Arany, ami fénylik

Arany, ami fénylik

Bizonyára többen ültünk már ki úgy vízpartra, hogy a napok óta várva várt alkalom ugyan elérkezett, de a kapás és a fárasztás elmaradt! Ilyenkor próbálunk mindent elkövetni annak érdekében, hogy a néha nehezen kicsikart szabadidőnk mégis örömpecává alakulhasson. Ha ez minden alkalommal sikerülhetne, azzal sok horgász álma válna valóra, de ezáltal - bizton állíthatom - a horgászat élménye is csökkenne! Amikor úgy érezzük, váltani kell, merjünk dönteni!

Ritkán adatik meg sajnos az a lehetőség, hogy a horgászatot hajnalban kezdhessem meg. Munkám és családom mellett sokat hódolok a horgászat oltárán, de a fontossági sorrendet minden alkalommal betartom. Van, hogy csak azután jutok ki a partra, miután a csöppségek már az oviban reggeliznek, és a horgászat végét is hozzájuk igazítom. Hétvégén is a családi programok vannak előtérben, és ha ez a horgászattal összeköthető, akkor sem pakolhatom be a családot hajnalban az autóba. Gondolom, ezzel sem vagyok egyedül, és nem tartozom a különcködők táborába. Nemrég azonban igen ígéretes alkalom elé néztem. Nagyszülők vigyáznak a kicsikre, feleségemnek is programja akadt, így minden adott volt egy jó napra, ahol nyitásra már a kiszemelt helyen lehettem. Mit nyitásra… már az ezt megelőző három nap is lázas előkészületekkel telt. Fejben összeállítottam a „haditervet”, kiválogattam a hozzá illő felszerelést, összeállítottam a csalikat és megterveztem az etetőanyagot. Régóta ki szerettem volna próbálni a Top Mix Protein bombát, méghozzá a legszélsőségesebb ízében, a Szuper Ponty Method mixben, mely tartalmaz többek között koi pellet őrleményt és cheyenne bors pellet őrleményt is.

Aranyra váltható kiegészítője minden etetésnek…

Az etetőanyagom minden elemét sajnos nem tudtam Top Mix etetőanyagokból összeállítani, mert a Big Carp selector XT81 nem volt egyik olyan boltban sem, ahol vásárolni szoktam, de a beszerzése már folyamatban van. Helyette az SBS Spicy Red Nitro Method mix lett a második fő alkotóelem, mely véleményem szerint igazán jól harmonizál a Protein bombával.

… és a hozzá illő társ

Természetesen minden etetőanyagomba kerül 3-4 különböző oldódási idejű és méretű pellet, ezekből az édes, a kukoricacsíra és a halibut nyugodt lelkiismerettel vegyíthető. Mennyiségre nem kell, hogy sok legyen, inkább változatos. Az etetésen megjelenő halak előszeretettel járnak vissza ezekért az ízletes falatokért. Az ottmaradók kedvéért egy csomag mag-mix is szerepet kapott a keverékben. Mivel családos ember vagyok, természetesen az árak is szerepet játszanak: az etetőanyag ára egynapos horgászat esetén sosem haladja meg a 3000 Ft-ot, ami egy napijegy ára is általában. Ezen belül viszont inkább a minőséget favorizálom, mint a mennyiséget. Az etetőanyagot még előző nap összekeverem, meglocsolom egy kis CSL Tuning aromával, és lezárom, hogy a szemcsék magukba szívhassák az értékes ízeket. Természetesen itt is elegendő egy flakon harmada, hisz nem versenyre készülünk, hanem pihentető kikapcsolódásra.

A csalizást nem nagyon szoktam eltervezni, hisz az intenzíven horgászott helyeken a halak kedve egyes csalikhoz akár óránként is változhat. Ahol reggel működik a halibut alapú pellet, ott előfordulhat, hogy déltől már csak az édes a nyerő. Van, amikor a végletekig kell finomítani a mennyiséget és a szereléket, máskor az egekig durvítani és a mennyiséggel, hatalmas falatokkal odacsábítani a halakat.

