Cralusso Torpedó és Torpedó Tuning próba

Cralusso Torpedó és Torpedó Tuning próba

„It will add a new dimension to your polefishing” - Ez új dimenziókat nyit a rakós botos horgászatban” (Bob Nudd); „This is the best flat float I’ve ever used” - Ez a legjobb lapos úszó, amit valaha használtam (Alan Scotthorne); „Az első magyar csapat-világbajnoki érem megszerzésében segített a Cralusso Torpedó úszó, kell ettől több?!” (Ambrus Tibor). Ha már ilyen véleménnyel vannak erről az úszóról a világ elismert horgászai, akkor gondoltam, teszek egy próbát, hogy én mit tudok vele elérni.

Ha már kaptunk szerelék ötleteket különféle halakra a magyar mesterhorgászoktól, gondoltam, én is kipróbálom a számomra új folyóvízi úszókat. Lássuk, mit tudok kezdeni mint „egyszerű, hétköznapi” finomszerelékes horgász a bajnokok úszójával, a Cralusso Torpedóval és Torpedó Tuninggal. Vajon csak ők tudják eredményesen használni, vagy ez nekem is sikerülhet? Hamarosan kiderül.

Az áruházi termékleíró röviden és tömören tartalmazza, hogy mit tud az úszó, amelyet érdemes feleleveníteni, mielőtt elmélyednénk a témában.

Az úszót így célszerű szilikon csövekkel a zsinóron rögzíteni

Miért más és miben új a kifejezetten rakós botos horgászathoz kifejlesztett Cralusso Torpedó lapos úszó? Elég talán rápillantani. Az úszó válla, ellentétben a hagyományos lapos úszókkal, visszatartás közben sem emelkedik a vízfelszín fölé. Különleges kiképzésének köszönhetően, a legerősebb sodrásban is kőkemény megállítható. Nagyon jól és precízen vezethető. Lényegesen érzékenyebb és pontosabb horgászatot tesz lehetővé, mint az első generációs lapos úszók. Anyaga speciális poliuretán hab, amely nagy felhajtóerővel rendelkezik, nagyon pontosan és precízen megmunkálható, ha pedig megsérül, nem ázik be. 2-5 g-ig egy fix vékony antennával, míg 6-30 g-ig úszónként 5 darab antennával kerül forgalomba, amelyet tetszés szerint cserélgethet (ebből 3 lap-, míg 2 normál csőantenna). Továbbá a 6 gramm feletti úszókhoz egy tuning lapka + egy hosszú antenna is jár. De nem feledkeztek meg az éjszakai horgászokról sem. A csomag egy speciális világítópatron-tartó adapterrel válik teljessé, amelyet az antenna helyére illesztve sötétben is láthatóvá tehetjük úszónkat.

A csábító leírás után lépjük a tettek mezejére. A horgászhely, amit kinéztünk az úszó felavatására, a tímári Tisza-part. Ez a folyószakasz igen népszerű az úszós finomszerelékes horgászok körében, hiszen a bolognai, spicc vagy a rakós botos horgászok is megtalálják itt a számításukat. A körülbelül 500 méteres partszakaszon találhatunk 2 méteres sekély víztől 12 méter mély vízig mindent. A folyó sebességét és ezzel a horgászati körülményeket itt nagyban befolyásolja a Tiszalöki erőmű közelsége, a lassan hömpölygő folyó percek alatt sebes sodrású vízzé változhat.

A jó helyet már napfelkelte előtt birtokba kell venni

Ez is egy olyan horgászhely, ahova nem lehet elég korán érkezni. Ha valaki itt szeretne horgászni, akkor rendesen előre kell állítani az ébresztőórát, hogy még megfelelő helyen horgászhasson, mert a délelőtt érkezők már csak víz felé tartott rakós és bolognai botokat találnak… Mi, hogy bebiztosítsuk magunkat, már előző este kimentünk a vízpartra. Egy 4 méter mély köves szakaszt választottunk. Polyák Csabiék már délután elkezdték a horgászatot, én csak estére értem ki. Már úton voltam, amikor hívtak telefonon, hogy elkezdődött a Tisza virágzása. Ennél rosszabb hír nem is jöhetett volna. Hiába készültünk napokat erre a horgászatra mégsem fogunk halat??? Mindegy, ha már elterveztük, akkor végighorgásszuk a 24 órát. Az eredmény minket is meglepett.

