FOX Rapide PVA rendszer, ahogy én használom

FOX Rapide PVA rendszer, ahogy én használom

A rapid nagyponty-horgászat nemcsak Európa-szerte, de kis hazánkban is egyre nagyobb teret hódít magának. Számos hatékony módszer kötődik ehhez. Most egy olyat kívánok bemutatni, amely hatékonyságban messze felülmúlja az eddig használt és általam ismert bojlis módszereket!

A FOX, a világ legismertebb pontyos márkája 2012 óta forgalmazza a Rapide PVA rendszerét, amelyről idehaza alig tudunk valamit, mert nagyon kevesen használják, pedig egy zseniálisan egyszerű és hatékony rendszer, mellyel stick mixeket, pelleteket és bojlikat is be tudunk juttatni, és ami még ennél is fontosabb, ezek a csalink környezetében fognak elhelyezkedni, amely a figyelmet még inkább a csalinkra irányítja.

A rövid, néhány órás horgászatok alkalmával egyáltalán nem mindegy, milyen módon kínáljuk fel csalinkat és csalogatóanyagunkat
A FOX egy tökéletes, könnyen használható rendszert alkotott meg Rapide PVA néven

További előnye a hagyományos PVA hálókkal szemben, hogy ebbe sűrű aromákat is tölthetünk (hiszen egy zárt tasakról van szó), csupán arra kell figyelnünk, hogy fajsúlyos, nehéz aromákat válasszunk, amelyek az aljzaton is maradnak és ott fejtik ki csalogatóhatásukat, és nem mellesleg PVA-barát típusok legyenek.

Töltés előtt helyezzük a tölcsérre a gyűrűt

 

A szorítógyűrű annyira összefogja a tölcsért…

 

… hogy könnyedén ráhúzható a PVA tasak

 

Amint levesszük a gyűrűt, kitágul  tölcsér, beleszorul a tasakba

A FOX Rapide PVA rendszer csomagolását kibontva találunk benne egy töltőszerszámot, egy műanyag gyűrűt és magát az oldódó tasakokat, amelyek poli(vinil-alkohol) (PVA) anyagból készülnek, ennek köszönhetően a vízben teljesen és nyomtalanul feloldódnak, nem károsítva ezáltal vizeinket sem. Két különböző oldódási idővel (lehűlt vizekre és a nyári horgászatokhoz) és öt különböző méretben kaphatók, amely szerintem lefed minden szituációt a pontyhorgászatban.

A készre nedvesített, ízesített Ready Method Pelletek tökéletes csalogatóanyagok az év bármely időszakában

 

Nagyjából a tasak egyharmadáig szoktam tölteni először

 

BlendeX Hydro balanszírozott csalimat egy German Rig csalitüskén kínálom fel

 

Egy-két csepp BlendeX Serum segítségével teszem még vonzóbbá
Baromi csábító

 

Mivel érdemes tölteni?
Én legtöbbször kisméretű, ízesített pelleteket használok erre a célra, melyre kifejlesztettünk egy önálló családot, ami a Ready Method Pellet névre hallgat. Ez is – hasonlóan a Ready Method etetőanyagokhoz – nedves, használatra kész, többféle pellet kombinációja. Azonnal PVA tasakba lehet tölteni és már lehet is bedobni! Ugyanabban a 7 ízben kerülnek forgalomba, mint az etetőanyagok. A megfelelő kiválasztása során itt is figyelembe kell venni a kiegészítő matricákat. Így télen vagy kora tavasszal a Wintert és Springet, illetve a 4 évszakos ízeket (Chili, Pysti, Brauni) válasszuk! Ezek kellően figyelemfelkeltőek és attraktívak egy rövidebb, akár néhány órás horgászat alkalmával. A másik fontos érv, ami a pelletek mellett szól, hogy egyre több tavon használják ezeket a tógazdák is etetés céljából, az ilyen vizeken szinte lehetetlen más csalogatóanyagokkal eredményt elérni.

Először a felcsalizott horogelőkét csúsztatom a tasakba

 

Ezt követi a szerelék ólma. Tehát a komplett végszereléket becsomagolom

 

További előnye, hogy a tasakban garantáltan nem tud gubancolódni a végszerelék

 

A töltőszerszámon külön hely van a zsinór kivezetésére

 

A megfelelő csali és annak felkínálása
Nehéz kérdés ez, hiszen nincs két egy forma víz, de még horgásznap sem, de azért vannak alapvetően középutak, amelyek mentén azért túl nagyot nem tévedhetünk. Próbálhatjuk pop-up (lebegő) vagy wafter (kikönnyített) típusú csalikkal, nekem ezek váltak be a legjobban. Sok esetben nem is kell ízesítést váltani, csupán elegendő, ha a lebegő csaliról váltok kikönnyített (wafter) típusra, és újra kapás kapást ér. Minden apróság számít!

Újabb adag pellet kerül a csomagba, majd jöhet még egy kis aroma

 

 

A felső részét szorosan megfogva tekerek a zacskón 2-3 fordulatot

 

Ujjal benedvesítem körbe a tasak felső peremét

 

A töltőszerszámot lefelé mozgatva, rásimul (összeolvad) a PVA tasak felső része az oldalával. Így zárul és tömörödik a csomag

 

A dobásra kész összeállítás, belsejében az ólommal, horoggal, csalival és finom pelletekkel

A felkínálás nálam alapvetően a German Rig csalitüskés rendszerre alapul. Ez nagyon megkönnyíti és felgyorsítja a csalizást, ami nem elhanyagolható szempont a rövid horgászatok alkalmával. Ez a felkínálási mód alapvetően megköveteli az ívelt szárú (curved típusú) horgok használatát, amelyekhez monofil és fonott előkezsinórokat egyaránt használok. Nehéz ezt érvekkel alátámasztani, de többször is tapasztaltam, hogy monofil zsinórra kötött azonos horogelőkével és csalival lényegesen sűrűbben érkezett kapás, mint a fonott előkés változatra.

A tasak oldódása kellően lassú, hogy a „csomag” egyben érkezzen a fenékre

 

A csali a lehető legjobb helyen – kikerülhetetlenül – a csalogatóanyag közvetlen közelében helyezkedik el

 

A kisméretű pelletek remek csalogatóanyagok a gyors horgászatok alkalmával

 

A kiegészítő címkéket mindenképpen vegyük figyelembe a csalogatóanyag kiválasztásánál!

 

A BlendeX Hydro egy könnyített wafter csali, amely nem emeli el a horgot az aljzattól

 

A végszerelék
Ehhez a technikához nekem az in-line rendszerű ólmok váltak be a legjobban egy legalább 70 cm hosszú ólombetétes zsinórra fűzve, melyet könnyedén be tudok csomagolni a PVA tasakba, így garantáltan gubancmentesen dobható még közepes távolságra is. A másik nagy előnye az általam használt típusnak, hogy fárasztás közben eltávolodik a horogelőkétől egészen a leadcore felső végéig, így még kevesebb halvesztésünk lesz, nem kell attól tartani, hogy a nagyobb súly egyszerűen „leüti” a halat a horogról.

Az ilyen gyors horgászatokhoz minimális mennyiségű felszerelést viszek magammal

 

Ha a távolság nem indokolja, előszeretettel használok lágyabb akciójú botokat

 

Imádom ezt a részt!

 

Kedvenc végszerelékem a FOX Rapide PVA technikához

 

Meggyőződésem, hogy, azoknak a horgászoknak az eredményessége jelentősen fog növekedni, akiknek sikerül elsajátítani és begyakorolni ezt a technikát, és így felvehetik a versenyt akár a method horgászokkal is, sőt… bizonyos körülmények között még hatékonyabbak is lehetnek!

A hideg vízi horgászatok alkalmával is verhetetlen!

Fotók: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.