Bojlis szett kezdőknek

Bojlis szett kezdőknek

Minden horgászmódszernél alapvető szabályként elmondható, hogy annak eredményességét döntően befolyásolja a csali természetes módon való felkínálása. A tapasztalatok nálam már sokszor bebizonyították, hogy a bojlis horgászmódszernél a természetes csali felkínálás sokszorosan felértékelődik, s annak mellőzésével az eredményes horgászat könnyen meghiúsulhat.

A természetes módon történő csali felkínálás, a felszerelés összeállításával és a megfelelő csalizási módszerrel valósítható meg. Ezekhez szükséges apró kis eszközöket külön-külön is megvásárolhatjuk vagy dönthetünk egy egyszerűbb, s praktikusabb megoldás mellett. A legszükségesebb dolgokat egyben is megvásárolhatjuk. Lényegében egy kisméretű dobozkáról van szó, mely sok apróságot tartalmaz a csalizáshoz és a végszerelék összeállításához egyaránt. Lássuk mit is tartalmaz ez a „csodadobozka”?!

A még felbontatlan „szűz” dobozka. Vajon mi mindent rejthet?!

Kellemesen csalódtam, mikor szemügyre vettem a doboz tartalmát. Elképesztő, hogy mi mindent voltak képesek bevarázsolni, egy ilyen kis dobozkába.

A kevésbé gyakorlott horgászok kissé értetlenül szemlélhetik, a képen látható kis mütyürök kavalkádját, de semmi pánik. Vegyük sorjában, hogy mi mire való.

A bojlis végszerelék fontos tartozéka a gumiütköző, mely az ólom és a forgó közé kerül. Rendeltetése, hogy dobáskor védje a kötést.

A dobozban már kész előkéket is találhatunk. A horgok rendkívül hegyesek, így biztos az akadás, viszont nem kemény akadós pályára tervezték őket. Nyílt vízen könnyen okozhatják a finoman, kapó óvatos pontyok vesztét.

A végszerelék fontos eleme az anti-tangle cső, melynek karabinerjébe ólmok helyezhetők, különböző súlyokban.

A rengeteg apróság könnyen beindíthatja a találékony horgász fantáziáját. Segítségükkel különféle végszerelékeket állíthatunk össze. Bátran kísérletezzenek, hisz a legfogósabb végszereléknél is lehet fogósabbat készíteni.

A képen, két részből álló ütköző látható. Az egyik része egy gömb, ebbe kell belehelyezni az éket. Az ék és a gömb tökéletesen közrefogja a zsinórt. A fix végszerelék egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme. Ennek segítségével valósul meg a bojlis peca egyik legfontosabb ismérve: az önakasztás.

Nagy gondot kell fordítani a csalizásra, amely tulajdonképpen abból áll, hogy a bojlit a hajszálelőkére felhelyezzük, s azt a lecsúszás elkerülése végett megütköztetjük. Ehhez nyújt segítséget a bojlifűzőtű. Első lépésként a bojlit helyezzük fel a fűzőtűre, majd a tű kampós részét akasszuk a hajszálelőke fülébe. Ha bojlink túl kemény használjunk bojlifúrót.

A fűzőtűről a bojli már könnyedén felhelyezhető a hajszálelőkére.

Sosem szabad megfeledkezni a bojli megütköztetéséről! A képen látható stopperből vágjunk le egy darabot, majd ezután helyezzük a fülecskébe és lassú, óvatos mozdulattal húzzuk bele a bojliba. Figyelem! A stoppert a bojlilba csak addig erőltessük, míg az éppen látszódik, s végei kitapinthatók.

Miután a dobozka tartalmát megvizsgáltam, azonnal rádöbbentem annak praktikusságára. Óriási előnye abban rejlik, hogy minden fontos dolog megtalálható benne, ami a csalizáshoz és a végszerelék összeállításához nélkülözhetetlen. Mellette szól az is, hogy teljeskörű, sokoldalú tartalmához, viszonylag kedvező ár párosul, így bátran merem ajánlani a soványabb pénztárcájú ifi és kezdő horgászoknak is.

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.