Kiskorpád rafinált pontyai

Kiskorpád rafinált pontyai

Sokszor tapasztalom, hogy a vizek nehézsége nem feltétlenül függ össze a nagysággal. Egy kisebb tavon gyakran sokkal nehezebb becsapni a pontyokat, mint egy nagy kiterjedésű vízen. A halak sokkal érzékenyebbek a külső tényezőkre, sokkal óvatosabbak, ezáltal a kapókedvük is visszafogottabb. A Haldorádó 2021-es újdonságainak teszteléséhez jó pálya volt a Kiskorpádi Szigetestó is, ahol nagyon nem volt könnyű becsapni a tó rafinált pontyait!

A helyet sok vízre már hosszú hónapokkal előre lefoglaljuk, viszont sok dolgot nem tudunk befolyásolni, mint például az időjárást. Erre a szeptemberi horgászatra sikerült egy nagyon nyomott időt kifogni, ami a pontyok aktivitását is negatívan befolyásolta, amik a melegfront miatt a vízfelszín közelében tartózkodtak, de természetesen megtettem mindent, hogy sikerrel járjak. Sokféle újdonságot vittem erre a pecára, így volt mihez nyúlni. Úgy gondolom, amelyik csali ilyenkor működik, az kedvezőbb időben tarol!

Pompás környezet fogadja az ide érkezőket
Egy igazi angolos víz, számos ígéretes hellyel
Nem a legígéretesebb körülmények pontyhorgászatra, sőt!
A szeszélyes időjárás ellenére erős kezdéssel nyitottam

Előzetes információim szerint ezen a tavon a kisebb csalik általában jól teljesítenek, így elsősorban a Tornado wafter és pop-up csalikhoz nyúltam, az ízeket pedig variáltam. Etetésre is kevés minőségi finomságot raktam össze, de most többféle kombinációt, ízvilágot próbálgattam. Az első már egy jól bevált keverék volt: C21 Fűszeres Kolbász bojli lelocsolva SpéciAdditive Szúnyoglárva és Halolaj complex kivonattal, valamint Bumbleberry Goo-val.

Ideje egy kicsit kutyulni, az alap a C21 fűszeres bojli
Jól bevált folyadékok
Az örök favorit Bumbleberry Goo
Kész a már sokszor bizonyított pontycsemege
Kapásra várva

Másik keverékem kizárólag tigrismogyoróból és búzából állt, melyre Mangó ízesítésű SpéciAdditivet locsoltam. Ez a folyadék a legédesebb a teljes szortimentből, és úgy gondolom, ha semmi se működik, ez akkor is behúzza a halat az etetésünkre! A búzára pedig azért volt szükség, mert búzával etetik itt a halakat, így mindenképp szerettem volna rakni az egyik keverékbe.
A harmadik, amit kipróbáltam, az a C21 Tigrismogyorós bojli volt lelocsolva Kókusz ízesítésű SpéciAdditiv aromával. Ez is egy nagyon kellemes illatú és ízű, természetes kókuszreszeléket is tartalmazó kivonat – olyan, hogy majd megszólal! Kóstoljátok csak meg, ha megvettétek, meg fogtok lepődni!
Míg építgettem a tábort, találomra bedobtam egy Ronnie riget egy pop-uppal a szemközti nádas előtti sekély részre. Kisvártatva fülemnek oly kedves hang törte meg a csendet. Nem tétováztam, futottam a bothoz, és egy nagyon jó fárasztás végén egy pompás nyurgát szákoltunk. Remek kezdésnek könyveltem el a szép pontyot.
Jó reményekkel vágtam neki a folytatásnak, azonban nem akartak megjönni a kapások és a pontyok, így maradt a variálás. A Tornado pop-up és wafter csalikkal rendre kisebb pontyokat zsákmányoltam. A tóban minden évben leívnak a pontyok, mely megnehezíti a pecát, hiszen a falánk, de kisméretű halak faragják a csalikat, majd fel is veszik. Ezzel ellentétben a nagyobb csalikat nem nagyon veszik fel a kitanult, rafinált pontyok. Kimondottan trükkössé teszi ez a jelenség a pecát.

