Bojlis Suli 5. - Bojlis horgászat felszerelései - Rod podok

Bojlis Suli 5. - Bojlis horgászat felszerelései - Rod podok

Ha már felszerelésünk legnagyobb része összeállt, akkor fontos, hogy legyen valami, amin biztonságosan elhelyezhetjük horgászat közben. Erre szolgálnak a különféle bottartó állványok, ezekből viszont szintén széleskörű a választék, rengeteg különböző típusú és formájú kapható. Nézzük, melyek azok a szempontok, amivel szűkíthetjük a kicsinek egyáltalán nem nevezhető kört.

Miért van szükség rod podra?

A bottartó állványok szintén fontos kiegészítői a bojlis horgászatnak, ugyanis legtöbben nem egy adott vízen horgásznak, hanem járják az országot újabb helyek után kutatva. A különböző vízterületeken általában másfajta terep fogad bennünket. Van, ahol stég van, és jó lenne lefelé dönteni az állványt, hogy minél kevesebb zsinór legyen a víz felett az esetleges csónakos forgalom miatt. Máshol meg sűrű növényzet fogad, ezért felfelé szeretnénk állítani botjainkat, hogy zsinórunk ne akadjon el a növények leveleiben… no és még mennyi hasonló kihívással találkozunk! Erre kínál megoldást egy stabil, többfunkciós bottartó állvány. Fő funkciója a horgászbotok biztonságos, az adott viszonyokhoz igazított parti elhelyezése. A másik fő feladatuk a kapásjelzők és swingerek praktikus rögzítése.

Egy bottartó állvány jelentősen megkönnyíti a horgászatunkat is, hiszen biztosítja értékes horgászfelszerelésünk stabil parti elhelyezését
Nos, egy ilyen helyen nagy gondban lennénk rod pod nélkül…
A kapásjelzők és swingerek praktikus rögzítése a rod pod másik fő feladata
Végül, de nem utolsósorban a rod pod egyfajta jelkép is. Messziről elárulja, hogy használója nem hétköznapi horgász! Ő bizony egy BOJLIS horgász!

Esetleg egy rövid horgászat során helyettesíthetők?

Természetesen nem minden esetben szükséges állványt cipelnünk magunkkal, például egy félnapos horgászatnál, ha a talaj engedi, bőven megfelel egy menetes szár, amin rögzíteni tudjuk az elektromos kapásjelzőnket, illetve a swingerünket. Így még gyorsabban összeállíthatjuk a felszerelésünket, amivel értékes perceket menthetünk meg horgászatunk javára.

Nem minden esetben van szükségünk rod podra, egy rövid horgászat során a menetes szár is jó szolgálatot tehet

Milyen anyagból készülnek?

Anyaguk különböző, amely lehet alumínium, festett vagy szinterezett acél és rozsdamentes nemesacél. Bizonyos típusok „férfias” súllyal rendelkeznek, amelynek köszönhetően még speciális helyzetekben is stabilak maradnak, ezáltal megóvják felszerelésünket az esetleges sérülésektől. Ilyen például egy hirtelen feltámadó szélvihar, amelyben a nagy alapsúlynak köszönhetően is garantáltan állva maradnak! A könnyebb állványokat érdemes a talajhoz rögzíteni.

Ma már többfajta anyagból készítenek bottartó állványokat. Kinek melyik a szimpatikus, illetve mit bír el a pénztárcája…

Miként válasszuk ki első rod podunkat?

Van néhány fontos kérdés, amit mindenképpen érdemes átgondolni, mielőtt megvásároljuk első állványunkat. Érdemes mérlegelni, hogy mennyit szeretnénk használni, milyen körülmények közt alkalmaznánk a legtöbbet, illetve mennyit tudunk áldozni szenvedélyünk e részére? Ha rendszeresen járunk többnapos túrákra, akkor érdemes egy komolyabb, már bevált modellt választani, ami hosszú éveken keresztül hű társunk lehet. Viszont ha szabadidőnk erősen korlátolt, ezáltal kevés időt tudunk hobbinknak szentelni, akkor egy középkategóriás állvány is kielégítheti igényeinket.

Ahogy nő a vízparton eltöltött órák száma, úgy nőnek igényeink is! Egy komolyabb, „mindent tudó” állványt általában nem csupán egy évre veszünk!

