Professzionális PB Products bojlis végszerelékek I. - Extra-Safe Heli-Chod Leader

Professzionális PB Products bojlis végszerelékek I. - Extra-Safe Heli-Chod Leader

A bojlizásban az öreg, kitanult, rafinált pontyok megfogásánál gyakran mondják, hogy a siker sok-sok apróságon múlik. Hiába a legjobb csali, ha az nem megfelelő végszereléken van felkínálva, ha gyanakvást kelt a halban, vagy ha hozzá se fér egy gubanc miatt, akkor őrizhetjük a botokat a parton ítéletnapig. A fórumokat olvasgatva vagy az e-maileket böngészve jól látszik, hogy sokan kérnek tanácsot a megfelelő bojlis végszerelék elkészítéséhez. Ezért megkértük Szalai Árpádot, a PB product hazai forgalmazóját és versenyhorgászt, hogy mutassa be nekünk az általa használt végszerelékek elkészítését lépésről lépésre haladva.

Nagyon jó kezdet volt, hogy Szalai Árpád már a forgatás első percében halat fárasztott

Extra-Safe Heli-Chod Leader

„Az első, amit be szeretnék mutatni, az egy helikopteres végszerelék. Ez számos jó tulajdonsággal rendelkezik, amik igazán sokoldalú használatot tesznek lehetővé. A szerelék lényege, hogy az ólombetétes zsinórunkon elhelyezünk egy szilikon hüvelyt, amire felkerül az előkét rögzítő gyorskapocs. Ezt alulról és felülről egy-egy gumi gyönggyel ütköztetünk meg. A nagy szemű forgónak köszönhetően az előkénk partról dobós horgászatnál szabadon tud forogni az ólombetétes zsinór körül, valamint a gyorskapocs szilikon csöve további gubancgátló funkcióval szolgál a szerelék repülése közben. Különlegessége még ennek a végszereléknek, hogy a szilikon hüvelyt a meghorgászott területen található iszapréteg vastagságának megfelelően tudjuk elhelyezni a leadcore zsinóron, így biztosak lehetünk benne, hogy a csalink nem fúródik mélyen bele az iszapba. Igazán jól eltalált szerelék, legyen szó dobós vagy behúzós horgászatról. Biztos vagyok benne, hogy a következő képek alapján, valamint az írás végén található videó segítségével mindenki könnyedén el tudja majd maga is készíteni ezt. Nézzük tehát, milyen eszközökre is lesz ehhez szükségünk!

A szükséges kellékek…

Amire szükségünk lesz:
- PB Products Downforce Extra Heavy Leadcore
- PB Products Rapid Clip kapocs
- PB Products Heli-Chod Hood gumi zárósapka
- PB Products Heli-Chod Rubber & Beads
- PB Products Heli-Chod Speed Swivel nagy szemű forgós gyorskapocs
- a módszerhez megfelelő ólom
- előke, horog, vízpart, halak :)

Először vágjuk le a Downforce Leadcore ólombetétes zsinórból a szükséges darabot! Én általában 1 méteres darabot szoktam használni
Majd az ólomszálról húzzuk vissza a szövött bevonatot kb. 8-10 cm hosszan
Ezt egy mozdulattal csípjük le

Ne tévesszen meg az senkit, hogy ezt ilyen könnyedén el lehet szakítani. Bármilyen irányba nyugodtan lehet hajlítgatni, hiszen az a dolga, hogy elfeküdjön a mederfenéken, de eltörni nem fog. Csak egy tépő mozdulattal lehet elszakítani a vékony ólomszálat.

Ezután már jól látszik, meddig van az anyag belsejében az ólomszál
Ezen a ponton vezessük bele a vékony Leadcore tűt az anyag belsejébe…
… majd kb. 2 cm után vezessük ki
Nagyon fontos lépés, hogy az anyagot akasszuk a tű füle alá, de semmiképp ne akadjon a tű horgos részébe, majd csukjuk rá a tű csappantyúját
Ezután a tűt húzzuk vissza addig, hogy a két szál pont érje egymást…
… majd a tűt mozdulatlanul tartva a befűzött 2 cm-es szakaszt megfogva oda-vissza pödrő mozdulattal lassan húzzuk bele a kilógó szálat
Ha jól csináltuk, akkor ezt az eredményt kell látnunk. Nincs más dolgunk, mint levágni a kilógó Leadcore szálat egészen a tövénél
Íme, az elkészült hurok. Ugyanezt készítsük el a levágott 1 m-es Leadcore szál másik végén is

Ezután következhet a Heli-Chod szerelék elemeinek a felrakása. Először tegyük fel a Rapid Clip kapcsot, amibe az ólom is belekerülhet. Erre egy fűzőtű segítségével húzzuk fel a Leadcore másik vége felől a gumi zárósapkát.

Sorrendben: Rapid Clip, ólom, gumi zárósapka
A kapocs használata roppant egyszerű, elég csak összenyomni a két oldalsó szárát és máris szétnyílnak a tartó fülek, amibe könnyedén belefűzhető a Leadcore, vagy épp az ólom

Majd jöhet egy gumigolyó, ezután fűzőtűvel a szilikon hüvely, erre felkerülhet a nagy szemű forgó gyorskapoccsal, végül egy újabb golyó zárja a sort.

