A Balaton – fogalom.
Az ország egyik meghatározó turisztikai célpontja és szinte alig találkozunk olyan emberrel, akinek ne fűződne hozzá valamilyen emléke.  Szebbnél szebb takaros települések övezik, és ma már számtalan program színesíti, gazdagítja az itt töltött napokat.
Nekünk, horgászoknak pedig egy hatalmas kihívás. Vallatni csónakból a nádas partszakaszokat, vagy a bentebb elterülő akadókat, este kiülni a mólóra, vagy az elnéptelenedett strandi fövenyről kergetni a keszegeket, mind megannyi horgász élményt kínál. Az üdülőkhöz képest számunkra a szezon is hosszabb, szinte nincsen olyan hónap, hogy ne lenne érdemes próbálkozni, elég talán csak megemlíteni egy jó kis téli lékhorgászat hangulatát.
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt tervszerű tevékenységének köszönhetően a tó halállománya egészen kiváló.   Ponty, süllő, garda, balin és keszegfélék mellett szép számban került már a Balatonba csuka és menyhal is. Az ősi balatoni horgászmódszerek mellett a mai modern finomszerelékes és bojlis horgászat is komoly eredményekkel kecsegtet, és akkor még nem ejtettünk szót a pergetésről.
Egyszóval egész évben kiváló horgászati, pihenési, kikapcsolódási lehetőségekkel vár a Balaton.

 


Térkép betöltése…
Balaton
Kezelő
Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
8600 Siófok, Horgony u. 1.
Nagysága 592 km2, a part hossza 236 km
Általános információ a vízről a hatalmas vízfelület partja változó. Nádszigetekkel tarkított partszakaszok, fövenyek, kiépített sétányok, kikötők váltogatják egymást, melyek nagy része egyben kiváló horgászhely is. Csónakkal szép belső balatoni akadók érhetőek el. Az akadókról hasznos tanácsok és részletes leírás itt olvasható:
Parkolási lehetőség
parkolókban, kikötőkben, út mentén, a KRESZ szabályainak betartásával

Halállomány ponty, garda, balin, süllő, csuka, sügér, keszegfélék, busa, menyhal – szép, méretes példányokkal
Telepítések tervszerű, rendszeres telepítés
Fajlagos tilalom az országos horgászrend szerint
Napijegy árak
általános balatoni
24 órás felnőtt 4 000 Ft
24 órás 65 év felett 3 000 Ft
24 órás ifjúsági 2 000 Ft

partközeli balatoni
24 órás felnőtt 2 500 Ft
24 órás 65 év felett 2 000 Ft
24 órás ifjúsági 1 000 Ft

behúzós 72 órás jegy 12 000 Ft

a teljes árlista itt érhető el:
Éjszakai horgászat engedélyezett
Napijegy váltási helyek országos szinten egyesületeknél, horgászboltokban, de a Balaton partján is számtalan helyen, melyek elérhetőek a balatonihal.hu oldalon:
Helyi kiemelt horgászati szabályok A teljes balatoni horgászrend a tilalmi időkkel, méretkorlátozásokkal, a behúzás és a csónakos horgászat szabályaival egyetemben elérhető a balatonihal.hu weboldalon:
Bojlis horgászat engedélyezett a szabályozásnak megfelelően
Etetési korlátozások a horgászrendnek megfelelően:
Csónak használat a csónakból történő horgászat engedélyezett:
Lékhorgászat a szabályozásnak megfelelően engedélyezett
Pergetés engedélyezett
Sátorozási lehetőség csak hivatalos kempingekben
Szállás
Süllőfészek Vendégház, Keszthely
A vendégház 9 fő számára kínál kényelmes elhelyezést, önellátás mellett.
Elsősorban horgász családok és baráti társaságok számára lehet kitűnő választás, a vendégház csak egyben foglalható. A háztól 100 m-re található a nádasban megbújó stég, melyhez csónak is tartozik.
A szállásról részletes leírás itt olvasható:

Badacsony Camping, Badacsony
A kemping közvetlenül a Balaton partján terül el. A sátorozási és lakókocsi beállási lehetőségeken túl 2 és 4 személyes mobilházak is a horgászok rendelkezésére állnak. A kempingben a színvonalas vizes blokkok mellett egy bisztro és egy élelmiszerbolt is a vendégek kényelmét szolgálja, továbbá a horgászok balatoni vizes stégeket is bérelhetnek, melyek csónakkal közelíthetőek meg (csónak a kempingben bérelhető). A szálláshelyről és a horgászati lehetőségekről részletes információi itt olvasható:
Írások, filmek A Balatonról a horgászat mellett természetesen a nyár, az üdülés jut az emberek eszébe, de, hogy ez a kettő milyen jól megfér egymás mellett, arról álljon itt Haskó Tamás cikke:
Horgászik a család! - Irány a Magyar tenger!