Professzionális PB Products bojlis végszerelékek IV. - Hit & Run X-Safe Lead Clip System

Professzionális PB Products bojlis végszerelékek IV. - Hit & Run X-Safe Lead Clip System

Szisztematikusan haladva a különböző végszerelék-elemek és alternatívák között, a PB Products csapata segítségével sorban ismerkedhetnek meg az érdeklődők a leghatékonyabb felhasználási praktikákkal. Ebben a részben egy speciális fix kialakítású, mégis könnyedén szabadfutásúvá váló ólomklipszes összeállítást mutatnak be. Érdemes ismét velük tartani!

Hit & Run X-Safe Lead Clip System

Ez a végszerelék teljes egészében a Hit & Run X-Safe ólomklipszre épül. A PB Products új generációs ólomklipsze minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amivel a korábbi PB vagy épp más gyártók klipsze rendelkezett, ez azonban egy olyan újítást is tartalmaz, ami szabadalommal védett! Ezt a kiegészítőt 3 módon lehet használni. Hogy melyek ezek, azt a következő sorokban Szalai Árpád fogja ismertetni a rendszer minden fontos összetevőjével és elkészítési mozzanatával együtt. Elmondása szerint, ha a PB Products széles palettájáról három sikerterméket ki kellene választania, ez az ólomklipsz biztosan szerepelne köztük!

Az első a fél fix szerelék, amikor is a forgókapcsot bepattintjuk a klipszbe, de egy hirtelen húzásra (pl. ha a hal megugrik) az könnyedén kijön, és csúszóvá válik a szerelék. Az így kapott csúszó szereléket akadós pályán is sikeresen használhatjuk, mivel ha elakadunk a hallal és a főzsinórunk esetlegesen elszakad, akkor nem kell attól tartanunk, hogy a hal cipeli majd a súlyt, mivel az abban a pillanatban lecsúszik végszerelékünkről.

A Hit & Run X-Safe Lead Clip System alapú végszerelék elkészítéséhez szükséges összetevők:

  • PB Products Hit & Run X-Safe Lead Clip System (speciális ólomklipsz)
  • PB Products Hit & Run Tailrubber (gumi zárósapka ólomklipszhez)
  • PB Products Silk Ray - 45 lbs Weed (anyagában ólmozott előtétzsinór)
  • PB Products Hit & Run Flexi Speed Swivel (speciális forgókapocs)
  • Tetszőleges méretű, forgóval ellátott ólom

A komplett, kész végszerelék egy forgókapocsból, egy Hit & Run ólomkapocsból, egy hozzá való gumi zárósapkából, egy forgós ólomból, valamint az általa preferált Silk Ray, anyagában ólmozott előtétzsinórból áll.

A végszerelék elkészítéséhez szükséges alkotóelemek sora

„Elsőként ennél a végszereléknél is szükségem van egy előtétzsinórra, aminek mindkét végén fül van. Ennek elkészítését Borgyos Norbi a „Professzionális PB Products bojlis végszerelékek III - Hit & Run Inline System” című írásban már lépésről lépésre megmutatta.”

Első lépésként át kell dugni a fűzőtűt a klipsz oldalán található lyukon

„Kezdő lépésként ráhúzom a fűzőtűre a klipszet. A klipsz oldalán található egy lyuk, ahová be fogom vezetni a fűzőtűt, majd ha átment rajta, ebbe beleakasztom az előtétzsinór fülét. Ezt követően egyszerűen rázárom a fűzőtű csappantyúját és áthúzom a klipsz oldalán. Ha ez megtörtént, akkor az átbújtatott fület rá fogom helyezni felülről a klipsz a testére.”

