Variációk Cralusso cseppúszókra

Variációk Cralusso cseppúszókra

A Cralusso vitathatatlanul forradalmasította a finomszerelékes hobbi-, illetve versenyhorgászatot a teljesen új megközelítésben gyártott úszóival. A cég elsősorban a folyóvízi laposúszóiról ismert, de mindenképpen megér egy külön misét cseppúszóik széles kínálata, érdemes a rengeteg variációból egy hasznos kis útmutatót készíteni. Erre vállalkozom most, hogy néhány ötletet adjak portálunk közösségének.

Már itt, a legelején szeretném megjegyezni, hogy a cikkben szereplő ötleteknek csak egy része az enyém, a többi ötlet magától a feltalálótól származik. Nem szeretném az ötleteit ellopni (!), sőt, pontosan ellenkezőleg, inkább népszerűsíteni szeretném ezeket a nagyszerű úszókat. Mégis, miért írok akkor meg egy ilyen cikket? Azért, mert döbbenetes volt látni a parton, hogy az emberek vásárolnak Cralusso úszókat (nem ez a döbbenet), és nem tudják azok rendkívül sokféle változtathatóságát kihasználni (ez a borzasztó). Amikor megmutattam néhány variációt, csak ámultak, hogy ez az ő úszójukkal is tényleg lehetséges?! Ez volt az, ami e cikk megírását motiválta.

Damilra szerelés

Belső zsinórvezetéssel szerelve

A Cralusso cseppúszókat - a legtöbb hagyományos úszóval ellentétben - nem az antenna tövénél elhelyezett fül segítségével tudjuk horgászzsinórunkhoz erősíteni, hanem a testen belül vezethetjük át damilunkat, amely jelentősen csökkenti az úszó sérülésének esélyét, és teljes mértékben lehetetlen a fül kiszakadása (hiszen nincs is).

Külső zsinórvezetéssel

Mielőtt megjelentek a Cralusso cseppúszói, én már alkalmaztam a külső zsinórvezetést a szerelékeimen egy másik úszógyártó cég központi zsinórvezetéses modelljeinél. (Csak azoknál az úszóknál mélyen belevágott a felületbe a damil, és az úszótest beázott.) De mint a legtöbb újdonságot, az emberek ezt is kétkedve fogadják - így voltam én magam is e „felfedezésemmel”. Akkor vettem újra elő ezt a megoldást, amikor Králik Károlytól is láttam. A test megfordítása ugyanis csak így lehetséges a szerelék megbontása, azaz az úszótest damilról való lehúzása nélkül. A külső zsinórvezetésnél a damil a testen kívül fut. Semmi mást nem kell tennünk, csak egy darabbal több szilikon csövet kell a damilra felhúzni, mint a hagyományos belső vezetésnél. Az első szilikon cső a test fölé, az antenna alá kerül, a többi cső pedig a szokásos helyekre, az úszó szárára.

A test megfordítása

A test formája igény szerint alkalmazható

Mindhárom modell (Golf, Spirit, Capri) testalakja egyik végén kissé hegyesebb, a másik oldalon vaskosabb kialakítású. Természetesen ez azért van így, hogy a horgászati szituációnak megfelelően a legtöbbet tudjuk szerelékünkből kihozni, hogy legjobban tudjunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

A test megfordítása leggyorsabban a külső zsinórvezetés esetén valósítható meg. Távolítsuk el először az úszó antennáját és a test fölött elhelyezett szilikon csövet anélkül, hogy az úszónkat elmozdítanánk a megfelelően beállított eresztékről. Ezután fordítsuk meg a testet, esetleg le is cserélhetjük egy azonos terhelhetőségű másikra. Pl. ha a víz elkezd hullámzani és egy karcsú 0,5 g-os Caprival horgásztunk, akkor lecserélhetjük egy vastag véggel felfelé fordított 0,5 g-os Spiritre. A test szárra húzása után húzzuk vissza a szilikon csövet és helyezzük vissza az antennát. A két test hossza között minimális az eltérés, ezt az eresztéken korrigálhatjuk.

Antennaépítés

Az úszók már eleve több antennával kerülnek forgalomba: egyes modellek bizonyos teherbírású darabjai kettő, illetve három különböző színű, egyes darabok pedig multicolor antennával szerelve.

A gyári antennák

Az olyan őrülteknek, mint amilyen én is vagyok, találták ki az ún. barkács szettet. Ebből aztán minden megszállott saját maga készítheti el a saját ízlésének és igényének megfelelő antennakombinációt.

