Fedezzük fel a Bácsbokodi Felső-tavat!

Fedezzük fel a Bácsbokodi Felső-tavat!

Egy régóta dédelgetett tervem teljesedett be, amikor ellátogattam egy általam előzetesen kiszemelt horgászhelyre, nevezetesen a Bácsbokod határában elterülő egyesületi vizekre, azon belül is a Felső-tóra. Ami itt várt rám, az minden előzetes várakozásomat felülmúlta! Rendkívül barátságos, vendégszerető emberekkel, horgászokkal és csodálatos pontyokkal sikerült találkoznom a szűk kétnapos horgászat alatt, nagyon szép környezetben. Tartsatok velem, fedezzük fel együtt ezt a remek vizet! A várt hatás most sem fog elmaradni, ígérem!

Ahogy említettem, régóta szerettem volna már próbára tenni magam ezen a vízen, így még a tavasz folyamán ellátogattam ide kicsit körbenézni. Már azon a kiránduláson eldöntöttem, hogy amint lehet, eljövök ide horgászni. A sok egyéb teendő és túra mellett késő ősszel jött el ennek az ideje, de cseppet sem bántam, sőt! Az őszi színekben pompázó természet és a pontyok szépsége abszolút magával ragadja a kalandvágyó horgászt, így minden adott volt egy remek horgászathoz.

Amit érdemes a vízterületről tudni:
A vízterület tulajdonosa Bácsbokod Nagyközség Önkormányzata, kezelője a Bácsbokodi Sporthorgász Egyesület. Jellege szerint víztározó. A természet adta terepviszonyok mellett építettek egy gátat. Vizét a közepes vízhozamú Kígyós-patak biztosítja, és ez vezeti el felesleget is. A tározó vizének minőségét rendszeresen a szarvasi HAKI munkatársa vizsgálja, és halélettani szempontból eddig kiválónak találta. Egyetlen műtárgya zsilip, felső kifolyással. Területe a nádasokkal együtt 6 hektár. Hossza 1,2 kilométer, szélessége az öblös területeken 100, az egyenesebb szakaszokon 50 méter. Mezőgazdasági területek, főleg szántók övezik. Közvetlen környezetét telepített szilfák, berki füzesek ékesítik, árnyékolják. Partját mindenhol nádas övezi, a nádasok között szabdaltan vannak horgászállások, stégek, összesen 6 db. A mederviszonyokat tekintve nem hirtelen mélyülő, átlagmélysége 1,5 méter. A területen elárasztás előtt tereprendezés nem volt, és bár már többször teljesen leeresztették, ez az utóbbi 10 évben nem történt meg.

A tó megközelítése:
Az 55-ös főúton Csávoly községnél jobbra kanyarodva Bácsbokod felé, majd 6 kilométert haladva balra kell kanyarodni a betonútra. Innen 1 kilométer után, földúton érkezünk meg a vízpartra. A tározózó földúton gépkocsival teljesen körbejárható, esős időben sem kell elakadástól tartani. A kiszemelt horgászhely mögött lehet parkolni úgy, hogy a gépkocsival közlekedőket ne akadályozzuk. Parkolásra is van lehetőség közvetlenül a horgászállás mögött, valamint a tanyánál

Halállomány:
Számos kapitális ponty van a vízben, de ez nem meglepő, hiszen céltudatosan többször 10 kg feletti példányokat telepítettek, melyeknek egy része jelölt példány. Manapság már nem ritka a 15-20 kg-os példányok fogása sem. A nagytestű pontyok védelme érdekében az 5 kiló felettieket a kíméletes horogszabadítást és fotózást követően vissza kell helyezni a vízbe. Amurok is úszkálnak itt jelentős mennyiségben, több 10-20 kg közötti példány található a tóban. A békés halak mellett érdemes megemlíteni, hogy csukára is érdemes horgászni, mivel a tó igen szép állománnyal büszkélkedhet. Egyéb halak tekintetében az ezüstkárász a domináns, nem ritkán veszik fel a csalit a 40-50 dekásak, de a nagyobbak sem ritkák. Fontos továbbá, hogy törpeharcsa egyáltalán nincs a vízben.

