Bővülő kínálat: Korda termékek az Áruházban

Bővülő kínálat: Korda termékek az Áruházban

A Korda név a bojlis horgászok körében ismerősen cseng, de általában a fenekező horgászat valamelyik változatát folytatók számára sem idegen. Nem véletlenül: temérdek végszerelék-kiegészítő és csalizást, etetést megkönnyítő terméke ötletes, praktikus, jelentős részük hasznos lehet a hagyományos fenekező és a feederes technikában is. Az Áruház kínálata most a Korda termékekkel is bővül, ezzel az írással ezek bemutatása a cél, amely olyan „titkos” végszerelékekkel válik teljessé, amiket eddig talán sehol sem láthattatok!

Korda Xtra Tough Shockleader

Ezt a különösen erős, ellenálló, jó csomótűrő képességű dobóelőkét kimondottan nagy távolságokra való dobáshoz fejlesztették ki. 100 méteres kiszerelésben kerül forgalomba, a zsinór szürkéskék színű.

Ideális dobóelőke az extrém igénybevételekhez


Korda IQ fluorocarbon előkezsinór

Ez egy fluorocarbon előkezsinór. Anyagának vízéhez hasonló törésmutatója miatt a vízben szinte láthatatlan. A szokványos poliamid monofil zsinórokhoz képest kissé sprőd, ezért nem hajlamos gubancolódásra, és a ponty is nehezebben fújja ki az ilyen előkére kötött horgot. A termék 10, 15, 20 és 25 lbs teherbírású, 20 méteres kiszerelésű változatban érhető el. A 10 lbs teherbírású a finom szerelékhez ajánlott; a 15 és a 20 lbs teherbírású univerzálisan használható előkezsinór; a 25 lbs teherbírású változat már inkább a kifejezetten merev végszerelékek (ún. „stiff rig”) elkészítéséhez alkalmas.

Az IQ előkezsinór előnyei


Korda Hybrid Coated Braid

A ma elérhető és legjobb tulajdonságokkal bíró anyagok felhasználásával hozták létre ezt a speciális előkét. A fonott zsinórra kívülről egy fluorocarbon borítás került, ezért a zsinór kevésbé feltűnő, jobban belemosódik a háttérbe, mint a hagyományos fonott előkezsinórok. A speciális borítás kellően merevvé is teszi a zsinórt, ezért az ezt igénylő végszerelékek elkészítéséhez jól felhasználható. Hínárzöld színével szinte univerzális: a legtöbb vízen jól álcázza a végszereléket, ezért mint univerzális előke a legtöbb pontyhorgász ideális választása lehet. 20 méteres kiszerelésben kerül forgalomba.

A Hybrid Coated Braid előkezsinór előnyei


Korda Sinking Rig Tube

A Korda Sinking Rig Tube egy hajlékony, süllyedő gumicső, ami hatékonyan rejti el a hal elől a végszerelékig futó főzsinórunkat azzal, hogy az utolsó szakaszt a fenékhez simítja - ezzel elérhetjük, hogy az etetésen forgolódó halak nem akadnak bele az egyébként botspiccig emelkedő zsinórunkba. A cső 2 méter hosszú, átmérője pedig 0,75 mm, ezért tökéletesen illeszkedik a többi Korda alkatrészhez. Hajlékonysága miatt kézzel is könnyedén kiegyenesíthető, anyaga miatt könnyen fűzhető. Barna és zöld színben kerül forgalomba.

A Korda Sinking Rig Tube működésének elve
A csövet bármilyen végszerelékhez felhasználhatjuk


Korda Lead Clips

A Korda Lead Clip (ólomtartó kapocs) működésének az a lényege, hogy az ólomnál elakadt szereléket (akár van rajta hal akár nincs), az ólom elvesztésével ugyan, de ki tudjuk szabadítani az akadóból. A Lead Clippel felerősített ólom e kapocsból kisebb erő hatására szakad ki, mint amekkora zsinórunk elszakításához kellene. Minden horgász megtapasztalta már azt a rendkívül kellemetlen élményt, amikor a régen várt nagy hal az akasztást követően egy víz alatti akadóba viszi a szerelést. Ilyenkor hiába az erős felszerelés, a hal általában letépi magát. A Lead Clip erre kínál megoldást. Nem mellékes, hogy beszakadt fix végszerelékek esetében a hal maga is megszabadulhat az ólomtól, ha ilyen rendszer tartja azt helyén.

