Bátran a Choddal!

Bátran a Choddal!

Amikor vizeink már fokozatosan melegszenek és kedvenceink lassan az ívásra készülődnek, gyakorta tapasztaljuk, hogy az eddig jól bevált süllyedő vagy „hóember” csalikat nagy ívben elkerülik a pontyok. Ilyenkor válik létjogosulttá egy itthon a mai napig kevésbé népszerű módszer. Ez számomra sokallta inkább a vadászat, cserkelés, a keresgélő pontycsapatok „levadászása”. Hogy mivel? A Chod riggel!

A módszer Angliából származik, nevezetesen a pontyhorgászat két ikonikus alakjához, Frank Warwickhoz és Terry Hearnhez köthető. Ez a módszer a bojlizás őshazájában kifejezetten hatékony és népszerű a horgászok körében. Nagyon leegyszerűsítve egyetlen szem feltűnő, élénk színű pop-up csalival csapják be a pontyokat az ügyes és innovatív horgászok. A csali mellett azonban a felszerelés utolsó egy métere a lényeg, amely tartogat meglepetéseket. Ez a módszer tulajdonképpen keresőhorgászat. Folyamatos figyelést, gyakori dobásokat igényel. Kifejezetten ajánlott a Chod iszapos, üledékes (a szó jelentése is ez magyarra fordítva) vagy hínáros, aljnövényzettel benőtt vizekre, ahol a hagyományos süllyedő csalik „elsüppednének” és kevésbé lennének feltűnőek, vonzóak a halak számára. Az intenzíven horgászott vizek pontyai rájöttek, hogy a fenéken fekvő táplálék veszélyes lehet számukra. Személy szerint én is többször tapasztaltam, hogy a pontyok elkerülik a fenéken fekvő csalimat. Nem igényel a módszer különösebb felszerelést, csupán pár apróságot, és kevés gyakorlattal könnyedén összeállítható egy ütőképes végszerelék. Jelen esetben én sem kötözgettem, olyan kész alkotóelemekből raktam össze szerelékemet, melyek bárki számára könnyedén beszerezhetőek.

Egyszerű, de nagyszerű minőségi kiegészítők kellenek a Chod righez
A feltűnő élénk színű csali a módszer alapja!
Jelen esetben két különböző ízű és színű csalit „versenyeztettem”
Nem hétköznapi színek!

A láthatóság szerepe, mint mondtam, felértékelődik. Miért ne alkalmaznánk extra, új színeket? Ez esetben a Kék Fúzió és a Spicy Red Liver pop-up csalik az újdonság erejével hatnak, és bár nemigen látott, kóstolt korábban hasonlót, a ponty egy kíváncsi teremtmény. Gondoltam, miért is ne lenne fogós? Apropó, lát a ponty!? Ez egy sokat vitatott téma, de valahogy mégis van, hogy egyik szín mindig népszerűbb, mint a másik, akár egy „sablon”… például a sárga! Saját tapasztalatok alapján mindenki döntse el, melyik állítást vallja, erősíti. A csalik terén nyugodtan használhatunk oldódót is, hiszen így hamarabb fejti ki csalink a hatását, és mivel nem etetünk, elkerül minket a keszegnép. A pontycsapatok többnyire a kemény részeken keresik a táplálékot, de ezzel a módszerrel a sütkérező, keresgélő egyedek is kapásra ingerelhetők. Például ha egy ugró vagy sütkérező pontyra leszünk figyelmesek, ne legyünk restek rádobni pop-uppal csalizott Chod rigünket. Kis szerencsével szinte azonnal meg is jön a kapás, valamint a gyakori dobásokkal hamar feltérképezhetjük a terepet. Ez a módszer mobilitást is igényel - ne legyünk lusták egy nap több helyet felkeresni!

Extra aromákkal a hatás tovább fokozható…
Egy szem pop-up elég a sikerhez
Ugye milyen egyszerű a Chod rig? A csalit Bait Floss segítségével rögzítem egy egyszerű dupla vagy tripla csomót alkalmazva
Egy újabb apró trükk!
A dipelt Weed Lead ólom

Ólmok tekintetében ez a cseppforma vált be, valamint felesleges 70-90 gramm fölé menni. Amit még fontos megjegyeznem, hogy érdemes és kell ólompasztát használni, amit az előkét rögzítő kapocsra kell rányomni. Ez kiküszöböli csalink könnyebb mozgását illetve a nagyobb felhajtóerővel rendelkező csalikat pont annyira súlyozza le, amennyire kell, emellett a biztosabb akadást is segíti.

Élesben… bizony, hal legyen az úszóján, ami ennek ellenáll! :)

Ha felszerelésünk összeáll, nincs más hátra, mint előre! Élesben tesztelni kell, működik-e ez az apró pop-up és az etetés nélküli keresőhorgászat. Véleményem szerint a legjobb időszak a chodozásra a tavasz. Mivel a pontyok ilyenkor kifejezetten éhesek és kutatják a táplálékot, ezzel megkönnyíthetjük a dolgukat, hogy rátaláljanak, hiszen egy attraktív, feltűnő csalit kínálunk fel nekik. Az olajos vagy fluo színnel rendelkező aromákkal tuningolt csalik másik nagy előnye, hogy az adalék felemelkedik és a víz felszínén egy valódi olajfoltot hoz létre, ezáltal a nem a fenéken tartózkodó példányokat is becsaphatjuk.

Minden a helyén
Folyamatosan keresem-kutatom tekintetemmel, merre mozognak épp a halak
„Vihar” előtti csend

Fontos továbbá, hogy ne legyen teljesen feszes a zsinór! Ugyanis ha feszes, akkor a leadcore felemelkedik és a rig elveszíti létjogosultságát. Bár szokatlan, ha lazább a zsinór és lóg a swinger, de a kapás határozott lesz, efelől ne legyen senkiben kétség!

A kapás gyors és vehemens, nem árt résen lenni!

Ha nem vagyunk restek új dolgokat tanulni és nyitottak vagyunk váltani, akkor a siker sosem fog elmaradni, de ehhez kell az is, hogy bízzunk a csaliban és a módszerben!

A horog rendszerint a hal alsó ajkába akad
Egy csodás töves a jutalmam
A pontyok királya, egy spanyolpikkelyes!
A legfontosabb, ami sosem változik… fogd meg és engedd vissza ott, ahol él!

Remélem, tudtam segíteni a kísérletező pontybarátoknak és tudtam egy olyan módszert ajánlani, amely méltó helyet kap a különféle rigek tárházában, míg világ a világ. Sok sikert kívánok, hogy sikerüljön túljárni az óvatos pontyok eszén, akár a Chod riggel!

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.