Alternatíva a Balatonra

Alternatíva a Balatonra

Úgy gondoltam, kicsit komolyabban kezdem vallatni a halakat a „magyar tengeren”. Beszereztem egy csónakot, mellyel a vadregényes (az volt valamikor) nádasokat kívántam pásztázni, illetve olykor egy-egy süllőzésre is megindulhatok a tó közepe felé. Sajnos a Balaton kiszámíthatatlansága, a viharjelzések, nyári strandszezon miatt erre kevesebbszer jutott idő, mint szerettem volna. Ezen időszakra kerestem egy alternatívát…

Balatonfüred és Aszófő között található egy viszonylag kisméretű tó. Minden nap elhaladok mellette és fürkészem, hátha meglátom, ahogyan éppen egy pontymatuzsálemet terelnek a hálóba.

A helyi horgászboltban próbáltam információkat szerezni a tóról… Egyesek nagy fogásokról számoltak be, mások fogás nélkül hagyták el a tavat. Elgondolkodva kérdésem létjogosultságán meg is mosolyogtam magamat, hiszen milyen is a horgászember…

A nyár folyamán 3 különböző alkalommal készültem neki a nagy pecának, de valami mindig közbejött. A következő időpontom október 6-ra esett. A meteorológia szép őszi időt jósolt, és én hittem neki, és azon a reggelen még nem úgy tűnt, de az időjárás gyorsan változik a Balaton mellett.

A tó 10 órakor nyit én pedig - ahogy kell - 10 előtt 5 perccel már pakoltam is ki a kocsiból a felszerelésemet. Első alkalom ezen a tavon és első alkalom az egyik új bottal és orsóval.

Elsőre nem úgy tűnt, hogy szép időm lesz

A szívemhez az úszós készség mindig is nagyon közel állt, így ebből nem engedtem. Egy hagyományos fenekezővel az előttem levő vízterületen kerestem a halat, míg az úszóshoz szinte a lábam alatt, 5 méteres távolságban alakítottam ki egy etetést.

A már sokszor bizonyító etetőanyag…
… és csalikombinációk

Az etetőkosárba Haldorádó Ördögűző és Vad Ponty keveréke került. A csalizás tekintetében úgy terveztem, hogy mindent, ami eddig eredményesnek bizonyult, azt kipróbálom a tavon is.

Minden csalit meglebegtettem

Az úszó köré félóránként etettem saját erjesztésű főzött kukoricával és halas-májas pellettel. Itt szembetűnő volt a halak jelenléte, folyamatos pezsgéssel jelezték ottlétüket.

10:40-kor helyet foglaltam a székemben - minden szerelék a kívánt helyen várta a halakat. A mellettem levő horgásztárs, akivel egyszerre érkeztük, 15 perc elteltével a második hatos pontyot terelte merítőbe. Én pedig vakartam a fejem, hogy vajon sikerült-e kiválasztani egy olyan helyet, amerre a hal sem jár… De nem kellett sokat várni nekem sem az első halra, egy szép elhúzós kapással jelentkezett az első ponty. Nem is értettem, hogy ez a kis ponty hogyan volt képes felvenni ezt a hatalmas csalit.

Éppen 2 kg

Ezek után megérkeztek a halak az etetésre, felváltva feküdt az úszó a víz tetején és kocogtatta a karika a botszárat.

Ő is benézett

Kisebbfajta nehézséget okozott, hogy mind a merítőmet, mind pedig a mérlegemet otthon felejtettem. Illetve nem volt társaságom, így a fotózást és merítést egyedül kellett legtöbbször véghezvinni. Szerencsére az egyik ott horgászó pár nagyon készséges volt, ha szükségem volt segítségre, akkor jöttek. Merítőt és pontymatracot a helyszínen biztosítottak.

Az egész horgászat alatt jellemző volt, hogy a szemes etetésre elsősorban a nagytestű pontyok jöttek. A távolabbi etetés folyamatosan adta a halat, több 2-3 kg-os példány mellett néha benézett egy-egy 5-6 kilós példány is.

Ismét egy 6,5 kg-os

17 óra tájban már vagy egy órája meg sem moccant az úszóm, ezért csalit frissítettem és ütemesen etettem 1-1 marék kukoricát és pelletet. Egy elrévedős pillanatomban arra eszméltem, hogy fekszik az úszóm! Bevágás után a hal elementáris erővel kezdte leszaggatni a dobomról a zsinórt. Itt meg kell jegyezni, hogy az úszós felszerelésemet nádi pecára optimalizáltam, így a 3,6 méteres, 3,5 librás botom levő 26-os fonott zsinórral bátran és keményen kezdtem bele a fárasztásba.

Még nem láttam a halat, de a segítség már megérkezett… mint kiderült, szükségem is volt rá. Életem első 10+-os pontya került hamarosan partra. Szép küzdelem volt, nem tudom, melyikünk fáradt el jobban, de fantasztikus érzés volt a matracon látni, kézben tartani, majd visszaereszteni éltető elemébe.

10,8 kg, egy mézes kukorica és Tüzes Ponty Fluo Lebegő pellet kombinációval sikerült becsapni

Összegezve egy fantasztikus pecán vagyok túl, 7 óra alatt fogtam 15 pontyot, összsúlyuk 63,1 kiló volt, és megfogtam eddigi legnagyobb pontyomat is. A csalik nagyon jól működtek, minden esetben meglebegtettem/kikönnyítettem a kombinációkat.

Dr. Nyemcsok Pál (drpali)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.