Titokzatos Serházzug

Titokzatos Serházzug

A holtágak a legnehezebb vizek közé sorolhatóak. Rendszerint minden holtág erősen törpeharcsás, nehéz a peca, pedig szép halakat rejtenek, melyek különleges trófeák. Egy újabb vízterület került le a bakancslistámról: nézzük, milyen volt a serházzugi horgászatom!

Bevezető:
A tavaly nyári serházzugi horgászatom megalapozta a hozzáállásom a holtághoz, hiszen elsőre egy 18 kg feletti mohás hátút adott nekem ez a szeszélyes víz. Aki horgászik vadvizeken, pontosan tudja, nem osztogatja naponta ezeket a kincseit egy víz sem, pláne nem ez a több mint 140 hektáros Tisza-holtág. Persze egy ilyen halhoz szerencse is kell, de szerencséje csak annak van, aki tesz érte.
Taktika:
Az első és legfontosabb mindig a helykeresés. A horgászhellyel szemben ígéretes nádfal húzódik, de mindenképp alaposan átvizsgáltam a medret kedvenc IHP tapogatórudammal. Találtam egy márgás részt 10 cm iszappal, ide elhelyeztem egy bóját, melyre durván 2 kg Kókusz/Tigrismogyoró bojlit etettem szétszórtan. A gyérítés ellenére sok a törpeharcsa a vízben, így próbáltam kis időt nyerni, hogy minél lassabban darálják le a csalikat. Itt sokszor a percek is segíthetnek. Az etetésemet később kiegészítettem tigrismogyoróval, illetve C21 Tigrismogyoró bojlival.

Tavalyi top tükrösöm
Horgászhelyünk madártávlatból
Az ezerarcú holtág
Sok az ígéretes horgászhely
Panoráma a Búzavirág házikóból
Minden a helyén ebben a csodálatos környezetben
Etetőhajóm megkönnyítette a horgászatunkat
Csodálatos naplemente
Az egyik legjobb időszak
Első formás pontyom kora reggel érkezett
Viktor barátom 10 kg feletti amurja
Egy kisebb példány követte
A nádrágók igen aktívak voltak napközben
Ahogy leszállt az éj, megérkeztek a pontyok
Egy formás, tipikus holtág-lakó pikkelyes

Csalik:
Nincs olyan horgász, aki ne álmodozna egy-egy különleges halról az adott horgászaton. Mindenkinek vannak tervei, céljai, vágyai. Az én célom egy 10 kg feletti ponty megfogása volt itt, ami reális cél a tavalyi peca után, azonban sosem könnyű. Nem a legjobb időszakban voltunk, hiszen nyáron van a legtöbb természetes táplálék a vizekben, és a törpék is ilyenkor a legaktívabbak. A bojlikat most kicsit háttérbe szorítottam, bár etettem és horgásztam is velük az első napokban, de csak 5-8 kilós pontyokat adtak. Úgy döntöttem, váltok, hiszen egy pörgősebb pecát szerettem volna, így tigrismogyorót használtam elsősorban – később etetésre és csalizásra is.
A kettő szem fekvő tigrismogyoró is szép pontyokat adott, de gondoltam, kipróbálok egy felkínálást, ami darabosabb halakat adhat. Ez nem volt más, mint a tigrismogyoró rózsa! Korda Boom 0,55 mm-es előkezsinórt krimpeltem S méretű krimppel, valamint egy 4-es méretű Spinner riggel. A csaliselyemre 1 mogyoró, majd 1 parafa került felváltva, míg egy kört adott ki a felkínálás. Bíztam benne, hogy e nagyobb falat szelektálja a holtág vad halait.

A csali kérdése nem egyszerű témakör itt
A szénhidrátos bojlik általában jó választásnak bizonyulnak
A top favorit itt is, ha bojliról van szó
A bojli mellé később tigrismogyoró is került
A törpék sajnos jelen vannak és igen aktívak
Praktikus megoldás a zsugórfólia használata a kis ördögök ellen
Horogcsalink így ellenáll a kis ördögök támadásainak

Megjegyzés: A zsugorfólia kiváló, hogy megvédje horogcsalinkat, viszont az etetést nem védi! Az etetés hatékonysága érdekében annyit tudok tenni, hogy ütemesen, 2-3 óránként pótlom a törpeharcsák miatt eltűnő mennyiséget. Hogy ne zavarjam meg a helyet csónakkal, etetőhajóval szoktam 20-30 szem bojlit az etetésre juttatni.

A hajnal ajándéka
Egy újabb szép pikkelyes

Tipp: Érdemes jó minőségű, vastagabb főzsinórt és előtétzsinórt használni a holtágon, hiszen a kagylók mellett különféle tereptárgyak is nehezítik horgászatunkat.

A jó minőségű vastag(abb) főzsinór használata itt elengedhetetlen
Előtétzsinór használata is ajánlott a holtágon

Tipp: Mivel számos vízi sportoló is használja a holtágat sport, illetve szabadidős tevékenység céljából, fontos figyelni egymásra! A horgászok részéről egy zsinórsüllyesztő mindenképp ajánlott, bosszús percektől kímélhetjük meg magunkat.

A zsinórsüllyesztés elengedhetetlen itt, a holtágon
Hatékony felkínálás a kettő szem fekvő tigrismogyoró is
A nyerő előke kiegészítői
A chilis-fahéjas tigrismogyoróért bolondulnak a pontyok
Brutál hatékony felkínálás a tigrismogyoró rózsa
A jó felkínálás mellé kiváló akadás párosul

Fogások:
Nettó 4 napos horgászatunk alatt Viktor barátommal közel 50 halat fogtunk, amit jó eredménynek könyveltem el. Az igazi mohás hátúak nem voltak aktívak, de jó pár 10 kg feletti ponty és amur meglátogatott minket. A holtág legendás nagyjai valamiért ezúttal nemigen voltak aktívak. A szeszélyes időjárás, az elhúzódó ívás vagy éppen az, hogy nem ezen a részen tartózkodnak is közrejátszhatott abban, hogy elkerülték horgainkat.

Egy gyönyörű, sötét színű tükörponty
Viktor termetes pikkelyese is e felkínálásnak szavazott bizalmat
Ez az amur már a nagyobbak közül való
Ezen a pecán ez volt a legnagyobb pontyom
Viktor záró pontya
Köszönjük szépen a lehetőséget, még visszatérünk!

Összegzés:
Csodálatos napok voltak a Búzavirág Vendégházban ismét, jó szívvel ajánlom horgásztársaimnak, illetve tegyék magukat próbára ezen a remek vízen. Kiemelném a holtág hű őrének Tyukinak a segítségét, hozzáállását. Sok erőt, kitartást kívánok, még találkozunk!

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Deák Tamás, Kieta Bettina, Vincze Viktor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.