültek-e újabb halfajok?

Új halfaj nem került telepítésre, hiszen a magyarországi vizekhez hasonlóan szinte a teljes halfauna megtalálható Palotáson is.


Fogási szempontból melyek voltak a legeredményesebb időszakok?

Az elmúlt évek fogási statisztikái alapján a május, az augusztus és a szeptember volt kiemelkedő. 2006-ban is főként ezek az időszakok domináltak. A fogási eredményekbe természetesen nem számítottuk bele a különböző versenyek eredményeit.

A májusi időszakban van az egyik legnagyobb esélyünk a rekordlistás pontyok szákba terelésére


Kik azok a személyek, csapatok, akik teljesítményükkel kiemelhetőek?

Végeredményben az összes jól teljesítő csapatot és horgásztársunkat felsorolhatnám, de megpróbálok kiemelni néhány személyt, akik bizonyítva felkészültségüket az átlag fölé tudtak emelkedni. Elsőként Kurunczi Sándort említeném meg, aki szép ragadozókat és fehérhalakat zsákmányolt. Emellett rengeteg nagyméretű pontyot is sikeresen megszákolt, és ami a legfontosabb, kizárólag partról horgászik, hagyományos (nem bojlis) módszerekkel. Minden kategóriában kiemelkedőt nyújtott, egyszóval ő egy univerzális horgász. Ragadozó halak tekintetében Pusztai József eredménye kiemelkedő, ő darabszámban és súlyban is a legjobban teljesített, hiszen 7 db 7 és 13 kg közötti, és az abszolút tórekord 81,25 kg-os harcsa is az ő nevéhez fűződik. Pontyhorgászatban kiemelném Molnár Lászlót, Molnár Zsoltot, Bernát Zsoltot, Csákány Attilát, Pacsó Pált és a Kracsál Ferenc - Uhrin János párost, akik nem mindennapi eredményeket tudhattak magukénak.

Több pontyhorgász csapat is rendkívüli eredményeket produkált


Az előző évekhez képest mennyiben változott a vendégforgalom?

A napijegyes horgászok száma az elmúlt évhez képest 13%-kal növekedett, viszont a hetijegyes vendégek mutatója 12%-os csökkenést hozott. A hetijegyes forgalom csökkenése egyértelműen a nyári behordási tilalomnak volt köszönhető, azonban az említett időszakban kizárólag dobással is nagyon jó eredményeket értek el horgászaink. Szerencsére a két mutató kompenzálta egymást, ezért a 2005-ös évhez hasonló eredménnyel zártunk.


Milyen rendezvények, horgászversenyek kerültek megrendezésre?

Az elmúlt évben is megrendeztük a már hagyománnyá vált Palotás Big Carp Kupa bojlis versenyt (amely ez első ilyen jellegű volt hazánkban), és a Panker Tibor Harcsafogó Emlékversenyt, amely 46 csapat részvételével szintén sikeresnek bizonyult. Ide sorolhatjuk a szintén hagyománnyá vált Gyermek-horgásztábort, amely tulajdonképpen egy oktatással, horgászpraktikák tanításával foglalkozó rendezvény, egy folyamatosan tartó versennyel karöltve.

Példamutató cselekedet! A horgásztáborban és azon kívül is sokat tanultak a gyermekek


Melyek voltak 2006 pozitívumai, illetve negatívumai?

Pozitívumként értékelném, hogy a horgászok majdnem 100%-a betartja az előírt horgászrendet. Itt említeném meg a pályázatok útján elnyert összegeket, amelyek biztosítani tudják a folyamatos haltelepítést. Negatívum számunkra az, hogy a saját tagok és a vendéghorgászok körében is néha-néha előfordulnak kisebb hiányosságok, de ezek szerencsére nem számottevőek. Negatív dologként könyvelhetjük el a Palotási-víztározón is azt, amit országszerte is: a kíméletes bánásmód még hagy némi kívánnivalót maga után.


Milyen horgászversenyek várhatóak a 2007-es évben?

A 2007-ben megrendezendő versenyek a tavalyi évhez hasonlóan a Palotás Kupa, és a Panker Tibor Harcsafogó Emlékverseny lesz, de egy új versenysorozat is helyet kapott naptárunkban: a Dynamite Baits Pontyfogó Kupa.

A versenyek időpontjai:

Dynamite Baits Kupa:
Első forduló: április 23-27.
Második forduló: május 7-11.
Döntő: június 18-23.

Palotás Big Carp Kupa 2007:
Augusztus 26-szeptember 2.

A Panker Tibor Harcsafogó Emlékverseny időpontjáról a márciusi közgyűlésen dönt a vezetőség.

A Palotás Big Carp Kupa immár több éve az egyik legkedveltebb bojlis verseny


A 2007-es évben várható-e valamilyen korlátozás?

Új korlátozásként kizárólag a már említett időszakos pontytilalom van érvényben március első hetéig, amelynek értelmében az 5 kg-on felüli kifogott pontyokat kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe. Természetesen a pontyokra már korábban bevezetett 8 kg-os súlyhatár ezután is érvényben marad. Más tilalmi korlátozás nem várható 2007-ben.


Milyen telepítések várhatóak 2007-ben?

A háromnyaras pontyok telepítése folyamatos lesz, emellett ismételten várható tavasszal nagy pontyok telepítése. A ragadozó állomány frissítésére is szükség lesz, ezért ezt is több lépcsőben fogjuk végrehajtani.

2007-ben is rendkívüli telepítéseket terveznek Palotáson. Egy ilyen gyönyörű tó megérdemli!


Milyen új lehetőségeket tartogat 2007?

Az egyesület vezetősége várhatóan egy nagy meglepetéssel fog szolgálni ebben az évben. Pontosabb információkkal a nyári hónapokban szolgálhatunk.

Elnöki csuka a javából! Az 5,5 kg-os példány 2007 januárjában akadt horogra


Van olyan dolog, amit még fontosnak tartasz, de elfelejtettük megkérdezni?

Úgy gondolom, hogy a fontos dolgokat a kérdések válaszaiban elmondtam, talán egy dolgot felejtettünk ki: a bojlis horgászathoz előre be kell jelentkezni. Ehhez szolgálnék még egy jó tanáccsal: aki bojlizni szeretne Palotáson, az ne egyetlen napban gondolkodjon, hanem legalább 3 napos horgásztúrában, hogy mind több szebb élményben legyen része.

Íme a víz szépségét bemutató néhány percnyi videó:

Írta és fotózta: Csákány Attila - Komáromi Tibor
Videó: PR TV Produkció

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: