Nyári feederes kalandok I. – Célkeresztben az amurok 2. rész

Nyári feederes kalandok I. – Célkeresztben az amurok 2. rész

Mindazok, akik az első részben velünk tartottak, megismerkedhettek a Diana Horgásztóval és azokat a stratégiát, felszereléseket, illetve csalogatóanyagokat érintő praktikákkal, melyekkel a horgászatra készültünk. Egyetlen fontos kérdés maradt ki ez idáig, mégpedig a fogós csalik témaköre. Ma erről is mindent megtudhatnak az érdeklődők, folytatódjon az amuros kaland!

Mivel csalizzunk?
Ahogy az palettánkon megszokottá vált, az összes fogós tejsavas etetőanyaghoz kínálunk azonos, vagy épp erősen harmonizáló csalizó pelletet. Ezek egyik típusa FermentX Oldódó Pellet, ami egy attraktív ízbomba a tejsavas etetőanyagok legjavából. Ezek közül – számos egyéb csali mellett – többet is próbáltunk, de végül kettő csalikombináció emelkedett ki közülük:

  • FermentX Oldódó Pellet Tejsavas Ananász + BlendeX Pop Up Big Carp Ananász + Banán
  • FermentX Oldódó Pellet Tejsavas Kék Fúzió + BlendeX Pop Up Big Carp Fokhagyma + Mandula
 

A BlendeX Pop Up tégelyekből egyaránt használtuk a 12, illetve 14 mm-es méreteket is oly módon, hogy az utóbbinak kb. az 1/3-át vágtuk le, míg az előbbiből épp csak egy keveset. A lényeg minden esetben az volt, hogy a lebegő csali felhajtóerejét a balanszírozott füzérhez igazítsuk.

A Diana-tavi csali repertoár legsikeresebb tagjai
Reggel néhány csepp extra aromát cseppentettünk a BlendeX Pop Up csalikra…
… amit tökéletesen beszívtak a szemek, s még vonzóbbá váltak általa
A csalizás első lépése, hogy a BlendeX tetejéből le kell vágni egy kis részt…
… majd alulról szúrva mehet a fűzőtűre!
Ezt követi a fúrt FermentX Oldódó Pellet
Akasszuk a hajszálelőkét a fűzőtű végébe és húzzuk át rá a csalikat!
Alul rögzítsük egy műanyag bojlis stopperrel…
… felül pedig egy M-es méretű, hajszálelőkére való gumiütközővel!
Íme, a tökéletesen előkészített kombináció, ami Sipi legsikeresebb csalija volt
Nekem is egy hasonló csali páros működött a legjobban, konkrétan a Tejsavas Kék Fúzió FermentX Oldódó Pellet és a Fokhagyma + Mandula BlendeX Pop Up társítása
A csalizás módja azonos az előző kombinációjával
Tökéletesen kikönnyített, fogós meleg vízi csali!
Ennek bizony nehezen tudnak ellenállni a pontyok és az amurok!

Folytatódjon az amuros kaland!
Torpedó visszaengedve, szerelék visszarepítve a távolba, következhetett újra a várakozó üzemmód. Nem tartott sokáig ezúttal sem, mert alig 20 perc telt el, és Sipi LC method kosaras botját megint eltekerte egy szép amur. Egyelőre 2-0 a helyzet a kereső technika javára, kíváncsian vártuk, hogy mikor érkeznek meg a halak az etetett területre.

A következő akció is Sipinél zajlott
Újabb szép amur, egyelőre 2-0-ra vezetett a kereső technika
Egy kis odafigyeléssel és kíméletességgel minden hal épségét igyekeztünk megóvni!
Repülhet vissza, a távolba, a következő torpedóért!

A következő kapást végre már az én botom spicce jelezte, de még mindig nem a magvakkal alapozott régióból húzta el valami a csalit. Tipikus amuros kapást mutatott a 4,20-as botom, először óvatosan behajlott a rezgőspicc, aztán visszalazult, majd ismét hajlani kezdett. Ekkor már nem vártam tovább, bevágással reagáltam le az akciót. Az amuros kapás után jellegzetesen amuros fárasztás következett, melynek végén kézbe vehettem a reggel következő ezüstös torpedóját, ami rövid időn belül már a harmadik volt.

A következő kapást végre már az én botom spicce jelezte, a fárasztás pedig jó halat sejtetett…
… az is lett, nekem is megérkezett egy szép amur!

Az etetésről kapó első érdeklődő mindkettőnk meglepetésére nem egy növényevő volt, hanem egy szép tükörponty, ami Sipinél nem bírt ellenállni a FermentX Oldódó Pellet + BlendeX Pop Up kombó trópusi gyümölcsös ízeinek. A nálam bedobott Tejsavas Kék Fúzió vonal sem maradt sokáig érintetlen, az előző hal után hamarosan beköszönt egy hasonló méretű példány, annyi különbséggel, hogy az egy szép pikkelyes tőponty volt.

