Késő őszi horgásztúra a Szücsi Völgy-tavon

Késő őszi horgásztúra a Szücsi Völgy-tavon

November második hetében lehetőségem adódott gyönyörű környezetben eltölteni néhány napot nagy pontyokra horgászva. A horgászat helyszínét egy különleges víz adta, a Szücsi Völgy-tó. Halfaunáját tekintve szinte minden őshonos hal megtalálható benne, de kiemelkedő a ragadozóhal- és a pontyállománya. A tó közel ötven éves múltjára visszatekintve nem ritka a tíz kiló feletti csukák és a 15 kiló feletti pontyok fogása sem.

A Szücsi Völgy-tó Heves megyében található, a Mátra lábánál terül el, területe közel 30 hektár, legmélyebb pontja helyenként eléri a 18 métert, átlagmélysége 6-8 méter. A tó kialakulása a 60-as évekre vezethető vissza, lignitbányászat folyt a területen, melynek következtében a víz hamar elöntötte a területet. A mai napig függőleges szénfalak lelhetők fel a mederben, így az ideérkező horgászok kristálytiszta vízzel találkozhatnak. A tavat jelenleg két meleg vizű forrás és az Ágói-patak táplálja.

Érintetlen környezet

Budapesttől egy laza 45 perces utazás után festői környezetbe cseppentem, hiszen a bekötőúttól egy kis erdei út vezetett közvetlenül a tó partjára. Megérkezésemet követően csak álltam és csodáltam a már késő őszi színekben tündöklő kis erdei bányatavat.

A késő őszi színekben pompázó Szücsi Völgy-tó

Az első radaros helykeresésnél a késő őszre tekintettel úgy döntöttem, hogy a mélyebb részeket fogom meghorgászni, így szerelékeimet 11-14 méteres mélységben helyeztem el. Etetési stratégiának a nem túl nagy etetést választottam, amit kizárólag 24 milliméteres bojlik alkottak, botonként kezdésnek körülbelül egy kiló. A csaliban bíztam, a szerelékekről pedig tudtam, hogy jó helyre tettem le, így amíg nincs kapás, nem szándékoztam frissíteni. Ha a helyzet úgy kívánja, két-három napig sem szoktam hozzányúlni a botokhoz.

Nagy pontyokra hangolva
Gyönyörű környezetben

Az egyik botommal már az első éjszaka sikerült pár pontyot kifognom, melyek 8-12 kiló közötti súlyban voltak. Az első komolyabb halat a második nap este, kilenc óra körül sikerült kapásra bírni - érdekességképpen ez a végszerelék 30 órát volt bent, mire meghozta a várt eredményt. Közel harmincperces, élménydús fárasztást követően a 14 méteres mélységből sikerült egy hibátlan tükörpontyot szákolni, melynek súlya meghaladta a 18 kilogrammot!

Bányatavi tükörponty 14 méter mélységből

Nagyon szeretek más jellegű vizeken horgászni, de a bányatavakon szerzem a legnagyobb élményeket a fárasztások során. Aki horgászott már bányatavon, az tudja, hogy mire gondolok. El lehet képzelni, hogy jó fárasztani a halakat a 2-3 méteres mélységben is, de az kicsit mókásabb, ha 14-15 méteres víz van a csónakunk alatt.

Hatalmas pontyokat rejt a Szücsi Völgy-tó

Amit a bányatavi horgászataim során mindig változtatni szoktam, az az ólom formája. Itt nem a gömbólmokat használtam, hanem a kemény aljzat és a meredekebb törésoldalak miatt 200 grammos, középkonzolos, lapos-rücskös ólmokat választottam. Előkéimet a kagylós törésoldalak miatt Nash 30 librás Combilinkbôl kötöttem, ami bevonatának köszönhetően kicsit jobban ellenáll a víz alatti akadályoknak, valamint ezzel a csali feltekeredését is minimalizálni tudjuk a nagy mélységekbe történő leengedések közben.

Amin igen sok múlhat!

Csalizás tekintetében egy szem 24-es süllyedő és egy szem 16-os rikító színű pop-up bojlival hóember csalizást alkalmaztam. Ilyen kristálytiszta tavakon mindig előszeretettel használom ezt a felkínálási módot, főleg a nappali órákban. 4-es méretű Fang X horgokat használtam, melyeket zsugorcsővel kombinálva tettem fogósabbá. Itt mindenképpen megemlítem, hogy a túra alatt nem volt halvesztésem! Biztos vagyok benne, hogy egy jól megválasztott és összeállított horog, előke és csali-horog közötti távolsággal a halvesztés valószínűségét minimalizálni tudjuk. Tökéletes végszerelék sosincs, mindig azt kell alkalmaznunk, amit az aktuális helyszín megkíván.

A Triggalink tökéletes választás lehet

A második éjszaka közel félórás fárasztást követően sikerült egy 20 kilót meghaladó súlyú tükröst kifognom. Ez a hal több okból is emlékezetes marad számomra, egyrészt ez volt a tóból kifogott 20 kiló feletti pontyom. De nem is ez a lényeg, hanem hogy páratlan fárasztási élményt jelentett e hal, ami megerősített abban, hogy ismét jó helyen vagyok.

Ez a ponty jelentette a tizenötödik, tóból kifogott 20 feletti pontyomat

A harmadik napon igen változékony időre ébredtem, a szél teljesen átfordult, és az eső is elkezdett szemerkélni. Bányatavakon sokszor megfigyeltem már korábban is, hogy az időjárás változása nagy hatással van a halakra.

A Nash Siren R3 csak akkor jelez, ha kell

Ezen a délelőttön a kisebb pontyokból sikerült fognom néhány darabot 5-8 kiló közötti súlyban. A nagyobb testű pontyok inkább az éjszakai órákban voltak aktívak.

Rajzolni sem lehetne szebbet

Összességében nagyon sikeres novemberi horgászatot sikerült végigcsinálnom.

Nagyon megszerettem a Scope botokat

A túra során több mint harminc pontyot fogtam, közülük öt példány súlya meghaladta a 18 kilót. Ez kellő bizonyíték, hogy páratlan nagyponty-állománnyal bír e páratlan szépségű bányató.

Közel a 20 kilóhoz
Fogd ki és engedd vissza

Írta: Csörgő Tamás
Fotók: Nash Hungary Team

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.