Szelidi-tó

Szelidi-tó

A Magyarországon jellemző halak szinte kivétel nélkül megtalálhatóak Szeliden. Kiemelkedően szép példányokat lehet fogni amurból, pontyból, harcsából. A helyi rekordok hűen tükrözik a tó nem mindennapi kapitális méretű halállományát.

A nádassal körbevett tó naplementekor

Kezelő egyesület: Dunapataji Sport Horgász Egyesület

Megye: Bács-Kiskun megye

Víz típusa: Természetes tó

Terület (ha): 75

Átlagmélység: Igen változatos képet mutat. A 60-70 cm-es mélységtől a 8 m-ig. Tehát megállapítható, hogy a tó vízmélysége a horgászat eredményességének szempontjából alapos ismereteket igényel. Méteres törések szabdalják az aljazatot, valamennyi búvóhelyet és vándorlási útvonalat biztosít a halaknak.

A bojlis horgászok legújabb paradicsoma lehet ez a víz. Bizonyítja ezt a tavaly kifogott 23,3 kg-os ponty is.

,"s","130","j"]Rekordok

Ponty: 24,60 kg
Amur: 26 kg
Harcsa: 75 kg
süllő: 11 kg
Csuka: 18 kg
Busa: 56 kg[-doboz]Halak: A Magyarországon jellemző halak szinte kivétel nélkül megtalálhatóak Szeliden. Kiemelkedően szép példányokat lehet fogni amurból, pontyból, harcsából. A helyi rekordok hűen tükrözik a tó nem mindennapi kapitális méretű halállományát.

Horgászati idők: A 2002-es évben a HE sok horgász örömére bővítette az éjszakai horgásznapok számát. Február 28-tól egészen az őszi telepítésig (várhatóan október végén) lehet éjjel is horgászni. Ennek különösen az őszi pontyozásnál és harcsázásnál lesz majd igazából jelentősége.

Kevés olyan víz található az országban, ahol ekkora amurok élnek!
Léki csukázás során ritkán marad hal nélkül a horgász.

Lékhorgászat: A tó egész területén engedélyezett. Szép fogásokat lehet elérni a léki pecával a csukák terén. Szinte garantált a napi kapás! Érdekes módon inkább a tó sekélyebb részén jönnek, igazából itt lehet számítani jobb zsákmányra.

Pergetés: Engedélyezett az egész évben. A tavat megfelelően feltérképezők igazán eredményesek lehetnek a pergető horgászmódszerrel. Különösen fogósnak bizonyult a harcsák és süllők terén a twister! A sóder padok egyenetlen részein és a törések mentén ritkán lehet kapás nélkül végighúzni a műcsalit.

Tilalmi idők: Általában a telepítések után egy hétig.

Pergetve is szép harcsákat foghatunk.

A süllőhorgászok is megtalálhatják a számításukat.

Csónak használat: Bérlésre is van lehetőség, de a saját csónak használata is engedélyezett. Ajánlatos élni ezzel a lehetőséggel, hisz a tó megismerését lényegesen elősegítheti.

Sátorozás: A kijelölt helyeken engedélyezett. Mivel a Szelidi-tó Természetvédelmi Terület, különös gondot fordítanak a környezetvédelemre. Szemetelést, tiltott helyen történő sátorozást nem nézik jó szemmel!

Fogható mennyiség, korlátozások: A Szelidi HE is belépett a halakat védők táborába! Kezdeti lépéseket tettek csak, de elindultak a visszaengedés első lépcsőfokán! Szigorító korlátozásként vezették be, hogy amurt, napi egy darabot lehet csak megtartani. A pontyoknál pedig bizonyos fokig védik az 5 kilón feletti példányokat. Belőlük naponta egy és hetente maximum kettő darab tartható meg. Az egyéb korlátozások az Országos Horgászrend szerint.

Tervezett telepítések 2002-ben: 170 mázsa ponty, süllő fészkek, süllő és csuka ivadékok.

,"z","150","k"]Jegyárak

napi jegy: 1.400 Ft
heti jegy: 6.500 Ft
éves jegy: 14.000 Ft[-doboz]

Visszaengedni nemcsak a pontyokat, hanem a harcsákat is felemelő érzés!
A tó térképe
A Szelidi-tó megközelíthetősége az 51-es főút felől.

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: