Ahová el kell menni…

Ahová el kell menni…

A Bledi-tó Szlovénia legnépszerűbb turistalátványossága. Aki egyszer eljut ide, azonnal megérti, miért özönlenek erre a helyre a turisták a világ minden pontjáról. Havas hegycsúcsok, kristálytiszta víz, ódon vár, aprócska sziget fogadja az ide érkezőket, azonban a pontyhorgászok számára is egy igazi bakancslistás helyszín. Csodálatos, egyedi pontyokat rejt ez a különleges tó, melyekért megéri minden befektetett energia.

Hasznos:
A képeslap szépségű Bledi-tó Budapesttől bő 500 kilométerre, azaz egy nagyjából hatórás autóútnyira fekszik. Az új szabályzat értelmében egyidejűleg 10 pontyhorgász lehet a tavon, akik előzetesen a weben tudnak jegyet foglalni és vásárolni, de tudtommal a helyi horgászboltban is lehet napijegyet kapni. A 3 napos jegy ára 150 euró, melyhez mellékelnek egy részletes szabályzatot is. Nem olcsó, de ha van olyan tó, ami megér minden pénzt, akkor ez az! A tóra jellemző a nyugati felfogás. Tiszteletben tartja egyik horgász a másik helyét, habár foglalt hely nincs, nem ülnek rá a horgászok a másik helyére. Ottlétem alatt több olasz, cseh, szlovák, angol és osztrák horgásszal beszélgettem. Közvetlenek voltak, megosztották tapasztalataikat. Sokak szerint a a 12-15 méteres részeket érdemes meghorgászni Bleden. Úgy gondolom, hogy lehet benne igazság, ugyanis a legnagyobb halak ebből a mélységből érkeztek ott-tartózkodásom ideje alatt.

A híres Szűz Mária-templom a szigeten
A bledi vár
Fenséges panoráma várja az ide érkezőket
Kényelmes sétány vezet a tó körül
A templomhoz ilyen helyi jellegzetességgel, az úgynevezett pletnákkal lehet bejutni

Horgászat:
A tó egy jégkorszaki gleccser maradvány-tó, medre köves, kavicsos, sóderos, legmélyebb pontja több mint 30 méter! Jómagam egy nyugisabb helyet választottam a horgászatra, ahol egy szabad szemmel is jól látható platót horgásztam meg. A körülbelül 3 méteres víz maximum 10 méterig tört le itt. Ez egy olyan hely, ahol szerintem jó esélyünk van halfogásra. Habár nagyobb eséllyel jöhet kisebb ponty is, Bledről úgy gondolom, hogy minden hal ajándék. Az én célom pedig az volt, hogy legalább egy pontyot sikerüljön fognom ebből a csodás tóból. Fontos tudni, hogy naponta maximum 5 kg csali használható fel. Akinél többet talál a halőr a helyszínen, komoly bírságra számíthat! A halak egyébként igényelnék a több etetést. Látványosan a spombolás után volt rendre kapásom. Próbáltam kimaxolni az etetésem, ezért tigrismogyorót és kendermagot is etettem a bojli mellett. Bíztam abban, hogy az ilyen etetés tovább leköti a halakat, esetleg a kisebb halak odacsalnak egy nagy, öreg bledi pontyot. Taktikám részben be is vált, hiszen a kisebb halak mellett fogtam egy különleges ékszert is, no de ne rohanjunk ennyire előre! Sokan esküsznek itt a Combi rigre vagy a fluorocarbon előkékre, melyeket én is próbáltam, de nem volt velük több kapásom, mint a sima, bevonatos zsinórból kötött legegyszerűbb előkére, bár a legnagyobb halam egy fluorocarbon előkére érkezett.

Horgászhelyem, mely önmagáért beszél
Keverékem alapozó etetéshez: kendermag, tigrismogyoró és pellet
Csalizási kombinációk
Elsősorban etetőrakétával etettem…
… de a Carp Academy Carbon dobócső is jó szolgálatot tett, mellyel gyakran, de keveset etettem
Kizárólag dobós módszerrel lehet a Bledi-tavon horgászni
Csak ültem…
… és azon tűnődtem, milyen gyönyörű is ez a tó

Kizárólag édes csalikkal készültem a pecára. Kétféle bojlit hoztam magammal: az egyik a Big Fish, mely egy édes bojli gyenge hallisztes háttérrel, a másik pedig egy Édes Ananászos bojli volt. Direkt nem hoztam májas-fűszeres bojlit, tartva a harcsáktól, de így is fogtam egyet. Az Édes Ananászos bojlira volt több kapásom, melyeket mind meg is fogtam, de a legnagyobb ponty, illetve a harcsa a 24 mm-es Big Fish bojlira érkezett. A szűk 3 nap alatt 5 pontyot és 1 harcsát fogtam.

Első halam egy szép, 10 kg feletti „pénzes”
Egy örökre emlékezetes fotó a csodálatos környezetben!
Egy kisebb, karakteres töves, a jövő reménysége
Elképesztő erővel küzdenek a helyi őslakos pontyok
Különleges ékszer
Apró, de vaskos, erős száj, mely könnyedén ropogtatja a csigákat, kagylókat, de a bojlit is
Az itteni halak mindegyike szép, sötét színnel rendelkezik
Az alkonyat itt is jó fogási esélyekkel kecsegtet
Esti megvilágításban a templom és a vár
Nem várt vendég egy harcsa személyében
Az éjszaka sötét lovagja

Horgászatom ékköve az utolsó pillanatban érkezett, egy mesés spanyol mintás ponty, mely egy hihetetlen intenzív fárasztás után csúszott a merítőmbe. Nagyon keményen küzdenek a bledi pontyok, a végsőkig harcolnak. A legtöbb nem, vagy csak nagyon ritkán volt horgon. Minden hal egyedi és rendkívül értékes. Biztos vagyok benne, hogy nem egy 30 kg feletti ponty is él a tóban, de horogra csalásuk a precíz, kitartó horgászaton túl nagy szerencsét is igényel. Nagyon óvatosak a pontyok Bleden, pedig gyakran mutatják magukat sütkérezve a parttól pár méterre vagy bent, a tó közepén fürödve. Az ide érkezőknek jó szívvel tanácsolom, hogy a minél kényelmesebb horgászat érdekében hozzanak magukkal egy talicskát, mellyel könnyebben tudják bevinni felszerelésüket a kiszemelt helyre. A tó maga több mint 140 hektár, partvonala pedig több mint 6 km! Kevés a parkoló a tó körül, az út mellett pedig nem tudunk kipakolni, hiszen nincs megálló sehol. A reggeli-esti ki- és bepakolás alaposan megedzi a horgászt. Előzetesen úgy terveztem, hogy cserkelő pontyhorgászattal is próbálkozom, de be kellett látnom, hogy nem sok értelme. Túl nagy a tó ahhoz, hogy gyakran változtassak helyet, így maradt a kitartás egy hely mellett. Egyébként a legtöbben ezt vallják a külföldi sporttársak közül is Bleden, csupán pár horgászt láttam, akik biciklivel jönnek-mennek és keresik a halat. Igazán kapitális fogásra szerintem a legjobb a templommal szembeni oldal, illetve a hátsó, kisebb strand környéke, de jó lehet reggelente a Casino előtti rész is, bár mindhárom hely nagyon zsúfolt, nyüzsgő, tényleg az ember előtt-mögött jönnek-mennek a kirándulók, és ezek a horgászok körében is frekventált helyek. Nagy látványosság a kirándulók számára a horgász, pláne ha egy fogást is láthatnak. Különleges feelingje van az egész bledi pecának.

Horgászatom kabalái, a barátságos és kíváncsi bledi hattyúk, akik végül szerencsét hoztak nekem
Egy igazán különleges hal a bölcsőben!
Életem egyik legszebb hala, ráadásul a Bledi-tóból!
Emlékezetes zárása volt bledi kalandomnak ez az egyedi „álomponty”
Ottlétem alatt angol horgászok mesés fogása! Valami hasonló ponty reményében fogok visszatérni a jövőben!

Összegzés:
Sokat gondolkodtam a horgászat után, hogy mit tehettem volna másként vagy jobban. Tervezni könnyű, de jó döntéseket hozni nehéz, pláne élesben, a vízparton. Ez tényleg az a víz, ahol ott lenni is elég, a hal csupán ráadás. Összegezve elégedett vagyok első bledi horgászatommal. Sokan megfordulnak itt, de sokaknak csak pár Instagram- és Facebook-poszt jut. A halak gyakorta elkerülik a horgászokat, még a legjobbakat is. Nekem a képeken túl sikerült pár igazán különleges halat fognom, köztük egy mesés spanyol mintást is, melyre örökké emlékezni fogok. Szép halakat fogtam, bár igazán nagyot nem, de a halak súlya számomra mellékes, hiszen az igazi élményeket nem kilókban mérik! Kívánom minden pontyhorgász társamnak, ha teheti, látogasson el erre az ikonikus vízre, tegye próbára magát és fogja meg legmerészebb álmai halát! Jómagam biztos, hogy a közeljövőben visszatérek, hiszen ide csak visszavágyik a pontyhorgász szíve!

Viszlát, Bled, még találkozunk!

Fotók: Rokolya Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.