A Haldorádó Feeder Team praktikái 1. rész – Távoli etetés partról, feederbottal

A Haldorádó Feeder Team praktikái 1. rész – Távoli etetés partról, feederbottal

A partról, nagy távolságra történő etetés egyik legjobb módszere a Spomb etetőrakéta használata. Ezzel a praktikus eszközzel szinte bármilyen csalogatóanyagot a kívánt horgászhelyre juttathatunk, ráadásul kis gyakorlással és megfelelő felszereléssel mindezt olyan pontosan tehetjük meg, ahogyan semmilyen egyéb parti lehetőséggel! Új sorozatunk első részében megmutatom, miként alkalmazható ez a koncentrált technika egy feederhorgász számára!

Spomb etetőbomba, feederbothoz optimalizálva
Ha kimondom azt a szót, hogy „Spomb”, a legtöbb horgásznak elsősorban egy erős, merev bot, nagyméretű orsó, illetve nagy szakítószilárdságú dobózsinór jut eszébe, amivel az említett etetőbomba hatékonyan használható. Nos, a normál Spomb esetében valóban szükség is van egy úgynevezett Spod összeállításra, ami jellemzően a fenti paraméterekkel rendelkezik. Ezzel gond nélkül dobható a rakéta akár 120-130 méteres távolságba is, azonban sokan nem tehetik meg, hogy kifejezetten az etetéshez egy komplett, külön felszerelést vásároljanak, vagy egyszerűen nem akarnak több cuccot magukkal vinni a partra.

Szembetűnő a méretbeli különbség a normál és a mini Spomb etetőbomba között

Azt már lényegesen kevesebben tudják, hogy mindez feeder felszereléssel is kivitelezhető, hiszen a Spombnak létezik egy mini méretváltozata is. Ennek működése tökéletesen megegyezik a „nagy testvérével”, csupán nem kell hozzá akkora erejű bot, hiszen egy heavy karakterisztikájú feederrel már tökéletesen dobható. A zárt testbe bármilyen csalit (túlnedvesített mixet, magvakat, bojlit vagy pelletet) tölthetünk. Áramvonalas formája épp úgy lehetővé teszi a nagy dobásokat, mint a hagyományos verzió esetében, sőt, mivel ennek kisebb a felülete, kisebb a légellenállása is, ezáltal még jobban repül! A rakéta önsúlya 25 gramm, így megtöltve nagyjából 100-110 grammot dobunk.

Tökéletesen áramvonalas, aerodinamikus test, mely kisebb méretéből adódóan még könnyedebben repül
A nyitószerkezet az orr-résznél található piros gomb mögött lapul, ami a vízbe érkezés pillanatában azonnal kinyitja a rakétát
Míg az előbbi a nyitásért, kioldásért felel, a nagyobb méretű hátsó rugó feladata, hogy szétfeszítse és nyitva tartsa a test két felét

Milyen felszereléssel?
Ahogy a Nyári feederes kalandok 1. és 2. részében láthatták a nézők, Sipos Gáborral ezt az etetési szisztémát, valamint konkrétan a mini Spombot egy By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 3,90LC bottal + egy TEAM FEEDER Long Cast 5500-as orsóval használtuk. Az orsó dobján 20-as Long Cast Line monofil főzsinór, illetve szintén 20-as Braxx Long Cast fonott dobóelőke zsinór volt. Gyakorlatilag ez ugyanaz a felszerelés, amit később horgászatra is bevetettünk, csupán levágtuk a zsinór végéről az etetőbombát, majd elláttuk a megfelelő végszerelékkel. Mi akkor egy pontosan kimért, 80 méteres távot etettünk és horgásztunk meg ezekkel, mely meg sem kottyant a felszerelésnek! Mind etetőkosárral, mind pedig a mini Spombbal ennél nagyobb távolság is könnyedén elérhető lett volna, viszont akkor és ott ezt találtuk ideálisnak. Ha azonban egy adott vízterületen úgy hozza a szükség, hogy távolabb (100 méter felett) kell pontosan megetetni és meghorgászni egy területet, javasoljuk a bot eggyel nagyobb, 4,20LC típusának használatát! Természetesen a Long Cast 5500 orsók LCS, azaz nyeletőfékes változata is tökéletesen megfelel erre a célra.

Spombozásra is tökéletesen alkalmas feeder felszerelés
Könnyedén elkészíthetjük vele egy terület alapozó etetését, illetve bármikor ráetethetünk ezzel a módszerrel
Megfelelő felszereléssel és kis gyakorlással 100 méter felett is kialakítható pontos, koncentrált etetés
Fonott zsinór, behúzott fék, valamint dobókesztyű használata mindenképp javasolt!

Maradjon a vízfelszínen!
A Spomb-hoz létezik egy nagyon-nagyon hasznos segédeszköz, mely nemcsak jelentősen megkönnyíti az etetőbomba bármely méretének használatát, hanem gyorsabbá is teheti az etetés folyamatát. Ez a kiegészítő egy nemes egyszerűséggel megformált, nagy felhajtóerejű lebegtető szivacs, mely akkor lép működésbe, amikor a rakéta vízbe csapódik, szétnyílik és a felszínen kiadja értékes tartalmát. Ekkor ugyanis a lebegő „golyó” nem engedi lesüllyedni a rakétatestet, ebből adódóan pedig nagymértékben megkönnyíti a kitekerést. Aki tekert már fel 2-3 méter mélyről szétnyílt Spomb rakétát, az tudja, milyen kellemetlenül nehéz folyamat ez, s mellesleg feleslegesen megy el vele az időnk, energiánk. Nos, ezzel a kis kiegészítővel garantáltan nem lesz ilyen probléma, becsapódás után azonnal, minimális ellenállással tekerhetjük ki a szétnyílt rakétát a felszínen.

Rendkívül hasznos kiegészítő a Spomb hátsó szárára húzható lebegtető szivacs
Akárcsak az etetőbomba ez is két színváltozatban kerül forgalomba

További előnyös tulajdonsága a lebegtetőknek, hogy növelik a víz felszínén való láthatóságot. Ha esetleg balul sülne el valami és a Spomb etetőnk leszakad, a „golyócskának” köszönhetően nem fog alámerülni, ehelyett a felszínen fog lebegni, az élénk színű lebegtetőt pedig könnyedén észrevehetjük, így esélyünk lehet visszaszerezni. A kiegészítő csomag 2 db lebegtetőt tartalmaz.

Mi kerüljön a Spomb etetőbombába?
Szinte bármilyen csalogatóanyag bejuttatására lehetőségünk nyílik az etetőbombával. Tölthetünk bele túlnedvesített spod mixet, különböző magvakat, bojlit vagy pelletet, csupán a fantáziánk szab határt annak, hogy milyen alkotóelemekből készítjük el az alapozó etetést. A fent említett horgászatunk jó példa erre, hiszen akkor is fontos szerep jutott a terület megfelelő alapozásának. Az etetés összetételét a nyári időszak és elsősorban az amurok ízlésének sajátosságaihoz igazodva alakítottuk ki, így a növényi eredetű csalogatóanyagok kerültek előtérbe. Nem bonyolítottuk túl a dolgot, a fermentált magvaknak szavaztunk bizalmat, ezek közül is a Tejsavas családból a 4X Magmixet választottuk, amely egy komplex keverék. Kukoricát, búzát, repcét és tigrismogyorót egyaránt tartalmaz.

A Spomb rakéta ideális megoldást kínál a szemes anyagokkal való etetéshez (is)
Fogós, komplex magkeverék…
… mely fermentált, tejsavas jellegéből adódóan tökéletes a nyári amur-, illetve pontyhorgászathoz

Ha szeretnétek eredményesebbé tenni a nyári amur-, illetve pontyhorgászataitokat, próbáljátok ki Ti is ezt a magmixet és a bemutatott mini Spombos etetési technikát. Jó kísérletezést és sok sikert kívánok hozzá!
Érdekelnek a további részletek, vagy esetleg szívesen látnád a leírtakat a gyakorlatban? Tekintsd meg az alábbi kisfilmet, és mindkét kívánságod teljesül! :-)

Fotók: Császár Bence, Takács Péter
Videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.