A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 4. rész „Black” Butterfly

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 4. rész „Black” Butterfly

Bizonyára nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, sokszor az apró részletekben rejlik a siker nyitja. Most egy olyan, nem megszokott csalizást mutatok be nektek, mely már engem is többször kihúzott a csávából a kapástalan időszakokban – ennek neve „Butterfly”, azaz pillangó. Sikerrel alkalmazhatjuk e csalizási módot a nagy nyomásnak kitett vizeken is, ahol a hal már szinte kívülről ismeri a bojlit és szinte ránézésre megmondja a méretet és az ízvilágot.

A pontyra jellemző tulajdonság a kíváncsiság. Szereti megnézni, körbejárni a számára még szokatlan dolgokat, így egy kis újítással könnyen becsaphatóvá válik. Először Angliában találkoztam ezzel a trükkel, melyet már ott sikerrel alkalmaztam, így elhatároztam, hogy következő túrámon itthon is kipróbálom.

A Butterfly, azaz pillangó csalizás
Az általam használt előkéket ezekből a kiegészítőkből készítem el

Véleményem szerint a bojlizásban használatos legtöbb előkével eredményesen használható, de ha le kellene ezt a kört szűkítenem, akkor a Blow back rig, KD rig és a legegyszerűbb, alap hajszálas előkét ajánlanám. E speciális csalizás megvalósításához semmi más dolgunk nincsen, mint egy bojlit félbevágni, majd a hajszálelőkén fordítva, a kerek feleknél összeillesztve és felül egy stopperral megütköztetve felkínálni. Eredményesen használható süllyedő, illetve „wafters”, azaz balanszírozott csalikkal is. Én személy szerint az utóbbi megoldást preferálom. Csak ajánlani tudom ezt a csalizást mindenkinek, nekem már sokszor bizonyított.

A túrán használt csalogatóanyagok
Előszeretettel áztatom be horogcsalimat, ehhez kiváló megoldás a Spéci Additive család
Jól látszik, mennyire kitűnik a többi bojli közül
Próbáljátok ki, higgyétek el, megéri! :)

Írta és fényképezte: Erdélyi Tamás

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.