Spontán sikerek

Spontán sikerek

A nyári, kora őszi horgászatok nem mindig kecsegtetnek a legjobb fogási esélyekkel. A nagy meleg, alacsony vagy épp túl magas légnyomás mind-mind a pontyhorgász ellenségei, nem optimálisak kedvenceink horogra kerítésére, azonban sokszor a legváratlanabb időszakokban történik meg az a bizonyos csoda.

Nyár, a szabadságok, vakációk ideje. A pontyhorgászaté is? Annak bizony nem a legalkalmasabb! A legtöbb ember azonban ilyenkor szabadul ki a vízpartra, hogy szenvedélyének hódolhasson. Számtalan céltudatos nagyponty-horgász keresi, vadássza az alkalmas időpontot, mikor érkezik egy kis hidegfront, lehűlés, és akkor azonnal irány a vízpart. Sokan azonban akár egy évre előre foglalják le horgászatuk időpontját, és nem tehetnek mást, bíznak a jó szerencsében.
Számomra is a közös, baráti horgászatok gyakori ideje évek óta a nyár. Bár az időpont vagy az időjárás sokszor nem a legmegfelelőbb a horgászatra, van egy különös varázsa a nyári horgászatoknak. A közösen szabadban töltött idő, a beszélgetések, a tábortűz, az éj neszei, illatai mind-mind olyan varázslatos elem, amire vágyakozik az ember.

Csodálatos éjszaka
A nyári reggel semmihez sem fogható varázslatos hangulata

Megfigyeléseim szerint a halak általában reggelente a legaktívabbak, talán azért, mert ilyenkor a legkedvezőbb számukra a légnyomás. A vízparton sosem vagyok elég fáradt ahhoz, hogy hajnalban ne keljek fel azért, hogy a vizet kémleljem, merre látok egy pezsgést, ugrást. Ilyenkor kevésbé óvatosak a halak, ekkor lehet legjobban felderíteni aktuális tartózkodási helyüket. Ha látok egy pezsgést vagy pontyugrást, akkor nem vagyok rest, azonnal rádobok vagy ráhúzom a szerelékem és pár szem bojlit pötyögtetek köré. Ilyenkor jó eséllyel be is következik a várt kapás.
Nyaranta és felmelegedett vízben kedvenc ízvilágú csalimmal, a Black Squid, vagyis Fekete Tintahal fantázianevű bojlival vallatom a vizeket. Ez a bojli egy igazi proteinbomba, magas halliszttartalommal bír, amely nagyon markáns íz- és aromavilággal rendelkezik.

Egy kis tuning a legforróbb napokra

Ha önmagában a csali, horogcsali kevésnek bizonyul, próbálom fokozni csalogató erejét. Előkerülnek a különféle extra aromák. Ebből horgászataim során a kettő vált be legjobban: a Krill és a Máj a SpéciAdditive termékcsaládból. Bár gyakorta nem szelektív a csalik extra aromásítása, velük jobb eséllyel érhetünk el kapásokat az üresnek hitt órákban. A SpéciAdditive adalékok nem mesterséges folyékony aromák, hanem olyan természetes növényi és állati eredetű kivonatok, amelyeket bizonyítottan szeretnek a pontyok, és amelyek egyértelmű jó hatással vannak táplálkozásukra. Olyan nyomelemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak, amelyekben a pontyok jellemzően hiányt szenvednek, ezért ezek zamata számukra kívánatos falatok ígéretét jelzi. Természetesen használható etetőanyagok, vagy stick mixek ízesítésére, de tapasztalataim szerint a bojlik csalogatóhatásának fokozására a legjobb.

Jól bevált előkék, csalizások

Imádom variálni az előkéket, sok riget próbára tenni, de sokszor bizony a legegyszerűbb a legjobb! Behúzós horgászatok során a Snowman, vagyis a hóember előke számomra az örök klasszikus és a leghatékonyabb. Vagy 2 szem süllyedő bojli kerül a hajszálra, vagy 1 süllyedő és 1 lebegő golyó. A csali méretének csak a képzeletünk és a halak kapókedve szab határt.
Dobós horgászatok során jók és eredményesek a különféle pop-up rigek. Ebben az évben sokat használtam a German riget is, mely egy végtelen egyszerű horgászatot tesz lehetővé.

German rig pop-up bojlival felkínálva

A German Rig előketípust már sok pontyhorgász ismeri és szívesen használja. Mi ezt fejlesztettük tovább a rapid pontyhorgászathoz egy nagyon egyszerű és hatékony megoldással, amely roppant mód leegyszerűsíti a csalizás folyamatát, emellett ha megfelelő csalival kombináljuk, nagyon hatékony „fegyver” a spontán horgászatok alkalmával.

Az érzés, amit sosem ununk meg

A nyári esték és egyáltalán az éjszaka mindig bizakodással tölti el a pontyhorgász szívét, mindig reménykedik az éjjeli BIG-ben. Régi klasszikus számomra az éjjel 2 óra, szinte minden vízen bevált nekem ez az időpont és bekövetkezett a várt kapás.

Gyakran a legváratlanabb pillanatokban történik meg a csoda

A spontán horgászatok az életemben gyakori szereplők. Nem szeretek igazán előre tervezni, a pillanatnak élek a horgászatban. Csak így lehet élvezni azt, amit teljes odaadással csinálunk, és amit igazán szeretünk. A legfontosabb, hogy élvezzük, hogy a szabadban, a természetben lehetünk – hogy ez egy spontán vagy egy előre eltervezett horgászat, az lényegtelen.

Egy makulátlan pikkelyes a reggel fényeiben
Van, ami örök! A pontyhorgászat szeretete és a halak tisztelete

Ezen a nyáron is történt bőven olyan váratlan fogás, melyre mindig örömmel fogok visszagondolni. Ilyen volt többek közt egy baráti horgászat alkalmával fogott mesés spanyol mintás ponty, egy valódi csoda!

A pontyok legszebbike a nagy spanyol mintás
Életem hala kezeimben!

Kívánok mindenkinek spontán sikereket, valamint azt, hogy legalább 1 nappal többet horgászhasson, mint azt év elején tervezte. Távozzon élményekkel a vizek partjáról, az élmények meghatározója pedig ne kizárólag a halak súlya legyen!

Fogd meg és engedd vissza, ott ahol él!

Fotók: Erdélyi Tamás

Kommentek
Kapcsolódó termékek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: