PB Products előkezsinórok

PB Products előkezsinórok

Manapság már szinte minden horgászcikk gyártó cégnek jelennek meg különböző előkezsinórjai, melyeket a pontyhorgászok részére kínálnak, de hogy mi a különbség e zsinórok között, milyen speciális tulajdonságokkal rendelkeznek és milyen speciális helyzetekre ajánlják, arról már sokkal kevesebb szó esik. Mi most a PB Products zsinórjait vesszük górcső alá, melyeket olyan híres pontyhorgászok terveztek, mint Frank Warwick, Koen Koops, Ronny de Groote. Ezeket a speciális előke- és előtétzsinórokat szeretnénk most közelebbről is bemutatni. Érdemes lesz velünk tartani!

Mussel 2-Tone

A PB Products Mussel 2-Tone magas kopásállóságú, különlegesen lágy kevlárral kombinált előkezsinór. Rendkívüli terhelhetősége miatt használhatjuk akár előtétzsinórnak (snag leader) is. Extrém nehéz, kagylós terepre ajánljuk. Az előtétzsinór lágyságának köszönhetően biztosan nem fog leperegni az orsó dobjáról, amint felnyitjuk a felkapókart. A halak épségének érdekében a Mussel 2-Tone - mint minden más magas kopásállóságú leader zsinór - használata ólomelhagyós rendszerrel ajánlott. A zsinór 20 méteres kiszerelésben, 35 lb (15,88 kg) és 45 lb (20,41 kg) szakítószilárdságú változatban kapható.

A kagylóktól hemzsegő vizekre tökéletes megoldás
A tekercsen szereplő kép önmagáért beszél
A gyártó előtét zsinórnak(is) ajánlja
A váltakozó színű zsinór könnyedén beleolvad az aljzatba
Ez a zsinór valóban körkörös szövésű

Chameleon

Hihetetlenül lágy horogelőke zsinór, amely különleges színkombinációjának köszönhetően láthatatlan marad minden mederszerkezet esetén, így még a legöregebb, legóvatosabb pontyokat is becsaphatjuk. Ez a könnyen köthető, süllyedő előkezsinór bármely horogtípussal alkalmazható. A horog hegyére egy vízben oldódó lebegtető szivacsot (Rig Foam) tűzve könnyen elkerülhetjük, hogy a bedobás közben az előke összecsavarodjon. A PB Products Chameleon 20 méteres kiszerelésben, 15 lb (6,8 kg) és 25 lb (11,34 kg) erősségben választható.

Kétféle méretben, 15 és 25 lb-s változatban készül
A Chameleon egy igazán univerzális…
… extra lágy, süllyedő előkezsinór
Nevét a színéről kapta, ugyanis….
… könnyedén beleolvad a mederfenékbe

Jelly Wire

A pontyhorgászok népes tábora már régóta egy olyan előkezsinórt kívánt, amely lágy és lehúzható (hámozható) bevonattal rendelkezik. Erre válaszul a PB Products fejlesztőgárdája elkészítette a Jelly Wire-t. E gyorsan süllyedő előke tökéletes kör keresztmetszettel rendelkezik, közepe pedig lágy és nem „szőrösödik”. Bevonata könnyen lehúzható, és az előke elég merev ahhoz, hogy ne gubancolódjon össze dobás közben. Mivel szinte ugyanolyan lágy, mint egy hagyományos fonott előkezsinór, bármely horogformával használható. 20 méteres kiszerelésben, három különböző színben (növényzet, iszap, sóder), és szintén három szakítószilárdságú változatban: 15 lb (6,8 kg), 25 lb (11,34 kg) és 35 lb (15,88 kg) kapható.

Három különböző méretben kerül forgalomba
A gyártó gondolt az akadós, nehezebben meghorgászható területekre is
A zsinór fontosabb tulajdonságai a tekercsen is fellelhetők
Itt is több különböző színből választhatunk
A hántolás után egy nagyon lágy zsinórt kapunk kézhez
Itt is ügyeltek a körkörös szövésre

Skinless

Merev bevonattal és lágy, fonott maggal rendelkező előkezsinór, amely gyorsan süllyed. A merev, ám könnyen lehúzható bevonat lehetővé teszi a leghatékonyabb kombi előkék elkészítését. Tökéletes választás a távoli horgászatok és törpeharcsás vizek esetén! Tökéletesen alkalmazható helikopteres, vagy például az iszapos mederfenéken a pop-up csalik felkínálásához legjobb „chod-rig” rendszerekkel is. Lágy és könnyen köthető fonott anyaga minden esetben tökéletes akadást eredményez. E két, első ránézésre szöges ellentétben álló tulajdonság (merev bevonat; lágy anyag) lehetővé teszi, hogy bármely horogtípussal sikeresen használhassuk. Azt tanácsoljuk, hogy a Skinless zsinórral készített előkéket helyezzék forró vízbe vagy gőzbe. A magas hőmérséklet még merevebbé teszi a bevonatot, ha lehűlés közben folyamatosan húzzuk (alakját megőrzi). Természetesen a kész előkéket a legcélszerűbb egy előketartóban, kinyújtva tárolni. Három különböző színben (növényzet, iszap, sóder), 20 méteres kiszerelésben és két szakítószilárdságú változatban: 15 lb (6,8 kg) és 25 lb (11,34 kg) kapható.

A Skinless az extra merev bevonatos előkezsinórok közé tartozik
A grafika is a hántolhatóságára utal
Egyszerre merev és lágy - e két tulajdonságát csak egy bevonat választja el
A dobozból kiszedve egy használhatatlan, hurkásodó zsinórnak tűnhet…
… de gőz felett egy pillanat alatt kiegyenesíthető
Ezek után esélyünk a gubancra nulla
Szerintem az egyik legjobb előkezsinór törpeharcsás vizekre
Természetesen itt is több szín közül választhatunk

Green Hornet

A PB 2014-es újdonsága, pontosabban egy olyan zsinór, amelyet némiképp tuningolva közkívánatra újból gyártani kezdett a holland gyártó. A rendkívül erős, ellenálló bevonattal ellátott zsinórt akadós, nehéz terepre ajánljuk. Használatával a távdobásoknál előforduló előke-feltekeredés csökkenthető. Az extra merev, zöld színű bevonat szükség szerint eltávolítható. 15 illetve 25 lb erősségben kapható.

Az idén debütál a Green Hornet, melynek merevsége a Jelly Wire és a Skinless közé tehető
A bevonat alatt egy lágy, könnyen kezelhető zsinór lapul
Színe egyszínű zöld

Ghost Butterfly

Ma már nincs olyan gyártó, akinek a palettájára ne kerülne fel valamilyen fluorocarbon vagy annak mondott előtét / előkezsinór. Azonban ezek között hatalmas különbségek vannak. Az első és legszembetűnőbb az ÁR. Vajon hogyan lehet az, hogy egyik gyártónál 1000-1500 Ft-ért már meg lehet vásárolni 50 métert, míg a másiknál 2-3000 Ft-ba kerül 10-20 méter?

Egy dolgot érdemes leszögezni. A 100% fluorocarbon és a fluorocarbonnak mondott zsinórok anyaga között hihetetlen nagy a különbség. Még ha tapintásra és ránézésre nagyjából hasonlók is, nagyon nem mindegy a merevség, illetve a vízben való „láthatatlansága”. Miért is választunk fluorocarbon előkét? Pont ezt a két tulajdonságát akarjuk kihasználni. Kellően merev legyen a modern szerelékekhez, valamint amennyire csak lehetséges, láthatatlanul helyezkedjen el a főzsinór és a horog között, hiszen legtöbbször ezt lebegtetésnél, lebegtetett csaliknál használjuk, ahol nem szerencsés, ha egy „rikító csík” köti össze horgunkat, csalinkat az aljzattal… Tehát gondolkodjunk el, amikor valami „túl olcsó”, nem szimpla monofil zsinórral van-e dolgunk minimális fluorocarbon adalékkal! Kb. hasonló a helyzet itt is, mint a normális, illetve a „túl olcsó” PVA termékekkel, annyi különbséggel, hogy itt nem olyan szembetűnő a különbség, mint amikor egy gagyi PVA hálóval azt érjük el, hogy csak védjük a csalit, nem pedig felkínáljuk!

A Ghost Butterfly előke a prémium minőségi kategóriába tartozik a fluorocarbon zsinórok között. 100% tisztaságú fluorocarbon előkezsinór. Fontos tulajdonsága, hogy félmerev, amely rendkívüli kopásállósággal rendelkezik, ugyanakkor a szakítószilárdsága is magas. Kifejezetten ideális a napjainkban igen népszerű merev előkék elkészítéséhez, mint például a kombi előkék, vagy a chod szerelékek, amelyeket a ponty egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tud kifújni. 20, illetve 27 lb erősségben kerül forgalomba, kiszerelése 20 méter.

A Ghost Butterfly két méretben, 20 és 27 lb-s változatban kapható
A szellem pillangó
100% fluorocarbon egyenlő…
… láthatatlanság a víz alatt

Shield

Rendkívül lágy monofil előtétzsinór, amely megdöbbentően magas kopásállósággal bír. Lágy szerkezetének köszönhetően csónakkal történő behúzáskor a zsinór magától nem pereg le az orsó dobjáról. A halak épségének érdekében a Shield - mint minden más magas kopásállóságú leader - zsinór használata ólomelhagyós rendszerrel ajánlott. Kiszerelés: 80 méter. Szakítószilárdság: 45 lb (20,41 kg).