Egy csomag 10 db kapcsot tartalmaz
A Korda Lead Clip használata…
… és működése


Korda Rubbers

A Korda Rubber egy különleges alakú kis gumicső (gumiharang), ami a legtöbb szerelék esetében a gubancmentesség biztosításában kap szerepet. Az a feladata, hogy az ólom és a gubancgátló cső között olyan átmenetet képezzen, amivel eltűnik minden olyan hézag vagy perem, amibe az előke beakadhatna. A Korda Lead Clip működéséhez is nélkülözhetetlen.

Egy csomag 10 db gumiharangot tartalmaz
A Korda Rubber gumiharang használata


Korda Lead Clip Action Pack

Ez a csomag egyben tartalmaz minden olyan összetevőt, ami a Korda Lead Clip rendszerrel ellátott szerelékek összeállításához kell (de előke, horog, ólom nincs benne!). A segítségével előre elkészített szerelékeket a horgászat során gyorsan és tetszőlegesen cserélgethetjük.

A csomag 5 db ólomtartó kapcsot (Lead Clip), 5 db gumiharangot (Rubber), 5 db Korda 8-as méretű forgókapcsot és 2 méter gubancgátló csövet (Sinking Rig Tube) tartalmaz.

Minden egyben: Lead Clip Action Pack


Korda Shok Bead

A Korda Shok Bead minden modern és hagyományos szerelékhez felhasználható, hasznos kiegészítő. Célja, hogy megvédje kötéseinket (pl. a forgókapocsét) a mozgó alkatrészek (pl. az ólom) által okozott sérülésektől. Formája lehetővé teszi, hogy a kötésre ráhúzzuk, ezzel szerelékünkön lényegében kötéseket védő ütközőként funkcionál.

Egy csomag 15 db ütközőt tartalmaz
A Korda Shok Bead ütköző használata


Korda Kwik Link

A Korda Kwik Link egy forgórész nélküli gyorskapocs. Minden olyan szerelékhez felhasználható, amin könnyen, gyorsan szeretnénk cserélni valamilyen alkatrészt: az ólmot, a szabadonfutó egységet vagy akár a horogelőkét. Mindezt a szerelék megbontása nélkül! Ez a stabil kapocs szinte minden helyzetre megoldást nyújt.

Egy csomag 20 db gyorskapcsot tartalmaz
A Kwik Link előnyei


Korda Silicone Sleeves

E nagyobb falvastagságú és 3 mm-es belső átmérővel rendelkező szilikon hüvely a szerelékeinkre kerülő kapcsok és forgókapcsok beborítására szolgál. Adott esetben az eredetileg 2,5 cm-es csövecskéket érdemes lehet méretre vágni. Felhelyezésük előtt mindig nedvesítsük meg a beborítandó alkatrészt (praktikusan ez benyálazást jelent).

Egy csomag 20 db csövecskét tartalmaz
A szilikon csövecskék felhasználási formái


Korda Running Rig

A Korda Running Rig a szabadon futó szerelékhez kifejlesztett aprócikkek együtt kínált csomagja. Az alkatrészek segítségével csúszós rendszerben erősíthetjük fel zsinórunkra végfüles ólmainkat is. Tökéletesen megbízható eszköz, melynek előnyeit a túlhorgászott vizeken, finoman kapó halaknál élvezhetjük igazán, amikor a hagyományos fix szerelékek nem működnek. Ragadozó halakra horgászók figyelmét is megérdemli! A csomag 5 szerelék készítéséhez elegendő alkatrészt (5-5 db gyűrűs forgókapcsot, ütközőt, gyorskapcsot és szilikon hüvelyt) tartalmaz.

