A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 9. rész – German Rig a rapid pontyhorgászathoz hangolva

A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 9. rész – German Rig a rapid pontyhorgászathoz hangolva

A German Riget mint előketípust, úgy gondolom, már sok pontyhorgász ismeri és szívesen használja. Mi ezt fejlesztettük tovább a rapid pontyhorgászathoz, ami egy nagyon egyszerű és hatékony megoldás, amely roppant mód le egyszerűsíti a csalizás folyamatát, emellett ha megfelelő csalival kombináljuk, nagyon hatékony „fegyver” a gyors horgászatok alkalmával.

Az elkészítés folyamata
A szerelék elkészítése a szokott módon kezdődik. Én általában lágy előkeanyaggal készítem, ebből levágok egy huszonöt centiméteres darabot, a horog hegye felől átfűzöm annak fülén, de itt most nem szükséges túl hosszú maradványt hagyni, éppen annyi elegendő, hogy a kötés elférjen azon. Jöhet a kötés, amelyet 6-8 menetből szoktam készíteni, szorosan egymás mellé hajtva a meneteket. Ha ez megtörtént, visszafűzöm a zsinórt, de ezúttal pont a másik oldalról, azaz a horog hátoldala felől vezetem át. Ezt követően meghúzom, ha maradt felesleges zsinór a kötés alsó felén, akkor levágom.

A German Rig csalitüskés végszerelék elkészítéséhez szükséges kellékek
Első lépésként a horog hegye felől átfűzöm az előkezsinórt
Következhet 6-8 menet, szorosan egymás mellé
Majd visszafűzöm a zsinórt a horog hátoldala felől

Most pedig jöhet a lényeg, a speciálisan e szerelékhez kifejlesztett csalitüske, melyet egy fémgyűrűvel kombináltunk, ezt pedig egy csalitüske ütközővel zárjuk le. Ennek lényege, hogy könnyedén tud mozogni a horog szárán a horogkötés és a csalitüske ütköző közötti területen. Ezzel a csalizás is sokkal gyorsabb és egyszerűbb lesz, mint eddig bármikor! A rövid, gyors horgászatoknál nagy segítség lehet ez, mert nem szükséges fűzőtű, sem pedig stopper hozzá, egyszerűen csak feltűzzük a csalitüskére a kiválasztott csalit, és már készen is van! De nagyon praktikus a hideg vízi horgászatok során is, amikor elgémberedett ujjakkal nehéz lenne a hajszálelőkére pikk-pakk felfűzni a csalit. A nagyponty-horgászathoz kifejlesztett German Rig csalitüske ezt a kérdést is egy csapásra megoldotta! Kedvenc horgaim ehhez az előketípushoz az ívelt szárú modellek, és előszeretettel használom a szakáll nélküli változatokat, melyekre még az ütközőt is könnyebb felhúzni, fárasztáskor pedig ugyanolyan jól tartanak, mint a szakállas testvéreik, csak sokkal kisebb sebet ejtenek a ponty száján.

Felfűzöm a horogra German Rig csalitüskét
Ezt követi a csalitüske ütköző, ez határolja be a tüske mozgásterét
Ezen garantáltan nem tud átcsúszni a csalitüske fémgyűrűje, mégis szabad mozgást enged neki

A megfelelő csali
Tapasztalataim alapján úgy a leghatékonyabb a szerelék, ha lebegő csalival használjuk oly módon, hogy a csali a horog segítségével éppen balanszírozva legyen az aljzaton, így ha a ponty előkehosszon belül szív rá a kis Stick Mix kupacunkra (én általában ezzel használom), a horog fog először a szájába csúszni. Gondoltunk a kisebb csalikat előnyben részesítő horgászokra is, ezért a German Rig csalitüske elérhető 10 és 15 mm-es változatban is.

Csak fel kell tűzni a csalit a tüskére, nem kell fűzőtű és stopper sem!
A Stick Mix rudacskával kombinálva bevetésre kész a szerelék
Így várja a halakat
A 12 mm-es csalihoz nyolcas, a 14 mm-es csalikhoz pedig hatos horgokat használok

Kinek ajánlom a szereléket?
Azt kell mondanom, hogy igazából mindenkinek, aki a gyors, rövid horgászatokat részesíti előnyben, legyen szó bojlis vagy feederbotos horgászról, hiszen a cél közös, mindkét tábor horgászai ugyanazt szeretnék: pontyot fogni! Ráadásul minél többet, nagyobbat és a lehető legrövidebb idő alatt! Az ehhez kifejlesztett új, 2018-ban forgalomba kerülő csalijaink a German Rig csalitüskével maradéktalanul megfelelnek ennek a célnak!

Ilyen pontyokért mindig érdemes kísérletezni!

Írta: Haskó Tamás
Fotók: Döme Gábor, Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.