Mivel az etetőanyag erősen fűszeres jellegű, néhány mini bojlit, pelletet és némi kukoricát is beáztattam előre egy-egy ananászkrémes és chilis aromával félig töltött dobozba. Általában ezt a műveletet is egy nappal a horgászat előtt kell megtenni, de mivel az aromák (vagy dipek) nem oldják a pelleteket, így akár hetekig is tárolhatjuk a táskánkban őket. Használat előtt érdemes kicsit összerázni a dobozokat.

Eljött végre a vasárnap hajnal. Egy rituális kávé után útnak indultam a sötétben, hogy a kapunyitás már a tó körül találjon. Éjszaka jelentősen lehűlt a levegő, az autó hőmérője 1 fokot mutatott. Ennek bizonyítékaként kénytelen voltam kiszállni ismét a hidegbe, hogy jégmentesítsem a szélvédőket. Mivel szokatlan ez a fajta élmény, itt azért elbizonytalanodtam egy kicsit. Gyorsan számba vettem, mi az, amivel felkészültem. Vízhatlan bakancs, meleg alsóruházat, harmatnak-párának ellenálló nadrág, pulóver, mellény, kabát, sapka, esőkabát és természetesen egy váltás száraz ruha. A váltás ruhát azóta tartom az autóban, mióta egyszer bőrig áztam pakolás közben, és hazafelé úgy éreztem, fele királyságom adnám egy váltás ruháért. Ajánlom „melegen” mindenkinek!

A tóhoz érve kiváltottam a napijegyem és becuccoltam. Nem mondhatom, hogy kimelegedtem, de nyomát sem éreztem a hajnali didergésnek. Hajnali szürkületben rendezgettem a cuccaim, összeállítottam a felszerelésem. Mire mindennel elkészültem, a nap első sugarai is végigértek a tavon, arcot és fázó kezet is melegítve.

Hideg és párás őszi hajnal, vége a nyári reggeleknek
… de van remény még!

Az alapozó etetés megkezdése előtt az előre kinézett helyre bedobtam egy-egy szereléket. 60 méter körüli távolságot javasolt egy ismerősöm, aki jól ismerte a helyet. Reményei szerint a nagytestű halak a hirtelen lehűlést követő felmelegedést értékelhetik, és a sekélyebb részeket látogatják majd meg. A sekélyebb rész itt is 2-3 méter körüli, míg a legmélyebb pont meghaladja a 6 métert is. A bedobott szerelékekhez minden esetben csomagoltam PVA segítségével pellet mixet és a csalizáshoz használt bojlit félbevágva. Az alapozó etetést figyelemfelkeltőnek szántam, mellé 3 különböző bojliból is tettem 5-8 szemet, valamint bíztam a koncentrált PVA pelletekben. Mivel 60 méteres távolságot horgásztam meg, nem hoztam külön készséget az etetéshez, egy jobb minőségű csúzlival (én személy szerint egy Drennan piros csúzlit használok) ez a távolság pontosan etethető. Miután minden botomat beélesítettem és az etetés is megtörtént, összepakoltam magam körül. Elpakoltam minden olyan felszerelést, ami jobb, ha nem kerül kéz és láb alá, partközelbe helyeztem a merítőt, vizet készítettem a pontymatrac mellé, majd nappal szembe fordítottam a székem, hogy a pihenésem még kellemesebb legyen.

