Van egy szuper tippem törpeharcsás vizekre!

Van egy szuper tippem törpeharcsás vizekre!

Manapság sajnos lassan nehéz lesz olyan horgászvizet találni, ahol ne okozna komoly bosszankodást a törpeharcsák jelenléte. Ezek a kis „ördögök” szinte mindent felfalnak pikkelyes barátaink elől, így esélyt sem hagynak a horgásznak az eredményes nagyponty-horgászatra.

Korábban többször kísérleteztem speciális, e célra készített hálókkal, amelyek egy darabig jó megoldásnak tűntek, de az igazán nehéz helyeken bizony ezek is feladták a harcot.
A közelmúltban akadt kezembe egy speciális perforált fólia a Korda kínálatából, amely hő hatására zsugorodik. Gondoltam, megér egy próbát, az eredmény pedig meggyőzött!

Az elkészítéshez csupán néhány apróságra van szükség
A fólia olyan megoldás, ami garantáltan megvédi a horogcsalit
Két méretben is elérhető
A kisebb a 13-22 mm közötti csalikhoz javasolt…
… a nagyobb méret pedig 23-32 mm-es csaliknak biztosít megfelelő védelmet

E termék külön előnye, hogy nemcsak nagyobb – 24, 30mm-es – bojlikhoz kínál megoldást, hanem a kisebb mérete mar 13 mm-es csalival is használható. Én 16-os mérettel próbáltam, azzal tökéletesen működött, így akár pellet csalit is könnyedén levédhetünk vele.

A perforáció segít a megfelelő szélesség megválasztásában is

A perforáció mentén méretre vágom és belehelyezem a fűzőtűt oly módon, hogy a hegye is ki bújjon a csaliból, ezáltal amikor a forró gőz fölé tartom, a zsugorodás közben a fólia nem tud lecsúszni a gömbölyű bojliról.

A levágáshoz hosszabb élű, éles ollót érdemes használni
Így már kellő felületen fogja takarni a csalit
Ha a perforáción keresztül toljuk át a fűzőtűt, a fólia nem tud leugrani a gömbölyű csaliról zsugorodás közben

Ha a zsugorodás után nem tökéletes a fedés – a fólia széle picit túlér a csalin –, akkor egy éles eszközzel könnyedén igazítható.

Forró gőz felett pillanatok alatt felveszi a szükséges formát

A vízben a védőfólia még jobban ráfeszül a csalira, miután a bojli megszívta magát egy kicsit, így biztonságosan védi a horogcsalit a pontyok megérkezéséig. Tapasztalatom alapján a pontyokat egyáltalán nem zavarja, bátran javaslom mindenkinek, aki törpeharcsás vizeken horgászik, legyen az bojlis nagyponty-horgász, vagy feederes.

A kész végeredmény, amely azonnal bevethető
Ez a csali több mint 14 órát volt bent olyan helyen, ahol hemzseg a törpeharcsa

 

Írta: Haskó Tamás

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.