Ezután a fűzőtű kampójába bele kell akasztani a leadcore egyik végfülét…
… majd a tű segítségével át kell húzni a zsinórt az ólomklipsz testén
Ha ez megtörtént, akkor azt átbújtatott fület felülről rá kell helyezni a klipszre…
… amit egészen a klipsz közepéig helyezzünk rá!
Ezt követően túlsó oldalon szabadon lógó leadcore szálat feszítsük meg, mellyel a klipszen kialakított kis vájatba tökéletesen illeszkedni fog a felhelyezett fül

„Ennek természetesen megvan a precízen előre kialakított helye. Miután rákerült, a túlsó oldalon szabadon lógó leadcore szálat meg kell feszíteni, s ha meghúztuk, akkor a klipszen kialakított kis vájatba tökéletesen illeszkedni fog a felhelyezett fül. Következő lépésként az előtétzsinór szabad végét át kell bújtatni a forgókapocs fülén, majd ezután felülről, a klipszen hosszanti irányába áttolom a fűzőtűt. Az előbújt végébe beakasztom a zsinór másik fülét, ezt követően pedig szimplán áthúzom klipsz testén. A teljes zsinórhossz végighúzása után a ráfűzött forgó közel kerül, majd tökéletesen bele is illeszkedik a klipsz testébe a túlsó oldalon.”

Következő lépésként az előtétzsinór szabad végét át kell bújtatni a forgókapocs fülén…
… majd ezután felülről, a klipszen hosszanti irányába áttolom a fűzőtűt és az előbújt végébe beakasztom a zsinór másik fülét
A teljes zsinórhossz végighúzása után a ráfűzött forgó közel kerül, majd tökéletesen bele is illeszkedik a klipsz testébe

„Ez igény szerint lehetőséget biztosít arra, hogy a klipszhez gyárilag tartozó stift segítségével fixre rögzítsük a rendszert. E nélkül természetesen fél fixként működik az összeállítás. A következő lépés, hogy az előtétzsinórra ráfűzzük az ólomklipszhez tartozó gumi zárósapkát. Ehhez gumihüvely vékonyabbik részét fölfűzöm a fűzőtűre, majd a fűzőtű kampójába beleakasztom a leadcore végfülét és áthúzom a gumihüvelyt a zsinórra. Nem maradt más hátra, mint rátenni a klipszre az ólmot és ráhúzni a gumikupakot, amivel rögzítjük az ólom helyzetét. A gumi zárósapkát az oldalsó fülre és a testre közösen ráhúzom, és készen van a végszerelékünk.”

Nem maradt más hátra, mint hogy a gumi zárósapkát is felhelyezzük, amivel a klipsz teljessé válik. Ehhez elsőként a gumihüvely vékonyabbik végén - felül - átbújtatom a fűzőtűt…
… beakasztom az előtétzsinór fülét, lehajtom a tű csappantyúját…
… és egy könnyed mozdulattal áthúzom a leadcore zsinórra a gumialkatrészt
Ezt a klipsz oldalsó fülére és a testre közösen kell ráhúzni. Ha előzőleg a klipsz oldalsó fülére ólmot is felhelyeztünk, akkor készen is van a végszerelékünk!

„E végszerelék további különlegessége, hogy az előzőekben ismertetett Inline rendszerhez hasonlóan ebből is duplán jön ki az előtét zsinór, ami azt jelenti, hogyha a hal itt 5 centit húz, azt kint, a kapásjelzőinken mi duplán, tehát 10 centiméteres mozgásként fogjuk érzékelni. A klipsznek van még egy nagyon pozitív tulajdonsága: ha nem szeretnénk elhagyni az ólmot, akkor meg tudjuk azt is csinálni, hogy garantáltan ne hagyja el a szerelékünk! Ehhez azt kell tennünk, hogy lehúzzuk a gumi zárósapkát a klipszről, amin az előző mozzanatok eredményeképp csak a testre van a zsinórfül rárakva. Ezt le fogom venni a fűzőtű segítségével, és itt jön a trükk! Ha lehúztam a testről a fület, átrakom a testre olyan módon, hogy az oldalakasztót is bevonva egyszerre akasztom rá. Ezután visszahúzom ugyanúgy a helyére, és nincs más dolgunk, mint a gumisapkát is rögzíteni. E megoldással biztos, hogy nem fogjuk elhagyni az ólmunkat, ami versenykörülmények között, nyílt vízen, egy pörgős horgászatnál, hasznos lehet.

El is készültünk, minden kísérletező kedvű horgásznak sok sikert kívánunk a Hit & Run X-Safe Lead Clip System szerelékkel!”

Az alábbi filmben még pontosabban nyomon követhető a Hit & Run X-Safe Lead Clip System szerelék elkészítésének menete. Érdemes megtekinteni!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.