Itt szoktak következni a leírásokban az „alig hunytam le a szemem” kezdetű részek, de jelen esetben nem tudok ilyen folytatással szolgálni. Kapástalanul múlt el az egész délelőtt. Mivel az aktív pihenést részesítem előnyben, 2 óránként ellenőriztem a szerelékem - új csomag PVA, illetve más ízű és más módon kínált csali is felkerült a horog mellé, sikertelenül. Ekkor már az addig csendes tópart is megélénkült, szinte minden álláson voltak horgászok, de eredményes pecát máshol sem láttam. Még az apróbb halak közül sem igazán fogtak. Egyes sporik már a spiccbotokat vették elő kedvcsinálónak. Én is finomítottam, és kihasználva a csendes időszakot, felszereltem a nemrég vásárolt Cormoran Speciland 420 feederem. Öröm ezzel a bottal a horgászat. Igazán impozáns zöld színben tündököl, a távdobásokra kitenyésztett, mégis finoman kezelhető darab. Nem egy keszeges pálca, de én azért jöttem épp ide, hogy a tó nagyobb pontyainak eszén járjak túl. Etetőanyagnak adott volt a method mix, és mivel egy kisebb bőröndre való csalizó pelletet hordok magammal, a nagy kihívás inkább a megfelelő csali kiválasztása volt. Egyből eredményt akartam, így nem haboztam sokat. Egy szem Haldorádó Tenger Kincse Oldódó Pellet, mellé egy lebegő Vörös Démon. Egyből az adu ászt elő! Ha váltani szeretnénk, ne habozzunk, ne hezitáljunk, különben könnyen az egész napi horgászat tönkremehet. Többször ráfáztam már arra, hogy nem hagytam ott az etetett helyet. Most a tó egy olyan része keltette fel a figyelmem, amelyet a horgászok nem tudtak vagy nem akartak megdobni. Az úgynevezett „mély rész” egész nap érintetlen maradt. Horog nélkül, csak kosárral és kiakasztott zsinórral végeztem 4 lendületes dobást, közel egy helyre érkeztek. Az ötödik dobás magával vitte a felcsalizott horgom is - lássuk, mi lakik a környéken! Természetesen az egyik bojlis botomat kivettem erre az időre. Ne legyünk telhetetlenek, ahol 2 bottal lehet horgászni, ott kettővel horgásszunk! Visszahuppantam a székembe, folytatni az olvasgatást (és itt már az a bizonyos rész következik), de egy vendég már húzta is a felkínált csalit. Nem nagy, de hal! Éreztem, hogy van valami a horgon, de szinte ellenállás nélkül közeledett felém.

A szó legszorosabb értelmében bearanyozta a napom!

Megfogtam az első halamat, méghozzá ilyen gyönyörűen szikrázó színben! Ha most vége lett volna a napnak, már akkor is örömmel zártam volna. De természetesen mielőtt visszaengedtem, kívántam tőle még hármat… Csalifrissítés: nézzük, az SBS M3 pelletet is szeretik? Ment vissza oda, ahonnan az aranyhal érkezett. Ennyi idő elég lehetett a kívánságnak, mert ismét nem tudtam leülni, a dobást követően szinte egy perc után görbült a bot, de igen szép ívben. Megemelve termetesebb hal adta a tudtomra, nem szándékozik matracon pózolni. (A képen még látszik, hogy a kissé talán keményre gyúrt etetőanyagnak még kioldódni sem volt ideje. A mélyebb víz miatt gyúrtam erősebben, hogy ne terüljön szét nagyon, de túlzásba vittem, amit szerencsére itt észrevettem.)

7,5 kg a mérlegen, erőteljes harcos

Ha ilyen jól dominál a fűszeres íz a mélyben, kombináljuk: egy szem Haldorádó Tenger Kincse oldódó mellé egy SBS M3 pellet, majd egy hozzájuk méretben passzoló lebegő pellet! Időközben meglátogattak: öcsém, párja és keresztfiam sétált egyet a tó körül. Persze ha közönség van, sosincs kapás. Elindultak haza, kivettem a szereléket, újratöltöttem a kosarat és visszadobtam ugyanoda. Mintha csak ismétlés lenne, a dobás után szinte közvetlenül ívbe hajlik a bot, és bevágáskor megáll a kezemben, majd lassú tempóban engedi a fék a zsinórt megállíthatatlan ellenfelemnek. Másik kezemmel elő a telefont: „… ha még nem mentetek messze gyertek vissza, jó hal van a horgon”. Visszaérve épp elkapták a legszebb pillanatokat.

