Azok a (nem is olyan) szürke hétköznapok!

Azok a (nem is olyan) szürke hétköznapok!

Sokszor hallom a boltban a horgászoktól, hogy erre sincs, meg arra sincs idő, mert a munka minden szabadidőt felemészt. Ezt részben meg tudom érteni, de mindig is az volt a „hitvallásom”, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szeretné, hogy jusson, csak egy kis szorgalomra és elhivatottságra van szükség hozzá. Megmutatom, hogy én miként oldom meg ezt a hétköznapokban.

Az ötlet onnan jött, hogy két többnapos horgásztúra között sokat gondolkodtam azon, hogyan is tudnék még több időt hasznosan a vízparton tölteni. Ezt követően egyszer-kétszer kiugrottam a tőlem csupán tízpercnyire található kis egyesületi tavunkra röpke kétórás horgászatra, hajnalban. A horgászatok alkalmával több technikát is kipróbáltam, aztán az idő előrehaladtával nagyon letisztult a kép, és ez az eredményeimen is egyre inkább érezhető lett.
Nézzük lépésről lépésre, hogy mire érdemes odafigyelni, ha egy kicsit fel szeretnénk dobni a hétköznap reggeleket!

1. Felszerelésigény
Ez volt az egyik legfontosabb, amelyet teljes mértékben „lebutítottam”. Sokáig rengeteg felesleges holmit „húztam” magammal, amire szinte soha nem volt szükségem. Amit magammal viszek, az a két felszerelt botom két leszúróval (rajta a jelzőkkel), egy merítőháló, egy kisebb matrac, egy vödör a keverékemnek és a csaliknak. Tudom, furcsán hangozhat, de tapasztalatból tudom, hogy ez bőven elegendő!

Az ébresztőm, ha munka előtt horgászni indulok

 

2. Indulás
Én úgy számoltam ki az időmet, hogy tisztán kettő és fél órát horgászhassak. Az oda- és visszautazást figyelembe véve ez azt jelenti, hogy 3:45-kor csipog az ébresztő, ami ezeken a reggeleken nem is olyan rossz érzés!

Minimális felszerelést viszek magammal

Figyelem!
Inkább ébredjünk 15 perccel hamarabb, mert késés miatt rohanni nagyon veszélyes és értelmetlen dolog!

3. A megfelelő hely
Jégolvadást követően az egyesületi tavunk középső részén szoktam kezdeni, majd, ahogyan a víz melegszik, úgy próbálom a nádasok szélét, amelyek egyre több halat tartanak, és általában itt is ragadok őszig. Mindig próbálom keresni a pontyokat, melyek könnyen elárulhatják magukat, ha pedig semmi halra utalót nem látok, egyszerűen módszeresen végighorgászom a rendelkezésre álló területet. Ha nincs kapás, maximum harminc percet várok, majd új helyre dobok. Megtanultam már, ha ennyi idő alatt nincs kapásom egy helyen, akkor aznap reggel ott már valószínűleg nem is lesz.

Az elektromos jelzők érzékenyre vannak állítva, mindenről tudni szeretnék, ami a szerelékem körül történik

 

4. Figyelemfelkeltés
Itt nem igazán beszélhetünk csalogatásról, sokkal inkább a csalink iránti figyelem felkeltéséről. Ebben van segítségünkre egy tartalmas stick mix rudacska, mely nálam a nyári hónapokban Haldorádó Record Carp Stick Mix Fekete Tintahal alapból áll, amihez SpéciAdditive Japán Krillt keverek, de csak kis mennyiségben! A csalim legtöbbször a BlendeX Pop Up családból a Squid & Octopus, ez nagy kedvencem az év e szakaszában. Csalogatóanyagból mindig annyit keverek be, ami két reggelre elegendő. Ha előre akarok dolgozni, akkor még otthon be is töltöm, és a vízparton már csak a kész hurkákat kell felakasztanom a végszerelékemre.

Ha a víz hőmérséklete eléri a 12 Celsius-fokot, onnantól ezt a keveréket részesítem előnyben
Minden egy helyen, ami a figyelemfelkeltéshez szükséges
A megfelelő párosítás a kiegyensúlyozott csalizáshoz

5. Az utolsó percek
Mindig előre beállítok egy emlékeztetőt, hogy véletlenül se feledkezzek bele a horgászatba, így mindig időben összepakolok és nyugodtan indulhatok haza anélkül, hogy kapkodnom kellene. Fontos, hogy nem szabad átesni a másik oldalra sem, mindig szánjunk elég időt a pihenésre is, ezért én átlagosan heti három reggelt töltök a vízparton, és csakis hétköznap – ilyenkor valahogy minden még nyugisabb, természetközelibb.

A BlendeX Pop Up csalikkal lehet kísérletezni a két színnek köszönhetően, én mindig úgy kezdek, hogy az élénk szín legyen fölül
Végszerelékem dobásra készen

A módszer hatékonyságán magam is meglepődtem, mert nemcsak a telepített halakat sikerült megfognom ezzel a rapid technikával, hanem kis tavunk öreg példányait is, melyek egy egyesületi tóban igazi rejtett kincsek! Az itt horgászó sporttársak közül sokan 10-20 éve „üldözik” a pontyokat és nem sokuknak sikerült fognia a tíz kg feletti példányokból, nekem viszont már az idei évre is jutott két ilyen fogás, melyből az egyik átlépte a tizenöt kilogrammot! Ezért azoknak, akik éreznek magukban némi elszántságot, bátran merem javasolni ezt a stílusú horgászatot, és higgyék el, ha reggel jön egy 10+-os, már nem is lesz olyan szürke az a munkanap!

A hihetetlen eredmény, melyről álmodni sem mertem korábban: 15+-os ponty egy kis egyesületi tóból! Megérte korán kelni!
Indulás hazafelé!
Ha vigyázunk rájuk, ilyen fantasztikus halakat foghatunk egyesületi tavainkban is!
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.