Bojlizás a tavon:
Mivel zömében nagyobb halak élnek itt, a legtöbben a hajszálelőkés módszert alkalmazzák a Felső-tavon. Etetőhajó használata engedélyezett, csónakos behúzásra azonban nincs lehetőség, de a kíméletes halfárasztás céljából csónak használata lehetséges. A célzottan bojlis módszerrel horgászó vendégek a horgászat során kötelesek maguknál tartani pontyzsákot, pontymatracot és sebfertőtlenítőt. Sátrazásra van lehetőség természetesen, illetve egy minden tóparti igényt kielégítő bérelhető horgásztanya is található a tó közvetlen közelében. Itt van lehetőség főzésre, fürdésre, WC stb. használatára. Etetési limit is van a tavon, mégpedig az épeszű keretek között, ez maximálisan napi 5 kg jó minőségű etetőanyag használatát jelenti.

Horgászatom:
Ezen a túrán is a „kevesebb sokszor több” elvet alkalmaztam, így a kevés, de minőségi etetés mellett döntöttem. Ez botonként durván 2-3 maréknyi csalogatóanyagból állt. A gyorsabb oldódású és könnyebben emészthető csalik a Big Fish ízesítésű Carp Syruppal lelocsolva tökéletes egyveleget alkottak. Érdemes legalább 1-2 órát ázni hagyni őket, hogy jobban átjárja a Syrup édeskés íze a csemegéket.

A minőségi etetés szerepe hideg vízben kiváltképp felértékelődik
Keverékem alapját a csemegekukorica és a kendermag mellett oldódó, főzött bojli és gyorsabb oldódású pellet képezte
Csodálatos őszi színek
Otthonom a vízparton

Miközben a szép őszi napsütésben pakolásztam és kötöttem pár előkét éjszakára, gyorsan bedobtam egy Chodos botot. Körülbelül 10 perc elteltével a nádas elé bevetett pop-up valakinek megtetszett, és ezt egy határozott kapással tudatta is.

Az első kapásra nem kellett sokat várni, a Chod riget gyorsan elhúzta valami

Meglepően harcosan védekezett ellenfelem, azonban hamarosan a merítőben landolt. Az első fogás mindig önbizalommal tölt el, és méretétől függetlenül nagyon örültem neki.

Egy aranyos kis tövest fotózhattunk

 

Mivel hamarosan sötétedni kezdett, jöhettek az éjszakára szánt csalikombinációk. Ez hóember variációt takart Big Fish ízesítésben, pasztázva. Ha ajánlanom és választanom kéne egy termékcsaládot, amit egész évben eredményesen alkalmazhatunk, akkor a Big Fish szériára esne a választásom. Ezt az egyedi ízvilágot mérettől és évszaktól függetlenül nagyon szeretik a pontyok.

Előszeretettel pasztázom a horogcsalit hideg vízben

 

A kíméleti terület kezdetéig van lehetőség hajónkkal bevinni szereléket, és onnan kell a pontyok zömét „kicsalogatni”. Egyszerűen hangzik, de a valóságban közel sem az, hiszen meghatározó, hogy megtaláljuk azokat a helyeket, ahol a pontyok előszeretettel úsznak el és táplálkoznak.

A kíméleti terület kezdetét jelző tábla

A leghátsó nádas sarkát szemeltem ki, melynek széle kemény sávot mutatott, tehát járnak azon a részen a halak. Ezt a helyi horgászok elbeszéléseiből tudtam meg és ólommal szépen le is tapogattam. Ne legyünk restek kérdezni, majd megbizonyosodni, tényekkel az elméleteket alátámasztani! Érdemes rászánni az időt, hogy ne sötétben tapogatózzunk, ne csak a megérzéseinkben bízzunk.

Az etetőhajóval a nádas sarkát céloztam meg

Sötétedés előtt mindkét bot a helyére került, vártam a halakat. Volt időm a környezetben gyönyörködni és egy kicsit a gondolataimmal elkalandozni, élvezni, hogy a természetben vagyok.