Hogyan kell az elektromos kapásjelzőt és swingert rögzíteni rajta?

A bottartó állványunk stabil parti felállítása után nem minden esetben egyértelmű mindenki számára, hogy miként fog másik fő feladatának eleget tenni rod podunk, azaz miként fog a swinger és az elektromos kapásjelző a helyére kerülni? Tekintsük át ennek folyamatát! Hogy ez a lehető legérthetőbb legyen, mindezt egy képsorozat segítségével mutatom be.

Miután összeszereltük az állványunkat, helyezzük az első kereszttartó menetes része fölé swingerünk rögzítő csonkját
Tekerjük bele az elektromos kapásjelzőt a foglalatba
Fontos, hogy a swinger rögzítő csonkja és a kapásjelző is felénk nézzen!
A sínbe toljuk bele a swingert (ez a lehetőség nem minden swingernél adott!)
Így néz ki a helyesen felszerelve

Milyen speciális adapterekkel lehet felruházni?

A bottartó állványok is „extrázhatók” (akár az autók), melyek bár apróságoknak tűnhetnek, mégis sokban segíthetik horgászatunkat. Az első, amit kiemelnék, az a rod pod világítás, ami éjszaka sok szenvedéstől menthet meg minket. További előny, ha olyan típust választunk, aminek fénye ködben is jól látszik.

Akik figyelmesen megnézik ezt a képet, láthatják, hogy az állvány első kereszttartóján egy rod pod világítás található. Éjszakai horgászatok során hálás dolognak bizonyul!

Az „X2 quick release” vagy „Pelzer Twist Lock System” egy speciális gyorscsatlakozó, amely nagyon praktikus eszköz! Segítségével nem kell állandóan letekergetni az elektromos kapásjelzőt, hanem egy mozdulattal kivehető és visszahelyezhető. Használatát a következő képsorozat mutatja be.

Az első kereszttartóba - ahová normál esetben az elektromos kapásjelzőt tekernénk - kell a gyorscsatlakozó menetes adapterét helyezni
Tekerjük bele a foglalatba. (A könnyebb átláthatóság érdekében most nem bonyolítom a dolgot a swingerrel, de annak használata a horgászat során természetesen nem nélkülözhető!)
A kapásjelzőre várva
A gyorscsatlakozó másik felét a kapásjelző menetes csonkjára kell rátekerni…
…majd a két adaptert egymásba kell illeszteni! A foglalat úgy van kialakítva, hogy az elektromos kapásjelzőt bombabiztosan tartsa, de mégis egy határozott mozdulattal kivehető abból. Gyors és praktikus megoldás!

A hagyományos bottartó villák nem minden esetben felelnek meg elvárásainknak, ezért időnként speciális kialakításúakat kell használunk. Ilyen eset, amikor vízinövénnyel sűrűn benőtt helyen horgászunk, és nem akarjuk, hogy beleakadjon a zsinórunk, ezért botjaink spiccét minél magasabbra kell felemelnünk. Ha nem szeretnénk, hogy botjaink lecsússzanak az állványról, a hagyományos nyéltartó villa helyett tölcséres formájú nyéltartót használjunk. Ez stabilan megtartja botunkat, kapás esetén pedig könnyen kivehető belőle.

A különféle tölcséres nyéltartók elengedhetetlenek az olyan helyen, ahol botjaink spiccét magasra emelve kell használni. Ez az adapter megakadályozza, hogy a bot lecsússzon az állványról

A gumis nyéltartó használata ott válik nélkülözhetetlenné, ahol előre kell dönteni bottartó állványunkat, és minél több zsinórt kell a víz alá rejteni (pl.: az erőteljes hajóforgalom miatt). Ekkor azt kell megoldanunk, hogy ne csússzanak előre (bele a vízbe) a botjaink. Erre a legalkalmasabb a botjainkat fixen megtartó gumis villafej. Ez jó szolgálatot tehet erős szélben is, mivel biztosan tartja a bot nyéltagját.