Egy csomag 5 szerelékhez ad alkatrészeket
A Korda Running Rig összeállítása


Korda Method etetőkosár

Ez az aszimmetrikus súlyozású, 3 hosszanti bordával ellátott csúszó etetőkosár a klasszikus fenekezéshez éppúgy megfelel, mint a feeder módszerhez. A súlyt az egyik borda hordozza, ezért a vele szemben lévő rész mindig felül-oldalt helyezkedik majd el, mikor a kosár megül a fenéken. Ez lehetővé teszi, hogy a horgot e rész etetőanyagába begyúrva minden esetben eséllyel kínáljuk csalinkat az etetőanyag közvetlen közelében úgy, hogy a dobás közben a rögzített horog és csali sem fog gubancolódni.

A kosár végén levehető gumiharang van
A kosár aszimmetrikus súlyozása jól kihasználható


Korda Size 8 Swivels

A pontyos szerelékek egyik kritikus pontja a forgókapocs, ezért ennek minden szempontból megbízhatónak kell lennie. A Korda szerelékekben ez az elem univerzális, ezért egyetlen méretben készül. A legtöbb végszerelék tartalmaz egy vagy több ilyen forgót, számos egyéb kiegészítő (Lead Clip, Shok Bead, Rubber stb.) is e forgó testének méretéhez passzol. A forgó szeme kör alakú, közepe hengeres, színe szürkés. Szeme azért kör alakú, mert az erősebb, mint a szögletesített forma. Mérete: 8-as.

A csomag 20 db forgókapcsot tartalmaz


Korda Size 8 Ring Swivels

A Ring Swivel gyűrűs forgókapcsot jelent, ez gyakorlatilag egy forgó, melynek egyik szemébe egy pici karikát erősítettek. Használatának alapelve az, hogy a merev szerelékbe legalább egy olyan pontot tegyünk, ami körül szabadon mozoghat az előke: ez nagyban megnöveli a csalink természetes hatását. A nagyobb méretű (8-as) gyűrűs forgót inkább a végszerelék előke előtti részének összeállításában használják. E forgó ugyanabban a Japán gyárban készül, ahol a Korda Size 8 Swivel, ez garantálja a legmagasabb minőséget.

A csomag 8 db forgókapcsot tartalmaz


Korda Size 11 Ring Swivels

A kisebb méretű (11-es) karikás forgót inkább az előke megosztására, a merev zsinór mozgékonyságának növelésére használják. Különösen ajánlott, ha 15, 20 vagy 25 lbs teherbírású Korda IQ előkékkel szerelve próbálunk lebegő csalit kínálni, ezek a fluorocarbon zsinórok ugyanis önmagukban természetellenesen merevek.

A csomag 8 db forgókapcsot tartalmaz
A két különböző méretű gyűrűs forgó felhasználásával elkészített végszerelék


Korda Shrink Tube

E zsugorcsövek lehetővé teszik, hogy az előke végén úgy alakítsuk ki a horog helyzetét, hogy az a lehető legjobb akadást biztosítsa. A zsugorcső óvatos melegítésével ún. befelé hajló előkéket készíthetünk. Az előkevariációk legtöbbet használt kelléke a zsugorcső, ezért egyetlen „előkefanatikus” kelléktárából sem hiányozhat. A csövek hő hatására (forró víz, gőz stb.) eredeti méretük 1/3-ára zsugorodnak. Kétféle méretben kerül forgalomba: Small (kicsi, 1,2 mm-es) a 6-, 8-, 10-es horgokhoz és Medium (közepes, 1,6 mm-es) az 1-, 2-, 4-es horgokhoz.

A csomag 8 db, 55 mm hosszú zsugorcsövet tartalmaz
A Korda Shrink Tube használata


Korda Silicone Tubing

Ezek a szilikon csövek tökéletesen megfelelnek arra, hogy a hajszálelőkét a horog szárán a kívánt helyen rögzítsék. Használatuk leginkább a teflonos Hybrid horgokhoz (pl. Longshank, Wide Gape) ajánlatos. Kétféle méretben kerül forgalomba: Small (kicsi, 0,5 mm x 0,25 mm) a 6-, 8-, 10-es horgokhoz és Medium (közepes, 0,7 mm x 0,3 mm) az 1-, 2-, 4-es horgokhoz. Színük hínárzöld.

