A front vonala mögött, avagy egyik nap pontydömping, másnap…

A front vonala mögött, avagy egyik nap pontydömping, másnap…

Ha a nagy pontyok becserkészéséről esik szó, akkor általában a tavaszi és az őszi időszakokat tartjuk a legesélyesebbnek arra, hogy a sikeres horgászat eredményeként néhány fotó erejéig a kezünkben tarthassunk egy-egy kapitális példányt. A sokszor hetekig változatlan, tartós nyári kánikulában nem egyszerű a pontyokat horogvégre csalni, de amint az időjárási körülmények megváltoznak, érdemes próbálkozni, mert kellemes horgászélményekkel gazdagodhatunk, ha jókor vetjük be csalinkat…

Ha érkezik a hidegfront, nagyobbak a fogási esélyek

Egy fárasztó munkanap végén hazafelé autóztam, amikor a rádióban az időjós épp a hét közepén érkező hidegfrontról beszélt. A hír hallatán a gondolataim a horgászat körül kezdtek cikázni, és rögtön azon kezdtem törni a fejem, hogy hogyan juthatnék le akár néhány órára a vízpartra? A héten még rám váró teendők azt mondatták velem, hogy lehetetlen elszakadni akár egy napra is, amikor eszembe jutott, hogy nem muszáj nekem napközben is horgászni! Arra gondoltam, hogy nagy valószínűséggel az éjszakai órákban lesz nagyobb esély a halfogásra, így akár a dolgos nappalok mellett is jut majd idő egy pár éjszakás bevetésre. Néhány gyors telefon után a választás a Nyíregyházától néhány perc autózással elérhető Nagykállói horgásztóra esett, ahol már több alkalommal sikerült 10 vagy akár 15 kg feletti pontyokat fognunk! Az eddigi tapasztalataim alapján bíztam benne, hogy a közelgő hidegfront jó hatással lesz a halak kapókedvére…

Mivel többször horgásztunk már a tavon, kevés idő kellett ahhoz, hogy megtaláljuk az általunk jónak vélt helyeket. A tó nyugodt sarkában lévő nádfalhoz közeli részeket tartottuk igazán ígéretesnek, hiszen a nyári időszakban az éjszaka leple alatt gyakran táplálkoznak a halak a part menti sekély vízben. Már az első éjszakát követő reggelen örömmel összegeztük, hogy minden a terv szerint halad, hiszen gyakorlatilag nem is volt idő pihenni, mert szinte folyamatosan jöttek a halak.

A nádfalhoz közeli helyek adták a legtöbb nagytestű halat
Az első éjszaka legnagyobb hala ez a 15,50 kg-os tükörponty volt

Az etetés során a néhány szem bojliból álló koncentrált etetést kevés magmixszel egészítettük ki, amely repcéből, kenderből, kukoricából, kevés lenmagból és tigrismogyoróból állt. Fontos megemlíteni, hogy a magokat ne keverjük össze száraz állapotban, hiszen a tigrismogyoró vagy a kender elkészítéséhez teljesen más eljárás szükséges. Minden mag külön előkészítést, majd hőkezelést igényel, és a végső ízesítési fázisban is különböző ízeket, aromákat használhatunk, hogy végül egy tökéletes állagú magokat tartalmazó keveréket kapjunk. A cikk végén látható kisfilmben részletesen kitérek azokra a fontos lépésekre, amelyeket évek óta sikeresen alkalmazunk a magok elkészítése során.

A magokat külön készítsük el…
… majd ezt követően keverjük össze!
A vegyes magmix jól kiegészíti a bojlis etetést és folyamatosan a horgászhelyen tartja a halakat

A nyári időszakban előszeretettel használjuk azokat a büdös-halas ízeket, amelyek szinte elengedhetetlenek az igazán fülledt meleg hónapokban. A mostani horgászatra a gyári AV2-es (fűszeres csirke-máj) és M2-es (halas-vérlisztes) ízekkel készültünk, de most sem hagytuk otthon a jól ismert M1-es bojlit, amellyel az év minden szakában nagy eséllyel vehetjük üldözőbe a tavak, folyók lakóit. A gyári bojlik mellé Bio Big Fish ízű Quest Ready-Made Base Mixből gyúrtunk golyókat annyi kiegészítéssel, hogy fokhagyma illóolajat adtunk a keverékhez az elkészítés során.

A 20 C° feletti vízhőmérséklet miatt az erősen halas-büdös ízeket választottuk
A szerelék elhelyezése előtt néhány szem bojlit szórtam a helyre

A csalizás során 20 és 24 mm-es csalikat használtunk, amiket lebegtető szivacsból vágott kis kockákkal könnyítettük ki, így ez a csalikombináció könnyebben „beugrik” a táplálkozó hal szájába. A csali és a horog közti átlagosnál nagyobb távolságot a nagyobb méretű csali és a kisebb halak szelektálása indokolja. Egy kisebb ponty szájában nem fog megakadni a csalitól messzebbre engedett horog, ugyanakkor egy 10 kiló feletti példány szájában biztosan ül majd a horog a kapást követően.

A bojlit kombinálhatjuk egy szem tigrismogyoróval és egy darab lebegtető szivaccsal
A sikeres végszerelék
Bevetésre kész előkék

A négy nap át, de kizárólag az éjszakai órákban folytatott horgászat során már az első nap több mint tíz halat sikerült fognunk, ebből két példány volt 10 kiló feletti. A hidegfront hatásaként a 2. éjszakán egy percet sem aludtunk, hiszen néhány óra alatt 22 pontyot sikerült szákolnunk, amelyből 5 példány súlya is meghaladta a 17 kilogrammot!

A második napon kiemelkedő eredménnyel zártuk az éjszakát
A túra legnagyobb halát is ekkor fogtuk, a tükrös súlya 18,50 kg

A következő napokban ismét a melegfronti hatás uralta az időjárást, így a kapások száma is erősen visszaesett. Bíztunk benne, hogy a hidegfront hatása kitart még arra az éjszakára, amit meg kívántunk örökíteni egy kisfilmben is, de az afrikai eredetű, Kárpát-medencébe betörő ismételt extrém meleg igencsak megnehezítette a dolgunkat halfogás szempontjából. A fenti történet tanulsága, hogy a sikeres horgászatot a jó csalin, az alkalmazott etetési stratégián, a jól összeállított szereléken és a helyes helyválasztáson kívül nagymértékben befolyásolják az időjárási tényezők, ezért erre is mindig érdemes felkészülni!

A melegfront ellenére is az utolsó éjszaka is megajándékozott minket egy 10+-os hallal

Nézzétek meg az alábbi kisfilmet, ahol további részleteket láthattok az utolsó éjszakán átélt kalandunkról:

Írta: Kovács Zoltán
Fotó: Takács Péter, Kovács Zoltán, Szigetfalvi András
Videó: Takács Péter