A tiszavirág nagyon szép, de miért pont most rajzotok?
Fentről a sirályok, alulról a halak falatozták a kérészeket… lesz itt halfogás egyáltalán???

Mire kiértem már majdnem sötét volt, de még hallani lehetett a folyamatos csobogást, ahogy a halak a vízfelszínről leszedegették a kérészeket.

Mivel nem lehet elég korán reggel érkezni, ezért egy éjszakai rakózást is betervezünk Cibussal és Csabióval

A szerelék, amit összeállítottam, a következő volt: 0,18 mm-es Gamakatsu Super G-Line főzsinór és 0,12 mm-es ugyanilyen típusú előke, a gumi 2 mm vastag fehér Hydrolastic. A horog hosszú szárú, 14-es Gamakatsu 1050N. Sokaknak feltűnhet a nagy különbség a főzsinór és az előke között. Ezt az indokolta, hogy a terep rendkívül akadós volt, és ezzel akartam magam bebiztosítani, hogy mindig csak az előke szakadjon.

Mivel még nem sokszor használtam folyóvízi úszót, itt szembesültem az első problémával. Milyen méretűt, hány grammosat tegyek fel? Mivel a termékpalettán két grammtól harminc grammig terjed a Cralusso Torpedó úszó kínálata, először egy közepes méretűre gondoltam, azzal, hogy ha kevés lesz, növelem. Végül egy 12 grammos mellett tettem le a voksom, szerencsére nem döntöttem rosszul. Az ólmozást sem bonyolítottam túl. Egy darab 10 grammos csúszó ólom került fel főólmozásnak, amit 3 darab 0,4 grammos sörétólommal ütköztettem meg. Jelzőólomnak egy-egy darab 0,4 grammos sörétólom került. Legnagyobb meglepetésemre mélységmérés és a megfelelő eresztékhez állítás után, az úszó tökéletesen beállt. Egy grammot sem kellett változtatnom az ólmozáson. Az úszó „működés” közben szinte lenn tartotta magát a vízszint alatt.

A gyors szerelékkészítés ellenére sem tudtam már horgászni, mert nem lehetett volna látni az úszót. Itt tapasztaltam az úszó második jó tulajdonságát - aminek ötlete, ha jól tudom, éppen innen, a Haldorádó fórumából származik -, a világító patron behelyezésére szolgáló adaptert.

A koromsötétben rendkívüli fénnyel világított a patron, és az úszó minden mozdulatát tökéletesen közvetítette.

Okos találmány a világítópatron tartó adapter, amelyet a kivehető antenna helyére lehet beilleszteni. Az éjszakai horgászat ezzel tökéletesen megoldott
Tipp: Érdemes a világító patronból a görgőre is rögzíteni, ezzel téve könnyebbé a bot hátratolását

Sajnos a kérészek megjelenése éjszakára nagyon lecsökkentette a csalink iránt érdeklődő halak aktivitását. Hiába volt a nagy alapozó etetés és a horogra feltűzött szúnyoglárva, csonti, giliszta, minimális számú halat sikerül kiimádkozni a vízből. A kapások főleg elhúzós kapások voltak a Torpedó úszóval megállított, vagy nagyon lassan vezetett csalira.

Végül az éjszaka és a haltalanság legyőzött minket, és hajnali háromkor - miután bekevertük a másnapi etetőanyagot - takarodót fújtunk. Egy óra alvást engedélyeztünk magunknak, hogy „másnap” újult erővel vágjunk neki a keszegek kergetésének.

Hajnali 4 órakor a telefonunk kíméletlenül jelezte, hogy ébresztő, ideje horgászni. Az alapozó etetés után gondoltam kipróbálom, mit tud a Tuning változat. A 12 grammos úszóra a világítópatron tartó adapter helyére a tuning lapka került, amit az extra hosszú (13 centiméteres) kétszínű antenna tett teljessé.

A megnőtt antennahossz miatt egy kicsit állítani kellett az eresztéken, de ennyi volt az összes módosítás, amit el kellett végezni, hogy használni lehessen az úszót. Erre is csak azért volt szükség, mert azt szerettem volna, hogy a jelzőólmok továbbra se legyenek fenéken, csak annak a közelében.