Egyedül a szilikonhoz kell egy fűzőtű, a többit könnyedén fel lehet húzni
Ha megnedvesítjük a Leadcore-t, kicsit könnyebben lehet húzgálni majd rajta a szilikon hüvelyt, de ne feledjük, ennek az a dolga, hogy ott maradjon, ahol mi azt szeretnénk, tehát nem csúsztatható el könnyedén!

Talán úgy a legkönnyebb a helyét változtatni, ha pont az ellentétes oldalát szorítjuk meg 2 ujjal, mint amerre tolni szeretnénk és úgy kezdjük el tolni. Tehát ha balra szeretnénk húzni az ólombetétes zsinóron a szilikon hüvelyt, akkor annak a jobb szélét szorítjuk meg és úgy próbáljuk balra tolni.

Íme, a kész szerelék
Egy partról dobós végszerelék változat

Alig fejeztem be a forgatás során a szerelék elkészítését, amikor az egyik jelző ejtős kapást jelzett. Indulhatott a fárasztás! E fogásnak az volt a különlegessége, hogy pont olyan boton jelentkezett a hal, amelyiken ez a szerelék volt fent!

Kezdődhetett a fárasztás
Az alsó gumigyöngy a fárasztás során a gyorskapoccsal együtt lecsúszik az ólom mellé, így az ólom nem tudja kiverni a hal szájából a horgot, hiszen viszonylag közel egymáshoz, együtt mozognak
Mivel itt kemény mederfenéken horgásztunk, az előke nem volt messzire eltávolítva az ólomtól
Itt közelebbről talán még jobban látszik, hogy a szerelék éles bevetésen, hal alatt hogyan működik
Szép ponty bizonyította, hogy működik ez gond nélkül…

In-line ólmos Heli-Chod Leader

A másik most bemutatandó szerelék is igazi különlegesség. Ez egy speciális helikopteres végszerelék PVA hálós horgászatra kialakítva.

Amire szükségünk lesz:
- PB Products Downforce Extra Heavy Leadcore
- PB Products Heli-Chod Rubber & Beads
- PB Products Heli-Chod Speed Swivel nagy szemű forgós gyorskapocs
- PB Products Speed Swivel gyorskapocs
- FOX Horizon In-line ólom, de megfelel a Kling On In-Line ólom, de akár az In- Line paszta ólom is
- valamint az elmaradhatatlan: előke, horog, vízpart, halak, és a jó idő :) a PVA miatt.

A folyamat ugyanúgy indul, mint a fenti szerelék, tehát vágjunk le egy megfelelő méretű Leadcore zsinórt és készítsünk az egyik végére sima hurkot a fent bemutatott módon. A másik hurok azonban már egy kicsit különleges lesz.

A második hurok ugyanúgy indul, tehát miután letörtük az ólombetétet a bent maradt ólomszál végződésénél vezessük be a vékony fűzőtűt, majd 2 cm múlva vezessük ki az anyagból…
… majd akasszuk fel ide a hagyományos gyorskapcsot
Ezután a fenti módon akasszuk be az anyagot a fűzőtű kampója alá, csukjuk le a kallantyút és fűzzük vissza a csavargató mozdulatokkal a leadcore-t önmagába

Ezzel azt értük el, hogy a hurokban eleve van egy hagyományos gyorskapocs! Fontos, hogy ide NE a nagy szemű gyorskapcsot tegyük! A következő lépés, hogy toljunk át az in-line ólmon egy hosszú fűzőtűt, amivel a leadcore zsinórunk sima hurokkal ellátott végét húzzuk át a súlyon.

Ezt kell megkapnunk

Ekkor a gyorskapcsot húzzuk bele az ólomba, hogy fixáljuk azt, majd a szerelék felső - hagyományos hurokkal ellátott - vége felől akasszuk fel a nagy szemű forgókapcsot, végül a gumigolyót. Ezzel a szerelékünk majdnem el is készült…

Felülről jöhet fel a nagy szemű forgó az előkével és végül a gumigolyó
Íme, a kész szerelék

Természetesen az alsó gyorskapocs sem ok nélkül került fel! Ide fogjuk felakasztani az előre elkészített PVA Stick csomagocskát. Én olyan méretűt szoktam készíteni, ami pont előke hosszúságú. Így kiváló gubancgátlónak is használhatjuk azon túl, hogy tökéletes koncentrált etetés ad!

Az alsó gyorskapocsba jöhet fel a Stick
A gyorskapocsba kiválóan beleakasztható
A PVA oldalába beleakasztjuk a felcsalizott horgunkat
Lehet is behúzni a PVA tasakos tuti gubancmentes előkét!

Azt hiszem, jól látszik ezeken a képeken, hogy milyen precíz, pontos, koncentrált etetés hozható így létre a horgunk körül. Mivel a Stickmix készítésekor az SBS Flumino Horizontális cseppjeit is adagoltam hozzá, igazán figyelemfelkeltő etetést hoztam létre.”

Vízbeérés után…
… egy perc múlva

Ez a film Full HD minőségben is megtekinthető, amely a legjobb képminőség mellett biztosítja a modern eszközökön (okos telefonokon, táblagépeken, stb.) való gondtalan lejátszást is!

A következő részben 2 újabb különleges bojlis végszereléket mutatunk be.

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.