Eleinte csak a kereső horgászat bizonyult eredményesnek, de nem adtuk fel, folyamatosan próbálkoztunk az etetésen is!
Az etetésről kapó első érdeklődő egy szép tükörponty volt
Ez a kiváló erőben lévő, gyönyörű tőponty is az etetésen talált rá a csalimra

A délután kezdeti szakaszában a távoli kereső horgászat stagnálásba kezdett, viszont a reggel szépen kialakított etetés folyamatosan adta a halakat. Furcsálltuk, hogy eleinte csak a pontyok tartózkodtak ezen a részen előttünk, viszont Sipi következő amurja után úgy tűnt, a termetes ezüst nyilak is ráálltak a csábító falatokra. Izgalmas, látványos fárasztásnak örülhettünk, melynek során egy gyönyörű, pocakos példány görbítette Sipi botját. Később kiderült, hogy a horgászat legnagyobb halát sikerült akkor megfognia! A pontos súlyát nem mértük, de az biztos, hogy bőven 10 kg felett volt!

Vajon mi akadt a horogra?
Gyönyörű, pocakos amur, mely bőven meghaladta a 10 kilogrammot!
Közös az öröm! :-)

Szépen alakultak a fogások a későbbi órákban, gyakran épp csak szabadon engedte valamelyikünk a halát, a másikunknak máris újra tekerte valami a spiccet! Nagyon kellemes, mozgalmas délutáni horgászatban lehetett részünk, amit szerettünk volna egy kicsit elnyújtani… Kifejezetten örültünk a jó időnek, de a tűző napsütés hatására egyre inkább foglalkoztatott minket a gondolat, hogy milyen jó lenne belepróbálni a hűsítő éjszakába, és akkor is horogra csalni néhány szép halat. No, nem is kellett győzködni egymást, gyorsan megegyeztünk, hogy nem sietünk haza! :-)

Nagyon kellemes, mozgalmas délutáni horgászatban lehetett részünk
Egy szép, sötét árnyalatú, nyurgatestű potyó
Szerencsére nagyon kevés olyan hallal találkoztunk, aminek a testén valamilyen sérülés volt, viszont aminek mégis, azért mindent megtettünk, hogy segíthessünk rajta!

Lassan már-már lefelé indult a nap a túlparti fák fölött, amikor a kereső technika ismét adni kezdte a halakat. A következő emlékezetes momentum éppen ehhez az időszakhoz, módszerhez és hála az égnek, hozzám kötődik! Évek óta hőn áhított vágyam egy fekete amurral díszíteni a fotóalbumomat, de ez sajnos sokáig csak álom maradt. Egyszer már egész közel jártam hozzá, mert a horgomra akadt egy példány, de sajnos merítés előtt le is akadt onnan… Ennek immár 3 éve, azóta nem volt szerencsém hasonló fekete szépséghez, egészen mostanáig! Alig akartam hinni a szememnek, amikor először feljött a horgon küzdő hal a felszínre, s megpillantottam, hogy mivel van dolgom! Onnantól kezdve minden idegszálammal azon voltam, hogy ezt a fárasztást sikerrel zárjuk. Így is lett, Sipi segítségével rövidesen sikerült matracra fektetni a fekete bónusz meglepetést!

Ezt a fárasztást, azt hiszem, nem fogom elfelejteni! :-)
Merítőben a várva várt fekete erőgép
Gyönyörű, hibátlan hal volt, amit szerettem volna megőrizni ebben a szépségében
Egy régi álmom vált valóra: sikerült életem első fekete amurját megfognom!
Köszönöm az élményt!

Összegzés
Számomra már nem tartogattak több kapást a nappali órák, viszont Sipi még szákba tudott terelni egy szép amurt napnyugta előtt. Ahogy besötétedett, mindketten izgatottan vártuk, milyen akciókban lesz részünk, de sajnos Fortuna úgy gondolta, mára elég a munkából… :-)

Belepróbáltunk az éjszakába, ami igen hangulatos volt, de sajnos eseménytelenül telt

A sötétedés beállta után mozdulatlanok maradtak a rezgőspicceink (pedig a korábbi horgászataimon jellemzően ekkor jöttek csak igazán a szebbnél szebb halak…), de egy cseppet sem voltunk elégedetlenek, hiszen gyönyörű fogásokat tudhattunk magunkénak a nappali időszakkal. A pontyok és amurok egyértelműen megmutatták, hogy amit kigondoltunk, az tökéletesen működik, sőt, egy régi nagy vágyamat is sikerült valóra váltani a délutáni fekete amur fogásával! Bízunk benne, hogy Ti is találtatok hasznos tartalmat, információt ebben a filmben és írásban, illetve eredményesen tudjátok majd kamatoztatni a bemutatott praktikákat a nyári horgászataitok során! Erre bőven lesz lehetőség, hiszen a nyár java még csak most következik, így hát jó kísérletezést és sok sikert kívánunk!

A horgászatról készült film bővelkedik hasznos tippekben, izgalmas fárasztásokban és gyönyörű felvételekben. Érdemes megtekinteni, jó szórakozást kívánok hozzá!

Fotók: Császár Bence, Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.