A két különböző tulajdonságokkal rendelkező előtét zsinór
80 méteres kiszerelésben készül, így akár négy botra is elosztható
Vastagságához képest lágy és kezelhető előtétzsinór
Fontos tulajdonság: zéró memória!

Red Ant

A vöröshangya a világ legerősebb állata, így nem csoda, hogy a PB Products ezt a nevet adta ennek a kopásálló monofil előtétzsinórnak. A dobás vagy épp a fárasztás utolsó fázisában van a legnagyobb szükség a megbízható, erős előtétzsinórra. Amikor a legnagyobb terhelésnek van a zsinórja kitéve, akkor a Red Ant előtétzsinór nem hagyja cserben! A halak épségének szem előtt tartása érdekében a Red Ant - vagy bármely más magas kopásállóságú - előtétzsinórt (snag leader) mindig tökéletesen működő ólomelhagyó rendszerrel alkalmazzák! A Red Ant 35 lb (15,88 kg) szakítószilárdságú, átlátszó monofil előtétzsinór 80 méteres kiszerelésben kapható.

A Red Ant kicsit merevebb, mint a Shield
Ma már szinte elképzelhetetlen az akadókban végzett horgászat e zsinórok nélkül
A két zsinór különböző színekben készül, de a vízben mindkettő jól rejtőzködik
A fába nem vág bele, hanem elcsúszik annak felületén
Sokszor csak a túra végén veszem észre, mennyi támadás érte a zsinóromat horgászat közben

Armabraid

Fonott, lágy és tökéletes kör alakú keresztmetszetű előkezsinór, ami kiválóan süllyed. Ez a könnyen köthető előkezsinór a víz alatt teljesen természetesnek tűnik, így használatával könnyen átverhetjük a legóvatosabb pontyokat is. Az Armabraid zsinór bármely horoggal alkalmazható.

A PB Products fejlesztőgárdája mindig különleges figyelmet fordít arra, hogy a termékek tökéletesen álcázottak legyenek, belesimuljanak a környezetükbe. Minden horgász tudja, hogy amennyiben sikerül a végszerelékünket láthatatlanná tenni a fenéken, az mindig több kapást, nagyobb sikert eredményez. A PB Products Armabraid két különböző színben (növényzet, sóder), 20 méteres kiszerelésben, 15 lb (6,8 kg) és 25 lb (11,34 kg) szakítószilárdságú változatban kapható. Átmérő: 0,30 mm

Ez a zsinór is két méretben készül
Lágy és gyorsan süllyedő előke
A „weed” szín némi zöldes árnyalatot takar
Nézzük csak közelebbről!
Valóban: süllyed, és már rejtőzik is

Silk Ray

A PB Products következő generációs előtétzsinórja a Silk Ray! A gyártás során a leadcore (ólombetétes előkezsinór) ólmát eltávolították, ám a magas szintű gyártási technológiának köszönhetőn ez az ólomszál nélküli speciális anyag mégis megőrizte lágyságát és gyorsan süllyedő tulajdonságát. Fűzőtű segítségével könnyedén fűzhető, így elkészíthetjük belőle kedvenc szerelékünket. Ez az új fejlesztésű szövött anyag hihetetlenül ellenáll a víz alatti akadályok, fák, kagylók dörzsölő hatásának. Kétféle színben (növényzet, iszap) és 45 lb (20,41 kg) szakítószilárdságban kerül forgalomba.

A Silk Ray az új fiú, aki a hagyományos leadcore zsinórokat válthatja
Gyorsan süllyedő leader zsinór, mely könnyedén fűzhető, mivel nincs benne ólomszál
Aki nem szeretné fűzni, készen is megvásárolhatja

Downforce

A PB Products Downforce Leadcore egy különlegesen nehéz, ám extra lágy leadcore puha bevonattal. Lágyságának és rejtő színeinek (sóder, növényzet) köszönhetően gyakorlatilag teljesen láthatatlan még a sekély, tiszta vízben is. A dobozban található fűzőtű segítségével különböző méretű, gyorsan süllyedő és láthatatlan leadcore-t készíthetünk. Ezzel a termékkel biztosan átverhetjük az óvatos pontyokat is! 10 méteres kiszerelésben, 45 lb (20,41 kg) szakítószilárdsággal, két színben (sóder, növényzet) kapható.

A fűzéshez szükséges fűzőtű gyárilag jár hozzá
A Downforce egy kemény felületeknek jól ellenálló ólombetétes zsinór
A közepén található ólomszál
Készre szerelve is megvásárolható
A Silk Ray és a Downforce közti méretkülönbség szemmel látható
Egy közös bennük, mindkettőt profi horgászok tervezték!

(X)
Írta: Haskó Tamás
Fotó: Nagy Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.