A három kedvenc végszerelékem

A három kedvenc végszerelékem

Sok horgász a kapástalanságot egyszerűen ráfogja a halak étvágytalanságára vagy a halak hiányára, de arra nem gondol, hogy a szerelékében lehet a hiba, és nem is módosít rajta, pedig lehet, hogy nagyon meglepődne az eredményen! Ebben a rövidke írásban három kedvenc szerelékemet szeretném bemutatni nektek, melyek már sokszor bizonyították fogósságukat, amivel tartós bérletet váltottak a szerelékes dobozomba. Ha kíváncsiak vagytok, hogy miben különböznek ezek a szerelékek, csak kattintsatok tovább!

1. Chod Rig

Bár egyre több helyen szerepel a médiában, a magyar pontyhorgászok körében valahogy még sem túl népszerű ez a szerelék - lehet, hogy a kicsit futurisztikus kinézete vagy bonyolultnak tűnő elkészítése miatt kerülik a pontyhorgászok. De ez már a múlté, ugyanis már ezt is meg lehet vásárolni készen és a legjobb minőségben (hála a Korda fejlesztőmérnökeinek). Pedig aki egyszer kipróbálja, biztosan rabjává válik, mivel nagyon eredményes és még a sokat tanult rutinos pontyokat is átverhetjük vele, emellett nagy előnye, hogy iszappal vastagon borított aljzaton is felkínálhatjuk vele pop-up csalinkat (igazából szerintem csak lebegő csalival működik megfelelően), hiszen ilyenkor csak annyi a teendőnk, hogy az ólombetétes zsinóron feljebb húzzuk az előkénket a vélt iszapvastagságnak megfelelően. Mivel gyakorlatilag a helikopter szerelék egy továbbfejlesztett változatáról beszélünk, remekül dobható extra nagy, akár 120-140 méteres távolságba is a gubancolódás legkisebb veszélye nélkül. Ha a szereléket speciális rücskös ólommal készítjük, akkor még a bányatavak meredek törésein elhelyezve is stabilan megáll. És most nézzük a képek segítségével az elkészítés folyamatát:

A szerelék elkészítéséhez szükséges kellékek
Elsőként vegyétek le a gumigolyót és a karikás forgót a szerelékhez
Könnyedén lecsúsztathatóak a szerelékről
Majd egy fűzőtű segítségével két gumigolyó között a kész előkével ellátott forgót húzzátok fel az ólombetétes zsinórra
Ezt követően akasszátok fel az ólmot…
… és húzzátok rá a gumihüvelyt
Az ólombetétes zsinóron bárhol elhelyezhetjük a szereléket, alkalmazkodva a meghorgászandó víz adottságaihoz
Kiválóan működik fluoro pop-up csalikkal

2. Biztonsági végszerelék

E szerelék könnyedén elkészíthető, mivel szinte bármelyik előkekombinációval használható. Csak annyi a teendő vele, hogy az ólombetétes zsinórral kombinált kész végszerelékre felhelyezzük az ólmot, valamint kedvenc előkénket, és már készen is vagyunk. Fő előnye, hogy egy olyan biztonságos fix végszereléket kapunk kézhez, mely bár szorosan tartja az ólmot, ha bármi okból kifolyólag szakítással végződne a fárasztás, nem kell félnünk, hogy szegény hal hetekig cibálja maga után a súlyos végszereléket és még esetleg el is pusztulhat emiatt, mert ha a főzsinórt egy sima kötéssel rögzítjük az ólombetétes zsinórhoz, akkor könnyedén le tud csúszni a súly a szerelékről.

Egyszerű szerelék, pillanatok alatt elkészíthető
Csak fel kell akasztani a súlyt a komplett végszerelékre
Jöhet az előke, és már kész is
A szerelék lényege, hogy bár fix, szakítás esetén…
… a hal könnyedén elveszítheti az ólmot, ezért soha ne használjatok forgókapcsot a főzsinór felőli végén

3. Az ólom-elhagyós végszerelék

Az utóbbi időben nagy kedvencem lett ez a szerelék, ugyanis nagyon kedvelem a rendkívül akadós természetes vizeket, melyek tele vannak kihívással, na és persze megfogásra váró nagy pontyokkal. Rengeteget kísérleteztem a különböző végszerelékekkel, mire rájöttem, hogy az lenne a legjobb, ha az önakasztást követően a súly azonnal leválna a szerelékről és ezzel is könnyítené a fárasztást, mert az a tapasztalatom, hogy ilyen estben szinte azonnal felemelkedik a hal és inkább a felső, felszín közeli régióban küzd, ahol már nincsenek kagylók, rejtett faágak vagy vaskos vízitök gyökerek, melyek nagyban csökkentenék esélyeinket, hogy szákba terelhessük barátainkat. Az e szerelékhez használt lapos ólomtípusnak további előnye, hogy nagy felülete miatt kevésbé süpped az iszapba, így szem előtt marad a felkínált csalink is.

Ilyen helyen bizony fontos, hogy a halat a minél hamarabb a felszínre kényeztessük…
… így még a kagylókat is könnyebb elkerülni
Két fontos alkotóelem
A kibontást követően elsőnek kicsit furcsa lehet az ólom működési elve
Elsőként vegyétek le az ólomkapcsot és a gumiharangot…
… majd egy fűzőtű segítségével húzzátok fel őket az ólombetétes zsinórra
Az ólomkapcsot húzzátok rá a forgós gyorskapocsra
Jöhet a gumiharang
Ezután következhet az ólom rögzítése
Csatoljátok be az ólom rögzítő drótját az ólomkapocsba, majd a súly végére húzzátok fel a gumiharangot
Ha a gumiharangot nem toljátok fel teljesen, hamarabb lemarad az ólom
Ha a gumiharang lecsúszik, az ólom könnyedén leválik a szerelékről
Kész is a komplett szerelék
Vadvízen fogott egyéni rekordomat is az elhagyós szereléknek köszönhettem

Ez itt a reklám helye… :)!

A figyelmesek észrevehették, hogy a szerelék elkészítésénél Haldorádó márkajelzésű csomagolással ellátott bojlis ólmok kerültek kedvenc végszerelékeimre. Sok-sok év tapasztalata alapján 2 „hagyományos” (mondhatni, univerzális) és egy igazán kurrens típusú ólommal bővült a Haldorádó Ponty Programja. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy cégem, a Haldorádó, a tanácsaimat megfogadva apró, de határozott lépésekkel halad a céltudatos nagyhalas, bojlis pontyhorgászat irányába is. Sok meglepetést tartogatunk az elkövetkező években! A három új ólomtípus - a Side On Carp Lead, a Grippa Carp Lead és a Safety Carp Lead - már kapható! Az érdeklődőknek a 2013. február 1-2-3-án megrendezésre kerülő VII. Haldorádó Pontyhorgász Napokon pedig szívesen bemutatom személyesen is őket, ahol természetesen jelentős kedvezménnyel lehet majd ezeket (is) megvásárolni!

Én ott leszek, várunk Téged is!

Írta: Haskó Tamás
Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.