Szombathelyi Csónakázó- és Horgásztó

Szombathelyi Csónakázó- és Horgásztó

A szombathelyi horgászok el vannak kényeztetve. Rögtön két horgásztavuk is van a városon belül, de mégsem túlságosan művi környezetben, a város határában lévő újperinti bányatóról, és rengeteg patakról nem is beszélve.

Mivel annyi víz adja magát a megyeszékhely környékén, kivételesen többet is érintek most a bemutatóban, de kezdjük a legnagyobbal, a csónakázótóval, ill. a horgásztóval.

Igazi, városi csónakázótó idill, az elmaradhatatlan kacsákkal

Agyagbányászat miatt keletkezett kubikgödrökből hozták létre a hatvanas évek elején a Csónakázótavat, a Horgásztóval együtt. Az Arany-patak táplálta horgásztóból jut a csónakázótóba a víz, a két tavat mindössze egy sétány választja el egymástól.

A kisebb a Horgásztó, ez némileg rejtettebb is, nincs annyira szem előtt, mint nagyobb társa. A falumúzeum felöli rész csendesebb, talán ez az egyik legjobb horgászhely is, köszönhetően az itt húzódó egykori patakmedernek. A legmélyebb pontot is itt találjuk, bár a jellemzően két méteres átlagmélység egyben aránylag egyenletes medret is jelent, ahogy az egy bágergödörnél megszokott. Az érdekes alakból eredően azonban olyan áramlatok alakulnak ki, melyek bizonyos helyen az iszapot lerakják, leveleket összehordják.

A part egyébként természetes, földes, a fák gyökerei itt-ott a vízig is lehúzódnak. A szegélyzónát gyér sás és gyékény alkotja, a fák és a gyep jellemző, ligetes formában határolja a tavat.

A Horgásztó alsó vége; hátul a sétánnyal, ami a nagy testvértől elválasztja

A Csónakázótó mesterségesebb kinézetű, bár története, mint utaltam rá, megegyezik a kisebb vízével. Ez kikövezett, úgy is mondhatnám, hogy „városi sétányos”, „andalgós”, „kézakézbenes”, és természetesen „csónakázós”. Csónakból itt sem lehet horgászni, ez is csak parti party. De azért nem kell búsulni, a majd másfél kilométer kerületű 250-300 méter széles vízterület sok lehetőséget kínál. Szoktak is versenyeket rendezni itt.

A parttól kb. 120-130 méterre található két árok a mederben, ezek megkerülik a mesterségesen kialakított szigetet.

Mindenhol hirtelen mélyül a tó, az átlagos mélységet (körülbelül két méter) a parthoz már közel eléri. Talán az északi sarok számít némileg sekélyebbnek, az 1,6-1,4 méteres vízzel.

A falumúzeumi szűkület jó hely - és a vele szemközti, innenső parti placc is. Persze a kacsák nélkül itt sem lehet meglenni

Süllő és csuka a fő ragadozó hal, idén egyébként több három-négy kilós süllőt is fogtak. A legnagyobb idei egy 7,6 kg-os volt, csukából viszont „csak” négy, pontyból nyolc kilóst szákoltak.

A közelmúltban a legnagyobb esemény minden bizonnyal a 2-4 kg-os példányokat is hozó dévértelepítés volt; a 13 mázsa keszeget 40 mázsa ponty mellett tették be még a nyáron.

Az említettek mellett amur, harcsa és keszegfélék, ezüstkárász számítanak a fő halfajoknak, de, compó is előfordul (utoljára nyáron került bele két mázsa), az egyébként törpeharcsát és sok apróhalat is rejtő vízben. A rengeteg táplálék miatt kiváló süllőnevelőnek számít a Csónakázótó.

A Horgásztó felső fele már kicsit kijjebb van a Csónakázótó környéki „sétányosok” hatókörén

Érdemes megemlíteni a közeli horgászlehetőségek sorában az újperinti kavicsbánya-tavat. Újperint városrész Szombathely déli, délnyugati részén található. Itt a kavicsbányászat során több kavicsbánya-tó is született évekkel ezelőtt. Ezek közül az „egyes” horgászható igazán. Ez nagyban különbözik az agyagbánya múltú Csónakázó- és Horgásztótól. Az aljzat nem egyenletes, dimbes-dombos, kicsit iszapos, a víz 1,3 méter mély, hínáros, de nem akadós, viszont látogatott lehet, hiszen nyáron 20 mázsa ponty került a 4,67 hektárnyi vízbe. A legutóbbi telepítés során több mint egy tonna halat vittek Újperintre.

Ha már a Perint név felmerült, érdemes szólni a közelben futó és a városrész nevét adó Perint-patakról. A városi szakaszon kifejezetten jó domolykóállományt találunk, de ne számítsunk valami nagy vízre, szárazabb időszakban még a bokáját sem mossa le az embernek, viszont kétségtelenül érdekes meghorgászni.

Ha nagyobb patakra fáj az ember foga, akkor keresse fel a Gyöngyöst, mely Szombathely másik felén folyik át, ugyancsak domikkal és pisztrángokkal. Ez a víz külön bemutatót is megérne, most csak annyit jegyeznék meg, hogy mind a városi, mind az afeletti szakaszára érdemes ellátogatni.

Tudnivalók - Szombathelyi Csónakázó-, és Horgász-tó
Kezelő:
Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Terület:
12 / 4 ha
Jellemző halfajok:
ponty, amur, süllő, csuka, harcsa, compó, keszegfélék, törpeharcsa
Csónakhasználat:
van (de horgászni nem lehet csónakból)
Utolsó telepítés:
őszi ponty - nyurga - 1.400 kg, attalai 257 kg; Horg.tó: 700 kg / 150 kg
Napijegy ára:
1000/500Ft
Váltható:
a vasi jegybizományosoknál, legközelebb: helyben, Szombathely - Neu Aladár, Szűrcsapó u. 36.
Geröly Zsoltné, Szily J. u. 17. T: 94/345-264
Tesco-Hipermarket Horgászbolt a 86-os elkerülő út mellett; Horgászbolt Barátság u.; Szövetségi Iroda Szombathely, Welther K. u. 17. 94/506-835
További infó:
Vas megyei szövetség, 06 94 506 835
Szombathely. Welther K. u. 17.

Térkép

Megközelítés: Szombathelyen belül a 89-es útról érhető el a tókettős. A közelben több parkoló is található.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.