Felpörgetett pontyhorgászat

Felpörgetett pontyhorgászat

Felgyorsult világunkban a pontyhorgászat is rengeteget és rohamosan változik, fejlődik. Az emberek nagy többségének kevés ideje jut a horgászatra, ezért leginkább a rövid időtartamú horgászatokra fókuszálnak és gyors sikerre vágynak. Személy szerint én is gyakran rövid horgászatokon veszek részt, melyekhez sokszor egy délután, egy este, vagy egy röpke hétvége áll rendelkezésemre. Szeretném, ha sok horgászt „megfertőzne” ez a hazánkban még kevésbé elterjedtnek mondható stílus, módszer, és azt is, hogy ez által az emberek a lehető legeredményesebben töltsék kevéske szabadidejüket.

Az első jó hír, hogy ehhez a módszerhez – nevezzük rapid vagy városi horgászatnak! – nem kell egy „kocsinyi” cucc, elegendő minimális horgászfelszerelés és egy kis szabadidő. Letisztultság és egyszerűség jellemzi a pontyhorgászat e válfaját. A módszer, mint oly sok minden, a szigetországból ered, ahol sokan parkokban, többnyire kisebb tavakon, csatornákon űzik. A felszerelés nem igényel különösebb „csilivili” kiegészítőket, elsősorban a rövid 2,7-3 m-es botoké a főszerep, de ha a helyzet megkívánja, lehet és tanácsos is ezen változtatni. A rod-podot rendszerint mellőzöm az ilyen horgászataim során, és ha nem köves, betonos terepen horgászom, egyszerű leszúrókat használok. Jelzőim vagy halkra, vagy némára vannak állítva, és láncos swingereket alkalmazok, mivel nem nagy távra horgászom ilyenkor. Egy szó, mint száz: kerülöm a felesleges kiegészítőket, az egyszerűségre törekszem.
Tipp: Rövid távra való horgászatok során érdemes laza zsinórral horgászni vagy zsinórsüllyesztőt alkalmazni. Ezek segítségével a legóvatosabb halban sem keltünk gyanakvást.

A kevés, de minőségi csalogatóanyag sokszor vezet sikerre
Színek kavalkádja, ebben minden ponty megtalálja a kedvencét
Olykor a legegyszerűbb előke hozza a legszebb fogást

Az ilyen stílusú horgászatok során az egyik legfontosabb tényező a mobilitás. Ha rövid idő áll rendelkezésünkre, ne legyünk restek több helyet is kipróbálni. Az első számú csali ilyenkor a pop-up bojli, mely a meder felett lebegve feltűnő színével és intenzív ízével hívja fel magára a kíváncsi pontyok figyelmét. Másik alternatíva a wafters, azaz a kikönnyített horogcsali. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az ilyen gyors horgászatok során kizárólag a kisebb csalikat részesítem előnyben, maximum 16-os méretig. Egy ilyen csali sokkal jobban „dolgozik” és hamarabb hozhat sikert számunkra. A gyors horgászatok előnye, hogy nincs helyhez, időhöz, évszakhoz kötve. Bármikor eredményesek lehetünk, vagy ha nem, akkor a városi horgász már azt is sikerként könyvelheti el, hogy a vízparton tud lenni. A módszert legeredményesebben reggel és este űzhetjük, hiszen ez lényegében keresőhorgászat. A halak reggel és este a legaktívabbak, gyakran árulják el magukat vagy egy fordulással vagy pár pezsgő buborékkal.

A Ronnie, más néven Spinner rig is rendkívül hatékony és egyre népszerűbb

Tipp: Figyeljük a halak mozgását és próbáljuk meg a látott halakat is horogvégre keríteni. Ha látunk egy ugrást vagy pezsgést, ne legyünk restek, dobjunk rá!
Tavaly csapatunk számos friss fejlesztéssel rukkolt elő, megcélozva egy olyan réteget a pontyhorgász társadalomban, akik a rapid, vagyis gyors horgászatot űzik. Olyan gyorsan, és ami a lényeg, eredményesen használható csalikat alkottunk, mint a BlendeX pop-up vagy a SpéciAdditive termékcsalád. A SpéciAdditive adalékok nem mesterséges folyékony aromák, hanem olyan természetes növényi és állati eredetű kivonatok, amelyeket bizonyítottan szeretnek a pontyok, és amelyek egyértelmű jó hatással vannak táplálkozásukra. A lehűlt vízben is jól oldódnak, és olyan nyomelemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak, amelyekben a pontyok jellemzően hiányt szenvednek, ezért ezek zamata számukra kívánatos falatok ígéretét jelzi. Tökéletesen használhatók stick mixek ízesítésére, de alkalmasak pelletek, bojlik áztatására is.

Minimális felszerelés alatt valami hasonlóra gondolok
Egy bögre tea a vízparton mindig jobban esik
A hidegfront mindig jó barátunk

A másik újdonság az egyelőre 4 terméket számláló, 8 féle ízben 8 féle színnel bíró pop-up széria. A BlendeX név a „blend”, azaz a „kevert” szóból ered, amely tökéletesen illik ezekre a csalikra. Az évek alatt legjobban bevált ízeket és színeket ötvöztük, amelyek hatékonyságát a dobozban található, kis fiolában rejlő tömény aromával még tovább fokozhatjuk. Gyors pecákhoz nehezen lehet ezeknél jobbat elképzelni, legyen szó feeder, bojlis vagy hagyományos pontyhorgász módszerről. E termékekkel rövid horgászataink alkalmával is kiemelkedő eredményeket értünk el, így okkal tártuk a pontyhorgászok elé.

Egy ritka vendég, mely mindig nagy örömet okoz
Amikor minden összeáll, a siker duplán érkezik
Gyönyörű töves, melyet egy csupán pár órás horgászat alatt zsákmányoltam
Tomi barátom nevéhez számtalan különleges angol ponty fűződik. Mondanom sem kell, hogy ő is a gyors horgászatok híve

Végezetül néhány személyes gondolat. Maga a gyors horgászat akkor fogott meg igazán, amikor testközelben láttam, tapasztaltam magam az ilyen stílusú horgászatot Angliában. Ott nem jellemző a vízpartokon a felesleges, oda nem illő tárgy vagy szó. Szeretném, ha kis hazánkban is egyre többen hódolnának, egyszerűen, kulturáltan a legcsodálatosabb hobbinak, a pontyhorgászatnak. A legfontosabb, hogy élvezzük magát a módszert és azt, hogy a vízparton vagyunk és horgászunk. A rendelkezésünkre álló időből pedig a lehető legtöbbet hozzuk ki egy új irányzat segítségével. Úgy gondolom, a fejlődés elindult, a többi rajtunk, rajtatok áll…!

Fotók: Erdélyi Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.