Ahol a szükség, ott a segítség…

Megvan, amiért jöttem, de nem hagyott nyugodni a gondolat, mitől is lett a délelőtti sikertelenségnek mozgalmas folytatása. Talán a bojlis felszerelésemet találták túl durvának? Talán a csalik mérete nem volt megfelelő? Esetleg a jónak vélt helyen nem tartózkodott, nem állt meg a hal? Vagy a környező sporik riasztották el a halakat, amik nappal a számukra menedéket adó, nyugodt helyre húzódtak? Esetleg mindezek együtt? E gondolatok kavarogtak a fejemben, így hát félretettem a feederbotomat, kivettem a mások bojlis botom is, ami azóta is csak pihentette a csalit a víz alatt. A rod-podot elfordítottam, újracsaliztam, sőt az egyik boton az ólom helyére egy nagyobb méretű csepp kosarat csatlakoztattam a klipszbe, rendesen megtöltve etetőanyaggal. Az etetőkosaras botra egy 15 mm-es bojlit balanszíroztam ki hóembernek, míg a másikon egy 24 mm-es bojlit félbevágtam és domború oldalával szembefordítottam. Mindkét szereléket a jónak vélt mély helyre dobtam vissza. Le se mertem ülni, vártam a csodát! Pár perc elteltével azonban rá kellett jöjjek, hogy a finomabb szerelék is döntő lehetett, mert a csoda nem akart eljönni.

Elkezdtem hát a hirtelen támadt felfordulást rendezgetni, és a feederbotomat visszapakolni a zsákba. Pakolás közben a kapásjelző mintha megszólalt volna egyszer, de csak egy homlokráncolás erejéig. Az a botom jelzett, amelyiken etetőkosarat is használtam. Majd a swinger határozottan megemelkedett, és egy erőteljes húzós kapás jött. Amolyan igazi füstölős. Első fékes orsókat használok, így a dobra tettem a kezem és megemeltem a botot. Erőteljes ívben maradt, a szám ugyanígy! Három ilyen gyönyörű kapás gyakorlatilag 2 óra alatt ugyanarról a helyről! Finoman erősítettem a féken, de nem akart megállni. Akárhogy tartottam a botot, éreztem, hogy határon dolgozik a fék, nem szabad tovább erőltetni, hadd vigye a hal, amit vinni akar. Időnként az ujjammal ráfogva erősítettem a fékhatást, így tereltem magam felé. 15 perc telt el mire megláttam, 15 percig egyfolytában mosolyogtam, hisz ezért jöttem ide. Nagy halat fárasztani!

A tó egyik 11 kg-os matuzsáleme tette tiszteletét

Ekkorra természetesen híre ment a fogásoknak a tó körül. Sokan jöttek oda megnézni és gratulálni a halhoz. Voltak természetesen olyanok is, akik a „fülest” kihasználva a sekélyebb részről a tó hátsó részére költöztek, és „véletlenül” a mély vizet kezdték el dobálni. A napomat már semmi sem tudta elrontani, és szerintem a kis aranyhal teljesítette a három kívánságom. Szépen, komótosan szétszedtem a szerelékem, összepakoltam a ládám és a botokat, közben a szomszédokkal elemeztük a nap eseményeit. A nap folyamán összesen 4 halat fogtam, és bár nem a nagy halakról szól a tó, mégis három kiemelkedően nagy példányt tudtam mérlegelni. Megtudtam és megfogtam, amit szerettem volna, működött az etetőanyagom, megtaláltam a halakat, sikerült a megfelelően lebegtetett csalit kiválasztani számukra.

Varga János (GRD)
Protein bomba etetőanyag képének eredeti helye: www.topmix.hu
Nitro Method mix képének eredeti helye: www.sbsbojli.hu

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.