Minden a helyén, most már a halakon a sor
Egy kíváncsi fácán törte meg a csendet éles hangjával

 

Körülbelül sötétedés után 2 órával meg is érkezett az első komolyabb érdeklődő egy óvatos kapással tudatva, hogy ízlelgeti a pasztázott csalit. Végül csak elhúzta, és egy élvezetes fárasztás végén egy ízig-vérig hibátlan, 10 kg feletti bácsbokodi tövest fektethettem a matracra. Tökéletesen akadt a 6-os méretű szakáll nélküli Gardner Mugga horog, melytől egy könnyed mozdulattal meg is szabadítottam. Egy jó horog minimális, szinte semmilyen sebet nem hagy a halak száján.

Hibátlan szájú éjszakai delikvens

Remekül festett ez a hal. Azt hiszem, ő volt az, aki végleg feltette a 2016-os évemre a koronát. Nagyon örültem ennek az őszi színekben pompázó morcos tövesnek.

Irgalmatlan szép, erőtől duzzadó harcos
Ilyen hibátlan halak lakják ezt a vizet

Amint útjára engedtem őkelmét, meg is érkezett a reggel első kapása.

Egy kisebb, de nagyon szép, mondhatni tökéletes formájú tőponty

A következő kapás, fárasztás jogát átadtam fotósomnak, Iminek, aki egy újabb makulátlan egészséges tőponttyal bővítette a fotóalbumot. Ő feederbotos horgász lévén első ízben tapasztalta meg ezt a fajta módszert, életstílust, de nagyon tetszett neki ez a fajta horgászat is. A hűvös, de ragyogóan napos időben étvágyuknál voltak a pontyok. A kigondolt taktika és előzetes információk beigazolódtak, így joggal örülhettünk a fogásoknak. Az ilyen horgászatokon azonban a siker mellett nem árt pár felmerülő részletre odafigyelni, hiszen a halak védelme az elsődleges!

A hidegben könnyen és hamar jegesedik a pontybölcső, nem árt erre is figyelni, mielőtt halunkat ráhelyezzük
Amíg a jeget eltávolítjuk a pontybölcsőről és fotózásra alkalmassá tesszük, addig tartsuk a fogásunkat a vízben!
Kísérőm, Imre és egy hibátlan töves
Csak kíméletesen

Egy kis pihenő következett, majd a délután folyamán újabb szép halak örvendeztettek meg. A csapatban keresgélő pontyok egy dupla kapással érkeztek, köztük az egyik egy remek, masszív, 10 kg feletti töves volt. A tó egyik aranya!

Egy dupla fogás mindig kiemelt figyelmet igényel
A tó egyik ékköve a kezemben
Aki bújt, aki nem, itt vagyok… kukucs
Késő őszi arany
Makulátlan töves
A „sebeket” mi ejtjük, így…
… minden esetben gondosan kezeljük!
Mielőtt útjára engedjük…
… ha szükséges úsztassuk egy darabig, hogy minél hamarabb erőre kapjon ellenfelünk
Viszlát, barátom, köszönöm az élményt!

Összegzés:
Elmondhatom, hogy egy igazán jól sikerült hétvége volt ez egy nagyon kellemes víz partján. Örömmel tölt el, amikor ilyen barátságos, vendégszerető horgászokkal ismerkedem meg, ráadásul egy egyesületi víz partján. A helyiek gondosan ügyelnek a tó környezetére, így mindenképp csak azok látogassák meg ezt a vizet, akik a halak védelme mellett a környezetükre is igényesek és ügyelnek. Adott a lehetőség bárki számára, aki kedvet kapott és szeretne erre a vízre ellátogatni. Forduljon bizalommal Dancsó Antal úr felé, aki készséggel áll mindenki rendelkezésére és segít a napijegy váltásában az alábbi címen: Dancsó-Transz Kft. horgászbolt 6453 Bácsbokod, Dózsa György u. 58/A, illetve telefonon a 06 30 266 0453 számon.

Egy parádés hétvégét töltöttem el ezen a remek vízen. Köszönöm a lehetőséget, hamarosan visszatérek!

 

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Holler Imre

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.