Tavaszi gyorsjelentés

Tavaszi gyorsjelentés

Szeretem a tavaszt, az év talán legszebb évszaka, mely a megújulást és az újrakezdést is szimbolizálja egyben, de az idei valahogy más sajnos, az egész világon tombol a koronavírus, mely gyökeresen fordította fel legtöbbünk életét. Szerencsémre lakhelyem közelében található az egyesületi tavunk, ahova még ezekben a nehéz időkben is szívesen kijárok. Nem egy hatalmas víz, de az itteni szűk közösség, mely az összetartáson és barátságon alapul, magáénak érzi a tavat, és legtöbben ennek megfelelően tesznek is érte, folyamatosan színesedik a halállomány, és a tó arculata is egyre jobban magával ragadó.

A tó helyileg Tabdi község határában található, a Szőlőskert Horgász Egyesület üzemeltetésében lévő Pék-tavat horgászó sporttársak legtöbbje saját horgászállással rendelkezik, így drasztikusan csökkenthetőek lettek a felesleges eszmefuttatások a „kinek a horgászhelye” című klasszikus vitában.

Horgászhelyem mintegy húsz méterrel található a part vonalától
A kis horgászház lehetővé tesz egy minimális, alapvető kényelmet és a horgászfelszerelések tárolására is alkalmas

Ennek megfelelően nekem is van egy saját stégem, melyet egy nagyjából huszonöt méteres, a nádason átvezető bejárón lehet megközelíteni. Nagyon szeretem, mert sok lehetőséget kínál a pontyhorgászathoz, amiben a különböző időszakokban más-más megközelítés igazán eredményes, ezek egy részét már sikerült kitapasztalnom a korábbi években.
Tavaszi horgászataim során jellemzően a tó középső területei adnak több kapást, itt szoktam keresgélni először a pontyokat, egy nagyon egyszerű PVA-s szerelék tökéletesen alkalmas erre a célra, lehet az egy tasak vagy háló, mindkettő egyaránt megfelelő lehet.

A tavaszi horgászatok nekem legtöbbször a májas keverékekkel kezdődnek
A víz melegedésével előtérbe kerül a TripleX család, ami már a tesztidőszakban is megmutatta, mire is képes
Még egy csepp aroma a bedobás előtt
Az előke elkészítéséhez remek választás a Gamakatsu Snagger horog

A csali felkínálásában ma már rengeteg megoldás, lehetőség létezik, nekem az egy szem kisméretű, 12 maximum 14 mm-es pop-up csalik hozták a legjobb eredményt egy Ronnie rigen felkínálva. E szerelék elkészítéséről és előnyeiről az alábbi linken olvashattok: https://www.haldorado.hu/topikok/bojlis-horgaszat-c5/bojlis-vegszerelekek-c81/a-haldorado-carp-team-csalizasi-tippjei-2-resz-ronnie-rig-a5974

Lali egy pompás nyurgával fotózkodhatott
Nekem ez az impozáns pikkelyes törte meg a hajnali csendet

A március vége elég szélsőségen telt, jött a jó idő +18 Celsius-fok feletti hőmérséklettel, amely nagyon sokat segített a víz hőmérsékletének emelkedésében, ennek eredményeképpen egyre szebb és több halat sikerült a pontymatracra fektetni a nádas széléről is.

A markáns lehűlés havazást is hozott magával
Kedvenc Endless bot és orsó párosom
A lehűlést követően egyre ritkábban szólaltak meg jelzőim…
… de azért a sötétedés után egy-egy halat sikerült elcsábítanom

Ezt követte egy váratlan, erőteljes lehűlés viharos széllel és havazással, amely napról napra csökkentette a kapások számát. A kevés kapás is a fényváltások környékére koncentrálódott és kizárólag a tó középső szegmensében. Kis túlzással minden kezdődött elölről, mintha hirtelen visszaugrottunk volna egy erőteljes hónapot a naptárban.

Ezt a tükröst viharos északkeleti szélben bírtam táplálkozásra
Egyre inkább csak a fényváltást követő órák hoztak sikert

De, ahogyan Micimackó is mondta: „Hepe után mindig hupa jön…”, így a rossz időt is a kellemes tavaszi melegedés követi, ami újra helyes irányba terelte a pontyok étvágyát, így nagyon izgalmas horgászatokban volt részem a következő napokban. Remélem, a jó idő meghozza a tó igazi nagy öregjeit is, ha sikerrel járok, erről is beszámolok a kedves olvasóknak, mert még ebben a nehéz helyzetben is próbálunk csapattársaimmal minél több időt a vízparton tölteni, amelyekről folyamatos információkat és tapasztalatokat osztunk meg a Haldorádó Carp Team Facebook oldalán (https://hu-hu.facebook.com/HaldoradoCarpTeam/). Ha kíváncsi vagy ezekre, mindenképpen kedveld az oldalt.

Végre újra egy darabosabb egyed
Hajnali tövesem ismét reményt adott
Az újabb felmelegedés ismét meghozta a táplálkozási kedvüket

Írta: Haskó Tamás
Fotók: Haskó Tamás, Barna Lajos

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.