A legnagyobb elismerés

A legnagyobb elismerés

A bojlizás talán legszebb sajátossága, hogy saját magunk készíthetjük el csalijainkat. Nincs is nagyobb elismerés a bojlis horgászatban, mint halat fogni a saját ötletünk és megérzéseink alapján összeállított bojlival (illetve van, de ezt csak a cikk végén árulom el). Talán ez az a kiváltság, ami engem is a nagyhal-horgászok táborába csábított. Ma már a lehetőségek száma végtelen, szinte minden alapanyag beszerezhető a boltok polcairól a legegyszerűbb lisztektől az illóolajokon át a legdrágább attraktorokig, csak a pénztárcánk szabhat gátat fantáziánknak. A következőkben egy olyan bojlireceptet szeretnék veletek megosztani, amit a „kényszer” hívott életre, de mindenképpen megérte, hiszen sikeressége okán azóta is állandó része pontyozó csali arzenálomnak. Nem húzom tovább az időt, a lényegre térek. Jelen írásom a Haldorádó Fűszeres Hal etetőanyag „bojlisításáról” fog szólni, melynek főbb lépéseit próbálom bemutatni úgy, hogy a kezdők számára is érthető legyen.

Többféle összeállítású keverékkel próbálkoztam, mire megszületett a végleges recept. Az alapanyagok kiválasztásánál céltudatosan csak a leggyakrabban használt anyagok közül válogattam, ezért ezek beszerzése nem fog gondot okozni senkinek, továbbá figyeltem arra is, hogy „pénztárcabarát” legyen csali, hiszen ez is egy fontos szempont nagyon sokunk számára.

Nézzük, miből is áll a „házi” fűszeres halas bojli:

  • 60% Haldorádó Fűszeres Hal etetőanyag
  • 15% halliszt
  • 10% szója
  • 10% Vitamelo
  • 5% durvára őrölt kanári eledel
  • 6-8 db tojás / kg
  • 5-6 evőkanál (25-30 ml) kukoricacsíra olaj / kg
  • 8-10 evőkanál (45-50 ml) Fűszeres Hal Aroma Tuning vagy Pellet Juice / kg

Természetesen az elkészítéshez szükségünk lesz még pár dologra, ezek egy része szinte minden konyhában megtalálható (edények, konyhai mérleg, evőkanál, fazék, tésztaszűrő), másik része pedig a horgászboltokban (kinyomó pisztoly, roller) beszerezhető.

A bojli készítését kezdjük a száraz, illetve a folyékony összetevők pontos kimérésével!

A liszteket mérjük ki…
… majd alaposan keverjük el
A folyékony összetevőket egy nagyobb edénybe vagy egy vödörbe mérjük ki…
… majd ezt is keverjük el alaposan

A folyékony összetevőknél fontosnak tartom kiemelni, hogy ha nem keverjük el rendesen, akkor könnyen lehet, hogy az egyik bojlink túlaromázott lesz, míg egy másikba egyáltalán nem kerül aroma. Ha van lehetőségünk, akkor használjunk kézi mixert vagy fúrógépet keverőszárral.

Nem maradt más hátra, elkezdhetjük összegyúrni a tésztát

A lisztet érdemes több részletben adagolni, általában 50%-kal szoktam kezdeni, majd 10-15%-os részletekben adom hozzá a maradékot. Figyeljünk arra, hogy ha kisebb tojásokat használunk, akkor nem biztos, hogy szükség lesz a teljes lisztmennyiségre. Ha bekevertük az egész lisztet, de a tésztánk még mindig túl lágy, nyugodtan adjunk még hozzá az etetőanyagból, pár százalékos eltérés nem fogja tönkretenni.

Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától és teljesen homogén

Arra figyeljünk, hogy bekeverés után a tésztát 15-20 percig pihentetni kell, ez idő alatt még száradni és keményedni fog, a szemcsék nedvességet szívnak fel, ezért a megfelelő állagnál egy kicsit nedvesebbre keverjük. Amíg pihen a tésztánk, olajozzunk be egy darab rongyot vagy papírt és töröljük át a rollert, így nem fog beleragadni a bojlink.

A jó tészta kellően tömör, nem túl lágy és nem töredezik

Ha a tésztát túl keménynek érezzük, töredezik, nehezen tudjuk kinyomni a pisztolyból, akkor ne erőltessük a formázást, még mindig adhatunk hozzá egy tojást… tegyük ezt, majd gyúrjuk át és hagyjuk ismét pihenni. Ha viszont túl puha lett a tésztánk, akkor még nem késő egy kis etetőanyaggal vagy halliszttel korrigálni a hibát. Nagyon fontos, hogy vizet soha ne adjunk a tésztához!

A rollert szétnyitva ilyen golyókat kell kapnunk

Kezdőknek nem ajánlom, hogy párhuzamosan rollerezzenek és főzzék a golyókat, épp elég egyszerre egy dologra figyelni, azonban a sokadik gyúrás után már ez sem fog problémát okozni.

Az ideális főzési idő egy 20 mm-es bojli esetén két és fél perc

A főzést kis adagokban végezzük (15-20 szem), nagyon fontos, hogy a víz folyamatosan forrásban legyen. Folyamatosan ellenőrizzük, hogy elég víz legyen a fazékban, a bojlik által felszívott illetve a főzés során elpárolgott vizet szükség esetén pótoljuk!

Munkánk gyümölcse - hát nem gyönyörű?
Természetesen a pontyok nem a külső alapján döntenek, de a beltartalomra sem lehet panasz

Főzés után a bojlikat tegyük nedvszívó rongyra vagy papírra, majd hagyjuk állni egy-két órát, amíg felületük megszárad. Ha a következő 1-2 hétben nem szeretnénk felhasználni őket, akkor érdemes lefagyasztani egy légmentesen lezárt zacskóban. Ha a friss bojlikat fel szeretnénk használni a közeljövőben, akkor tegyük napfénytől védett, jól szellőző helyre. 1-2 hétig garantáltan eltartható így is. Arra figyeljünk, hogy a bojli - hőmérséklettől és páratartalomtól függően - 1-2 nap szárítás után lesz olyan kemény, mint a bolti testvérei.

Remélem, sikerült kedvet csinálnom ezzel a rövid cikkel, és minél többen próbáltok meg saját bojlit készíteni. Hallgassatok a megérzésetekre, bízzatok magatokban és csalitokban!

A cikk végére értünk, ezért elárulom, hogy mi lehet nagyobb elismerés annál, mint saját készítésű csalival horogra csalni egy szépséges pontyot…
… természetesen az, amikor a legjobb barátod is a te bojlidnak köszönhet egy gyönyörű halat

Írta: Németh Antal (pickerman)
Fotók: Kokas Katalin, Németh Antal (pickerman)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.