Az öböl sarkát is erőltettem
Egy kicsi, de gyönyörű „fully scaled” tükrös, egyike a helyi szaporulatnak
Az esti körülmények se sokat javultak, de a remény hal meg utoljára

Kitartottam eredeti elképzeléseim mellett, egy bottal viszont megpróbáltam egy stick mixes kereső pecát. Az 5-ös hely jobb oldalán található öblöt szemeltem ki. Biztos voltam benne, hogy a sekély víz ellenére rejt szép halakat. Felkaptam a melles csizmámat és besétáltam a kiszemelt részre, majd leraktam a csalimat egy kis PVA csomaggal. Egy kicsit felzavartam az öböl nyugalmát, így a kapás váratott magára, de megérkezett a kapásom a sarokból. Melles csizmában derékig a vízben fárasztottam ellenfelemet, hiszen bokor, bedőlt fa volt végig a part mentén. Nagyon jól küzdő ponttyal hozott össze a sors. Méretét meghazudtolóan küzdött, de végül győztem! A merítőben szembesültem vele, hogy milyen gyönyörű pontyot fogtam. Egy hibátlan spanyolmintás volt, a tó egyik ismert lakója. A ponty neve Gyöngyszem, ami azt hiszem, méltó hozzá! Két éve nem került partra, ami jól szemlélteti, hogy bizony nem könnyű őket becsapni. Nagyon felbuzdultam a szép hal láttán, frissítettem a szerelékeket és boldogan tértem pihenőre.

A kitartás és a variálás egy különleges halat eredményezett
A lenyűgöző ponty neve Gyöngyszem

A kora reggeli órákban egy vehemens kapás ébresztett. A fárasztás hasonlóan intenzív volt, mint az esti, de a végén egy mesés narancsszínű csoda küzdött: a tó egyik ékköve, egy pompás koi ponty! Boldogan tartottam kamera elé a szép koit. Nehéz őket becsapni, valahogy sokkal félénkebb halak, mint közönséges társaik és a fárasztás során is sokkal vadabbak. Nagyon örültem neki!

Gyönyörű reggel
Egy gyönyörű koi ponttyal
Nyurga koi tükrös ritkaság
Az alábbi csalira csábult el a koi
Egy German rigen felkínált Mangós Tornado Pop Up XL
A horog öblébe érdemes akasztani egy kis stick csomagocskát, ez plusz vonzerőt biztosít

A szomszéd álláson horgászott Fülöp Csaba barátom is, akinek nagyon megtetszett a C21 Tigrismogyorós bojli a Kókusz + Tigrismogyoró SpéciAdditiv adalékkal kombinálva. Természetesen adtam Csabinak kipróbálásra, aki rövid időn belül kettő pazar pontyot terelt szákba a mogyorós kombinációval. Szerintem meggyőzte őt is az új csali! :)

Újabb finomságok kerültek kipróbálásra
A sűrű Kókuszos SpéciAdditive minden bojlin jól megtapad
Igazi édes csemege
Fülöp Csabi barátomnak is nagyon bevált az újdonság
Szép pontyokat fogott vele
Ilyen szép koi reményében térek majd vissza
A tó egyik ikonja, „Django”

A folytatás csak kisebb pontyokat eredményezett, azonban nem lehetek szomorú, hiszen szép halakat fogtam rövid horgászatom során, és az új csalik végső tesztelése is jól sikerült. Tavasszal terveim szerint visszatérek!

Idilli környezet
Kedvenc madaram sem ritka Kiskorpádon
A történet még nem ért véget, visszatérek!

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Erdélyi Tamás
Videó: Erdélyi Tamás, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.