Professzionális PB Products bojlis végszerelékek V. - Jelly Wire-Jungle Hook-Ring Bait Screw

Professzionális PB Products bojlis végszerelékek V. - Jelly Wire-Jungle Hook-Ring Bait Screw

Nagy igazság a horgászatban, hogy az utolsó 1 méter az, ami a legfontosabb. Az előző részekben ebből már 80 cm-t bemutattunk két kedvenc végszerelékeinkkel. Ezúttal következzen a maradék 20 cm, azaz az előkék! Ha szeretnétek ezek terén is új praktikákkal gazdagodni, tartsatok velünk ismét!

A speciális horogelőkék között ebben az írásban Borgyos Norbert, a PB Products teszthorgásza segít eligazodni. Elmondása szerint legtöbbször dobós horgászatokon vesz részt, ezért előszeretettel használ bevonatos előkezsinórokat. Ezek azok a zsinórok, melyek a legkevésbé hajlamosak feltekeredni, s ezáltal gubancot okozni, ezért igen hasznosak a dobós módszerekhez. Norbert két kedvenc horog és előke kombinációja a következő:

Egyik kedvenc szerelékem a Jelly Wire előkezsinór és a Jungle Hook horog kombinációjából készül
A PB Products Jungle Hook horgot klasszikus forma és a vékony anyag jellemzi, mégis bivalyerős és acélos. Akadós terepre is kifejezetten ajánlott!
Másik kedvenc összeállításom a Curved KD horog és a Skinless előkezsinór felhasználásával születik
A PB Products Curved KD horog az „önakasztós” forma tökéletesre fejlesztett változata. A megdöntött horogszem, hajlított szár és egyenes, mikro szakállas hegy teszi különlegessé. Lenyűgözően jól akad!

Jelly Wire-Jungle Hook-Ring Bait Screw

Elsőszámú, régi nagy kedvence a Jelly Wire előkezsinórral, Jungle Hook horoggal és Ring Bait Screw csali csavarral kombinált előke, mely szinte minden körülmények között, univerzálisan használható. Ennek elkészítését a következőkben lépésről lépésre fogja bemutatni.

Az előke elkészítéséhez szükséges összetevők:

PB Products Jungle Hook 4-es méretű horog

 • PB Products Jelly Wire - 25 lbs Silt (bevonatos előkezsinór)
 • PB Products Ring Bait Screw 360 (csali csavar)
 • Tetszőleges horogbefordító, fűzőtű és hántoló, zsinórvágó olló, csomófeszítő

  Az előke elkészítéséhez szükséges alkotóelemek

  „Ezt az előkét 20 cm-es méretben fogom most felkötni, amelyhez egy 40 cm-es zsinórdarabot vágok le a tekercsről. Első lépésként erről 15 cm bevonatot eltávolítok, amihez szükségem lesz egy hántolóra. A 2016-ban megjelent új fűzőtű családunk mindegyik tagja úgy lett kialakítva, hogy az alapvető funkciója mellett a zsinórhántolásra is alkalmas legyen. Ennek érdekében a szerszámok alsó részén minden esetben található egy hántoló. Maga a hántolás annyiból áll, hogy az előkezsinórt behelyezem a két fémlemez közé, és egy folyamatos húzó mozdulattal eltávolítom a bevonatot róla.

  A Jelly Wire zsinór felületén lévő bevonatot egy zsinórhántoló segítségével kell eltávolítani
  A két fémlemez közé behelyezve könnyed húzással eltávolítható a bevonat, s közben garantáltan nem károsodik a zsinórunk!

  Íme, a lejött bevonat, most következhet a horogkötés. Amit össze szeretnék rakni, az az előkezsinórból, a horogból és egy új termékből, a csali csavarból áll. Ez utóbbi elem felkötésével kezdem a műveletet. Egy egyszerű dupla csomóval felkötöm a csali csavart a beleépített forgó fülénél. Ha ez megvolt, a csomóval keletkező felesleges zsinórt eltávolítom. Következő lépésként felkötöm a horgot. Csomómentes kötést fogok alkalmazni, ahol tudjuk, hogy mindig hátulról előre fűzzük be az előkénket. Ezután állítsuk be csali csavar távolságát úgy, hogy a horog öblétől kb.5 mm-re helyezkedjen el. Jöhet a csomómentes kötés! Egyszerűen megtekerem magam felé négyszer, majd a végét fogom, visszabújtatom és meghúzom. Ezzel elkészült a kötés.

  A PB Products Bait Screw 360 csali csavar egy igazán praktikus eszköz, ami megkönnyíti a bojlik felhelyezését

  A hántolt rész a horog fülétől kb. 3 cm-e helyezkedik el, ami nagymértékben segíti a csali természetes mozgását. A merev bevonat áltávolításával „meglágyult” zsinórszál az apró áramlatok hatására is reagál, mozdul, akárcsak egy természetes falat, ami az aljzaton hever. Ami még hátra van, a horogbefordító felhelyezése, amit a biztosabb akadás érdekében soha nem hagyok ki. Elsőként felhúzom a befordítót egy fűzőtűre, ezt követően áthúzom a zsinórra és rátolom a befordítót a horog fülére. Addig kell felhúzni a horogbefordítót, amíg a kötést pont eltakarja. Egy fontos érdekesség, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a horogbefordítónak a horog hegye felé kell állnia! Ha mindezzel megvagyunk, jöhet a végfül, amit egy egyszerű nyolcas csomóval kötök meg. Ezután nincs más hátra, mint a csomófeszítővel meghúzni az elkészült előkét, majd a végfülből fennmaradó pár felesleges centit levágni. Íme, az elkészült előke, amire már csak egy csalit kell rátenni, és mehet fel a végszerelékre!”

  A csali csavart egyszerűen bele kell hajtani a bojliba. Ez a praktikus kis eszköz bármilyen lebegő és süllyedő bojlival jól használható, aminek kellően puha az anyaga
  Így néz ki a tökéletesen elkészített és felcsalizott Jelly Wire-Jungle Hook-Ring Bait Screw alapú horogelőke!

  Az alábbi filmben még pontosabban nyomon követhető a Jelly Wire-Jungle Hook-Ring Bait Screw előke elkészítésének menete. Érdemes megtekinteni!

 • * Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

  10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.