Út Apollóhoz

Út Apollóhoz

A sikerhez rendszerint hosszú, rögös út vezet. Nincs ez másként a nagyponty-horgászatban sem. Ahhoz, hogy elérjük céljainkat, akarat, kitartás és minimális szerencse is kell, de mit sem ér az egész, ha nem a megfelelő helyet választjuk!

Az én utam, ami a hajszálelőkés pontyhorgászatot jelenti, 8 éve kezdődött. Megfogott és magával ragadott az az életérzés, ami a pontyhorgászatot övezi. Sok módszert kipróbáltam már, de egyik sem fogott meg annyira, mint a bojlizás. Leginkább az tetszett meg benne, hogy rengeteg apró részletből tevődik össze ez a módszer, amelyekből ha csak egyetlen egy is hiányzik, az könnyen sikertelenséghez vezethet. Régóta vágytam egy igazán kapitális pontyra, ami tavaly össze is jött. Átléptem a mágikus 20-as határt. Idei célom az volt, hogy fölözzem ezt a fogást.
Kedvenceim közé tartoznak a nagy víztározók, így mindenképp egy ilyen vízen szerettem volna sikeres lenni újfent. A jó hely kulcsfontosságú, hiszen csak ott lehet nagy halat fogni, ahol van. Gyakran olvasom a fórumokon, hogy „Gyertek le, itt mutassátok meg” és hasonló okosságokat. Ilyenkor jót mosolygok és csak annyit gondolok magamban, hogy bizony az emberi butaság és irigység határtalan.
Szeretem a kihívásokat, de az én célom teszthorgászként a halfogás, élményeket, tapasztalatokat szerezni és adni írások, videók formájában az embereknek, nem az, hogy üljek 1-2 hetet egy olyan víz partján, ahol reális esély nincs nagyon halat fogni. Persze értem és tudom is, hogy a „nehéz” vizeken fogott halak értéke semmihez sem fogható. Az azonban relatív, hogy mi számít nehéz víznek. Vannak, akiknek a folyók ilyenek, de van, akinek egy kisebb víz is nehézségeket okoz. Fiatal horgászként speciel én a pörgősebb, gyakran gyors horgászatokra vágyom és egyelőre olyan pontyhorgásznak vallom magam, aki minden pontyot meg akar fogni, legyen az 5 kilós vagy 25 kilós. Nem tudom megunni a halfogás örömét, ugyanúgy örülök egy kisebbnek, mint a nagynak, de azért a cél mindig az adott vízből a lehető legnagyobbat megfogni.

Nézzük is, hogyan teszem mindezt:
Ahogy említettem, minél több halat akarok fogni horgászataim során, ezért elengedhetetlen az attraktivitás. A melegebb hónapokban ezt halolajjal, halliszttel érem el. Ez vonzza a kisebb és nagyobb egyedeket egyaránt. Szelektálni a csalimérettel és a hajszálhosszal lehet esetlegesen, illetve az etetés folyamatos csökkentésével, ha már meguntuk a 10+ halakat és nagyobbakra vágyunk.

A legfontosabb adalékok csalinkhoz
Elsőként a pelletet kell lelocsolni halolajjal

Tipp: Ez körülbelül 3-3 kupaknyi halolajat takar. Nem kell túlzásokba sem esni, de ennyi kell bő fél kg pellethez!

Következő lépésként jöhetnek a száraz összetevők

Tipp: Nagyjából 1-1 bő marék tintahalliszt és spanyol halliszt kerüljön a pelletre!

Alaposan elkeverve, összerázva így fest a csalink
Bizony van, hogy mindössze ennyit „etetek”
Igazi energiabomba ez a halaknak, melyet minden ponty kedvel
Jól bevált kiegészítők, horogelőkém alkotóelemei

Most nem egy hosszasan eltervezett horgászaton vettem részt, hiszen horgászbarátaim váratlan invitálásának tettem eleget, akik egy olyan frekventált helyre hívtak, amire pontyhorgászként nem tudtam nemet mondani. Az időjárás, mint ahogy az lenni szokott, ha horgászni megyek, így most is a legcsúnyább arcát is megmutatta, de annyi baj legyen, ha az ember ilyen halaknak örülhet.

Amikor közeleg a vihar…
… és amikor elér, bizony nem árt résen lenni!
Nyugalomban horgászhelyem
Sokszor csupán egy merész húzás a siker titka
Első szebb fogásom
Később már egy nagyobb töves is megtisztelt
Zajlik a csata
Az eredmény egy pocakos, aranysárga tükrös
A legszebb fotók a vízben készülnek, ne legyetek restek cselekedni!
Hibátlan tövesem, mely mellé még Rambó kutyus is beült pózolni
Érezhető volt…
… hogy ez a reggel más lesz, mint a többi!
IGEN! Ott pihen, akire régóta vágytam
Személyes rekordom számokban
Fenséges példány, teljes egészében végigérte és kitöltötte a pontybölcsőt
Profilból őkelmével
Páratlan szépségű tükrös
Apolló teljes pompában

Személyes rekordomat, ezt a csodás egyedi tükröst is igazi pontyos felfogásomnak, kísérletezésemnek köszönhettem. Édesapámmal közös, régi horgászatainkat juttatta eszembe ez a hal, és egy emlék után kapta tőlem ez a tükrös az Apolló nevet. Remélem, a jövőben még viszontláthatom akár 30 kg felett, és remélem, ha más fogja meg, legalább ekkora örömöt okoz neki, mint nekem, és legalább annyira vigyáz rá, mint én!

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Brassó Bátor, Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.