A sárga színű antenna a még sötétebb vízen, míg a piros a már tűző napon látszik jól

És ekkor következett az, amire mi sem számítottunk az előző éjszaka után. A tökéletesen megállított szereléken folyamatosan kapás kapást követett. Beindultak a keszegek! A leggyakoribb az emelős kapás volt, ilyenkor általában szebb halakat kellett szákolni, míg az elhúzós kapások kisebb, „röptetős”, szákolást nem igénylő halakat hoztak.

Az úszóval annyira tökéletesen meg lehetett állítani a szereléket, hogy az szó szerint meg sem moccant. Tetszett is a szebb dévéreknek!

A tuning lapka az egész úszótestet szorítja le a vízfelszín alá

Érdekes volt látni, hogy az úszó antennája teljesen függőlegesen állt és a vízfelszínt pontosan a két szín találkozásánál érte el. Ekkor a botspiccem pontosan érintette a vízfelszínt, és hiába volt az úszó teste mélyebben, mégsem süllyedt jobbal el az úszó, mint a két szín határa. Mivel Csabi egyel nagyobb, 15 grammos úszót szerelt fel próbából, neki az antennája a folyásiránnyal megegyező irányba dőlt, jelezvén, hogy túl sok az ólom. Ha olyan úszót raktunk fel, ami a sodráshoz képest kevésnek bizonyult, akkor az úszó antennája a folyásiránnyal ellenkező irányba (a botspicc felé) dőlt.

Tehát a megfelelő méretű úszó antennája függőlegesen áll (amikor a botspicc érinti a vizet). Szerencsére az úszót csak 3 szilikoncső rögzíti a főzsinórhoz, így ha erősödik a sodrás, vagy a megfelelőnél kisebb mérettel szereltünk, nem kell új szereléket készítenünk, hanem elég az úszó száráról a rögzítő csöveket lehúzni és a megfelelő méretűt a helyére tenni. No és persze némi plusz súllyal korrigálni. Az úszó egyébként túl is súlyozható, ekkor is tökéletesen működik!

Érdemes megfigyelni, hogy az úszó mögött minimális hullám keletkezik, szinte átvágja magát a vízen
Íme, egy látványos emelős kapás, ami csupán egy-két cm lehet, de mégis jól látszik. Vajon ezt egy másik lapos úszón is észrevettem volna? Kétlem!
Az emelős kapás okozója

Akadós terep lévén gyakran előfordult, hogy valamiért nem állt be az úszó a jól megszokott függőleges, antennaközép helyzetbe, ilyenkor rögtön lehetett tudni, hogy valami gond van. Vagy a süllyedő csalit kapta el egy fürge kis keszeg, illetve fennakadt a horog a meghorgászott egy méteres sávtól lejjebb vagy feljebb lévő sziklák valamelyikén. Ami a lényeg, hogy rögtön tudtam, nincs értelme tovább várni, mert ha nem veszem ki azonnal, köthetek új előkét.

Újabb szép hal a horgon…
… majd a szákban
Ez a karikakeszeg is megállított csalira kapott

A legérdekesebb elhúzós kapást mégsem egy dévér okozta, hanem egy harcias picur.

Ha hiszik, ha nem, az ő kapását is lehetett látni. Én is alig hittem el… A mutató ujjam első két ujjpercén fekszik őkelme

A horgászatunk hamarabb véget ért, mint terveztük. Ennek egyszerű oka volt: elfáradtam a rengeteg hal miatt. Amikor emeltem ki a haltartót, akkor lepődtem meg igazán, hogy milyen sok halat sikerült összegyűjtenem. A mérleg 21 kg-nál állt meg, levonva a halmérő súlyát, körülbelül 20 kg-os fogás, szép teljesítmény volt a kérészek által már „beetetett” halból.

Ha az úszók használatáról szerzett tapasztalatokat szeretném röviden összegezni, akkor csupán annyit mondanék, hogy kezdeti aggályaim hamar szertefoszlottak. Rendkívül egyszerűen és eredményesen tudja használni bárki. A különbség (ha már használtál más lapos úszót) az első horgászat közben nyilvánvalóvá válik. Egyszerűen jó a Torpedóval és Torpedó Tuninggal horgászni, mert olyan dolgokra képes, amelyet más úszó nem tud produkálni!

Sosem titkoltam, hogy tavakon szeretek a pontyokra horgászni, de egy ilyen eredményes folyóvízi horgászat meghozta a kedvem a „folyó” vizekhez

Írta: Takács Péter (t_peti)
Fotók: Irinyi Csaba (Cibus)
Polyák Csaba (Csabio)
Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.