A kereskedelmi forgalomban kapható antenna barkácskészlet

A készletben három-három különböző színű vékonyabb és vastagabb üreges műanyag csövet találunk. A csövek darabolásához nem kell más, mint egy éles tapétavágó kés.

Tetszés szerinti méretekre szabhatjuk a csöveket

A különböző méretre feldarabolt csöveket rendkívül sokféleképpen felhasználhatjuk, nagyon sokféle antennakombinációt építhetünk belőle. És ami a legfontosabb ezeknél a kombinációknál, hogy nem kell otthon elkészíteni, a vízparton adott körülményekhez igazítva pillanatok alatt összeállíthatóak.

Dévéres úszó összeállítás kisméretű csalikhoz

Én ezt a kombinációt nagyon szeretem, különösen akkor, ha egy gramm alatti úszóval horgászom és pinki vagy szúnyoglárva a csalim. Rendkívül érzékeny és nagyon látványosan jelzi az emelős kapást.

Nagyobb átmérőjű antenna pontyozáshoz

A vastagabb antennaanyagot pontyos úszókhoz lehet felhasználni, amikor kicsit nagyobb méretű és súlyú csalikkal horgászunk. Ilyenek például a tigrismogyoró, több szem csemegekukorica, nagyobb szem üveges kukorica, gyurmák, löncshús, minibojli, pellet, giliszta stb.

Multicolor antennák

Emlékszem azokra az időkre, amikor a kilencvenes évek közepén megkaptam külföldről a finomszerelékes gyártók katalógusait. Csodálatos multicolor antennás úszókkal voltak tele, amit itthon is meg lehetett oldani kis festegetéssel, de az sohasem sikerül olyan szépre. Ma már ezt az osztott színű úszóantennát könnyen létrehozhatjuk a barkácskészlet segítségével. A többszínű antennán nagyon jól látszik a leheletfinom emelős vagy merítős kapás is.

A különböző vizek eltérő sűrűségének kiküszöbölésére…

Gondolom, sok mindenkivel megesett már, hogy az otthon hajszálpontosan kisúlyozott szereléke az éles bevetésen, a horgászvízen már nem ugyanazt mutatta, mint otthon, a mérőhengerben. Az antenna nem pontosan ugyanolyan magasan emelkedett a víz színe fölé, mint azt a csapvízben tette. Ennek egyik oka a két víz eltérő sűrűsége. Az ebből adódó eltérések kiküszöbölésére használható az azonos átmérőjű, de hosszabb vagy rövidebb antennák közötti csere, ami a szerelék megbontása nélkül megoldja a problémát. Ugyanígy járhatunk el, ha nagyobb méretű csalira váltunk: nem kell mást tennünk, csak egy hosszabb antennát kell az úszószárra illeszteni.

Éjszakai horgászathoz is van megoldás

Nem kell lemondani kedvenc Cralusso úszónk használatáról az éjszakai horgászatok során sem, egy kis barkácsolás után használhatunk világítópatront is velük. A gyári antenna végébe is beleilleszthetjük a világítópatront, de ha nem akarjuk „elbutítani’ az úszót, akkor vágjunk le egy rövid darabot a patron átmérőjével azonos átmérőjű antennából, valamint egy rövidke darabot a patron tasakjában lévő átlátszó csőből. Illesszük az antennadarabra az átlátszó csövet és helyezzük bele az antennaként szolgáló patront.

Szerelékek tárolása

Szerelék rövid létrán

A Cralussóval szerelt és az úszótesten kívül vezetett főzsinóros szerelékeknek az előbbieken kívül megvan az az előnye, hogy ezek az úszók horgászat után levehetőek a damilról, ezért a szerelékek a szokásosnál (azaz az úszó hosszának megfelelőnél) rövidebb létrán is tárolhatóak. Így sokkal több létra fér el fiókunkban, tehát több szereléket tudunk magunkkal vinni.

Az adott helyzet dönti el, mit használjunk

Szeretem a szétszedett úszókat, mert akkor nem vagyok lusta egy már meglévő szerelékkel horgászni, és azon nem változtatni. Így mindig az adott szituációban választok és akkor természetesen a legmegfelelőbb összeállítást válogatom össze.

Végül, de nem utolsósorban szeretném megköszönni Králik Károly segítségét.

Balogh Róbert
Képek: www.cralusso.hu, Balogh Róbert

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.