A csomag 1,5 méternyi vágatlan szilikon csövet tartalmaz
A Korda Silicone Tubing használata


Korda Rig Rings

Ezek az előkegyűrűk egy napjainkban kifejlesztett fémötvözetből készülnek. A vékony teflon bevonat segít abban, hogy a gyűrű - és ezzel a felkínált csali is - a lehető legszabadabban mozogjon. Kifejezetten azoknak a horgászoknak tervezték, akik a jól beváltak mellett mindig újabb előkéket alkotnak, hogy a legrafináltabb pontymatuzsálemek se fogjanak gyanút, ha így felkínált csali akad az útjukba. Két alaptípus négy változata kapható: az ovális formából csak egy, a kör alakúakból három méret (Micro, Small, Medium) kerül forgalomba.

Egy csomag 20 db előkegyűrűt tartalmaz
A négy elérhető változat
Az előkegyűrűkkel a csali mozgékony felkínálásának számtalan variációja elérhető, akár süllyedő…
… akár lebegő bojlit használunk
A kedvelt „D-rig” szereléshez is szükséges az előkegyűrű
Az ovális karikával közvetlenül a horogszáron csúszkáló bojlit is kínálhatunk

Korda Maggot Klip

Ezzel a praktikus kiegészítővel gyorsan elkészíthetjük az ún. „maggot rig” csalikombinációt. Ez utóbbi gyakorlatilag a bojli vagy pellett helyett egy horogtól függetlenül mozgó csonticsokrot jelent, amit külön zsinórdarabkára, „D-rig” szerelésként kellene elkészíteni. A „csontikapoccsal” mindez a múlté: erre a picike, íves, szájbilincsre emlékeztető kapocsra könnyedén, pillanatok alatt felfűzhetők a lárvák, külön tű ehhez szükségtelen. A kapocs igen vékony fémdrótból készül, ezért csekély tömege alig befolyásolja a csonticsokor mozgékonyságát. A rajta található kis szem segítségével könnyen a hajszálelőkéhez rögzíthető, de előkegyűrűvel és karikás forgókapoccsal is kombinálható a szerelék. A „csontikapcsok” három méretben (Small, Medium, Large) készülnek.

Egy csomag 10 db „csontikapcsot” tartalmaz (és hamarosan az Áruházban is kapható lesz!)
A Maggot Klip megkönnyíti a csonticsokor kialakítását
A Maggot Klip használata


Korda Hybrid horgok


Longshank

Mint neve is tükrözi, ez a horog a pontyhorgászatban kissé szokatlan, hosszabb szárú horog. Anyaga nagyon könnyű, de igen erős fém, alakja a gyors és biztos akadást segíti. Teflonbevonata különös finomságot ad a horognak. A horogszem 20 fokban befelé hajtott.

Egy csomag 10 db horgot tartalmaz


Wide Gape és
Wide Gape B

E nagyöblű horgok kiváló pontyfogók. A szakállas Wide Gape változat könnyű horog, a szakáll nélküli (barbless) Wide Gape B erősebb anyagú, vastagabb húsú. E horgok hegye visszahajtott, ami a szakáll nélkülinél is megakadályozza, hogy a horog könnyen kiakadjon, ugyanakkor még a kis szakáll is kíméli a halakat. A horogszem 15 fokban befelé hajtott. E horgok speciális fémötvözetük miatt kis súlyúak, a teflonbevonat biztosította sima felület pedig a jó akadást segíti.

