Mátyás király erdeje alatt horgásztam

Mátyás király erdeje alatt horgásztam

Nem lehet betelni a látvánnyal, akárhányszor járok erre, mindig megérint a hegyek és a dunai táj szépsége. Sziklás hegyek közt kanyarogva tört magának utat a folyó, hogy hordalékát Visegrád alatt lerakva, alakítsa ki a Szentendrei szigetet.

Az ide tervezett vízlépcső számos előnnyel járhatott volna, de örökre megváltoztatta volna ezt a csodálatos környezetet
A változatos Dunakanyart járva sok olyan kecsegtető helyet lát és hall az ember, amit egyszer szeretne meghorgászni…

Mostani horgászhelyemnek, a Visegrádi-hegység lábánál Visegrád alatt kanyargó kavicsos, sóderes Duna-szakaszt választottam. Közepes sebességgel áramló, 1,5 méter mély, viszonylag nyugodt, a hajóúttól távol lévő part és az erdő árnyéka fogadott, mely egész délelőtt kellemes horgászatot tett lehetővé a kánikulai melegben is. Megérkezéskor egy part közelében a vízben bukdácsoló vidra keltette fel a figyelmemet, ritkán látni erre ilyen állatot.

Úgynevezett „örömpecát” terveztem, ezért a felszerelésemet nem bonyolítottam túl, egy 6 méteres bolognai botot és két Bolo úszót választottam a szokásos két bot - két úszó helyett. Szeretnék bemutatni egy olyan szereléket, mely egyszerűen és gyorsan az adott körülményekhez igazítható és nagymértékben megnöveli eredményességünket.

Mai napig egyedülálló úszók, melyek eredményességük és egyszerű használatuk miatt Szibériától Alaszkáig meghódították a horgászokat

Kétféle úsztatást szeretnék alkalmazni, egy 6 g-os Bolóval - mely 6,5 g ólommal van túlsúlyozva - az enyhén lassítottat, egy 8 g-os, 9 grammal terhelt Bolóval pedig a közepesen visszatartottat. Sokan nem is gondolnák, hogy a megfelelő sebességű csalivezetés, az egyik legfontosabb tényező a folyóvízi horgászatban, sokszor ezen múlik, hogy mennyi és mekkora halat fogunk.

Ezzel a szerelékkel majdnem mindent meg tudunk oldani a bolognai botos horgászatban. A felszerelés megbontása nélkül egyszerűen és gyorsan cserélhetjük úszóinkat és változtathatjuk a súlyozást
A felszereléshez használt horgászcikkek ezerszer kipróbált termékek, a biztonság nyugalmát sugározzák, nem érhet meglepetés velük
A halaknak szánt, jól bevált etetőanyagot kaviccsal és földdel nehezítettem
Az etetőanyag mellé még 1 liter kaviccsal kevert csontkukacot ragasztottam, mely tovább növeli a halak érdeklődését
A képen próbáltam ábrázolni a Boló úszó működését és horgászatom vázlatát. A halak többségét a szaggatott vonallal jelzett területen fogtam, de a nagyobb testű dévérek az etetés alján jelentkeztek

Parttól kb. 16-17 méteres távolságban alakítottam ki az etetést, magamtól kissé lejjebb. Eleinte az enyhén lassított 6 g-os úszóval horgásztam, mellyel inkább az apróbb halakat sikerült megfogni az etetés alatti részen, majd két perc alatt kicseréltem az úszót egy 8 g-os Bolóra, mellyel még lassabban tudtam vezetni az úszót anélkül, hogy kisodródna. Megérte váltani, láthatóan megnőtt a fogott halak átlagsúlya, igaz, valamelyest csökkent a kapások száma.

A fenti rajz szerint készült szerelés átalakítása, az úszó- és ólomcsere kevesebb, mint két percet vesz igénybe és meglepő változást hozhat a halak méretében, a kapásszám növekedésében
Etetés után beindultak a kapások, vegyesen jöttek a dunai halak: paduc, jász, szilvaorrú, sügér, géb, garda, karika és dévérkeszeg. Nyolcféle halfaj, imádom ezt a változatosságot!
Az idő múlásával kicseréltem a 6-os Bolót 8 g-osra, és etetés alján megjelentek a nagyobb testű dévérek is, különös izgalmat hozva a horgászatba
Folyóvízen is remekül működnek a Cralusso Chika kemény és hegyes horgai - ha már egyszer megakadt, nincs róla menekvés
A helytelen horog és zsinór arányok rossz kiválasztása miatt, ne menjen el több halad!

Praktikus segítség a Cralusso weboldalán található táblázat! Minden horogadatot megtalálni. A leghasznosabb újdonság az adott horoghoz ajánlott maximális zsinórvastagság, mely megmutatja, milyen vastag damilt használhatsz a horog törése, kihajlása nélkül.

Egy érdekes fotó készült a part felé szánkázó gardáról. Eredeti kép! A vízben megjelenő tükörképe tisztább és nagyobb, mint maga a hal. Szerintetek, mi okozza ezt a jelenséget?
Duna szépsége és a halak ideiglenes látogatása szákomban nagyszerű kikapcsolódást nyújtott, hasonló élményeket kívánok nektek is!

Králik Károly
Fotó: Izsóf Csaba

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.