A gumis villafej fixen tartja a bot nyelét, meggátolva annak elcsúszását

Ha erőteljes csónakos forgalom közepette kell horgásznunk, amelynek nehézségét tovább fokozza az, hogy gyakorta a part előtt (szinte botjaink spiccénél) mennek el a csónakok, egy újabb adapter, a zsinórsüllyesztő nehezék is fontos szerephez juthat. Ebből a legjobb megoldást a FOX cég kínálja. A főzsinórt süllyesztő nehezék rögzítője az állvány első felére felhelyezett adapterből indul, majd egy jól látható zsinórral csatlakozik egy klipszes nehezékhez. Ezt kell ráakasztanunk a zsinórra, ami a swingerhez hasonló módon a bevágáskor leold, azaz szabadon fáraszthatjuk halunkat.

Az állvány első kereszttartója alá kell felhelyezni a főzsinórt süllyesztő nehezék rögzítőjét
Az ábra némi tájékoztatást nyújt a használatáról

Ajánlataim kezdőknek

X2 ECO rod pod:

Rendkívül kedvező árú alap rod pod, amely három hagyományos horgászbot vagy bojlis bot stabil tárolására szolgál. Óriási előnye, hogy olyan helyen is biztos támasztékot nyújt botjainknak, ahol normál esetben egyetlen bottartót sem lehet leszúrni. Ilyenek a mólók, stégek és a kövezett partszakaszok. Az Eco rod pod ekkor válik igazán nélkülözhetetlenné. Sokan azért idegenkednek használatuktól, mert tovább növeli a horgászeszközök egyébként sem kis számát. Ez a rod pod szétszerelt állapotban minimális helyet foglal, akár a botzsákjában is elfér. Egyszerű kezelhetőség, könnyed használhatóság jellemzi, alig 2 perc alatt összeállítható. Anyaga erősített cső, amelyen menetes réz csatlakozások vannak. Tartozékai: egy darab hordtáska, hat darab bottartó fej. Ára: 6.500 Ft.

Egy igazi kezdő rod pod a bojlis technikával ismerkedők számára: X2 Eco rod pod

Behr Flexi rod pod

A rod-pod különlegessége, hogy tetszés szerint állítható a ráhelyezett botok magassága. Ha a helyzet úgy kívánja (pl.: Háromfán), hogy a sűrű vízi növényzet miatt magasra kell állítani a botokat, hogy minél kevesebb zsinór feküdjön a vízen, csupán egy mozdulat, és máris égbe mutatnak bojlis botjaink. Ha a sűrű csónakos vagy hajóforgalom miatt a zsinórt minél laposabban kell „elrejteni”, ekkor botjaink spicce a víz felszíne felé kell, hogy mutasson. Ezzel az állvánnyal ez is könnyedén kivitelezhető. Bármilyen helyzetben is áll bottartónk, a négy erős lábnak köszönhetően mindig stabil marad. Másik óriási előnye, hogy pillanatok alatt összerakható, különösebb technikai tudást nem igényel összeszerelése. Anyaga felületkezelt, festett acélcső, nagyméretű állító csavarokkal. Tartozékai: 2 db kereszttartó; 1 db hordtáska. Ára 19.500 Ft.

Talán az egyik legkedveltebb univerzális rod pod, nem csak kezdőknek!
Szállítás közben mindössze ekkora helyet foglal az igényes hordtáskában

X2 Swing Devil rod pod

Technikai tulajdonságait tekintve nagyon sok hasonlóságot mutat a Behr Flexi rod poddal, de annál nagyobb és stabilabb. Kifejezetten előnyös a hosszabb, 3,9 méteres botokat használók számára. Sokaknak - legyenek kezdő vagy gyakorlott horgászok - ez az a kategória, amely árban még talán elérhető, megfizethető. A 30.000 Ft-os vételárral hosszú időre megoldotta a horgász a rod pod vásárlás kérdését!

Egy profi modell, de nem csak profiknak!

A következő rész tartalmából

Bojlis Suli 6. - Bojlis horgászat felszerelései - A bojlis zsinórok

  • Mi a különbség a bojlizás során használt és hagyományos pontyos zsinórok között?
  • Milyen követelményeknek kell megfelelnie a jó bojlis zsinórnak?
  • Mikor használjunk dobóelőkét?
  • Milyen dobóelőkét használjunk?
  • Miért célszerű fonott horogelőke-zsinórt használni?
  • Milyen horogelőke-zsinórokat érdemes használni?
  • Különleges előkezsinórok bemutatása

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotók: Fenyvesi Attila, Egedi Róbert, Bakonyi Árpád

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.