Ideális pontyhorog szakállas…
… és szakáll nélküli változatban
A három típus egymás mellett


Korda Funnel Web

A Korda Funnel Web egy 5 m hosszú, PVA (azaz poli(vinil-alkohol): nedvesség hatására feloldódó anyag) csőháló. Segítségével rövid idő alatt tetszőleges méretű PVA tasakot készíthetünk, amivel bojlit, pelletet vagy más szemes etetőanyagot tudunk a csalival együtt bedobva, tehát közvetlenül a horog mellé juttatni. Bármit belerakhatunk, aminek nem vizes a felülete! A legtöbb pontyhorgász a szerelékhez erősítve juttatja be - általában így a leghatékonyabb -, de a csomagot kővel nehezítve egyszerűen be is csúzlizható az etetésre. A PVA zsinórral szemben előnye, hogy vele gyorsan elkészíthető az etetőanyag-csomag; a zsinórra borzasztó időigényes egyenként felfűzni az etetésre szánt anyagot! További előny, hogy a zacskó szétolvadása után az etetőanyag egy kupacban terül szét, míg a PVA zsinór használatával egy csíkban szóródnak a felfűzött szemek. A PVA háló oldódási ideje nyáron kb. 60, télen kb. 90 másodperc.

A PVA háló használata igazán egyszerű

A háló egy vízálló műanyag csőben kerül forgalomba. Ha elfogy, akkor az üres csövet ne dobjuk el, mert a csöves kiszerelésnél sokkal kedvezőbb árú utántöltő is kapható hozzá! A PVA teljes egészében feloldódik a vízben, semmilyen toxikus anyagot nem tartalmaz, így teljes mértékben környezetbarát!


Korda Funnel Web Refill

Ez tulajdonképpen a Korda Funnel Web utántöltője, amely 5m hosszú PVA hálót tartalmaz. Kedvezőbb árú, mint a csöves kivitel, azonban ez valóban utántöltő: ilyen, tekercselt formában jóval kezelhetetlenebb az eredetinél, és eltartásához - hiszen nedvesség hatására oldódó anyagról van szó - már maga a vízálló cső is létfontosságú.

Az utántöltő tekercs formában kapható
Az utántöltő használata - ehhez a töltőcső is szükséges!


Korda Kompressa

A Korda Kompressa egy 32,5 cm hosszú, műanyagból készült etetőanyag-tömködő. Segítségével etetőanyaggal tölthetjük meg a PVA hálókat. A metódus a szokásos: elkötjük a PVA háló egyik végét, majd etetőanyaggal töltjük meg. A Kompressa segítségével erőteljesen összenyomjuk az anyagot, amely így nagyon kemény, tömör etetőanyag-rúddá formálódik. Az így tömörített anyag könnyebben, hatékonyabban dobható, és ezzel az egy dobással bejuttatott etetőanyag mennyiségét is növeljük. A tömködő rúd mérete tökéletesen illeszkedik a Korda PVA hálókhoz, kellően merev és rendeltetésszerű használat mellett gyakorlatilag törhetetlen. Ne feledjük, hogy vizes etetőanyagot nem használhatunk, hiszen akkor már a csomagocska készítése közben feloldódna a háló!

Az tömködő tényleg masszív - bordázott szára nem hajlik
Használata egyszerű: először is a csövön keresztül megtöltjük a másik végén már elkötött hálót…
… majd jöhet a tömörítés!
A készre préselt etetőanyag-henger feletti hálóra újabb csomó kerül…
… azután a csomagocskán fűzőtűvel áthúzzuk az előkét, és már dobható is a végszerelék!


Korda Skyliner Spod

A Skyliner Spod egy új fejlesztésű etetőrakéta, aminek tervezése közben a hasonló termékek összes előnyös tulajdonságát figyelembe vették. Ennek eredményeként a rakéta a hasonló tömegű és térfogatú daraboknál messzebb dobható lett, nagyon kevés etetőanyagot szór el idő előtt, dobását a szél kevésbé befolyásolja, a becsapódás után gyorsan kiürül, nagy távolságról is igen jól látható, és minimális a kivontatás közben kifejtett ellenállása. A rakéta három különböző színű (narancs, sárga és fekete) orrkúppal készül.

Az Áruház választékában a narancssárga változat kapható

Összeállította, fordította: Csörgits Gábor (csg)
Képek: csg, http://www.korda-developments.com

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: