Nyári feederes kalandok I. – Célkeresztben az amurok 1. rész

Nyári feederes kalandok I. – Célkeresztben az amurok 1. rész

A meteorológiai nyár javában zajlik, amit a naptár és az üde zöld, élettel teli környezet is jól mutat. Ez az időszak jellemzően megpezsdíti a halakat és a horgászokat egyaránt, így nem meglepő, hogy a legszebb fogások ilyenkor születnek. Én is imádom ezt az évszakot, a legjobb élményeim nagyrészt ehhez köthetők, úgyhogy mindig örömmel megyek ilyenkor horgászni. Sipos Gábor barátommal és kollégámmal túl vagyunk már néhány emlékezetes horgászaton, most pedig egy újabb közös nyári kaland reményében indultunk a vízpartra. Gyönyörű környezet, izgalmas amuros feeder peca és természetesen rengeteg hasznos praktika vár a következő sorokban! Ne görgess hát tovább, kattints a cikkre!

Fontos megemlíteni, hogy nem kell minden horgászatnak világmegváltó célt adni és hatalmas következtetéseket levonni belőle, ehelyett inkább egyszerűen horgásszunk egy jót, élvezzük a friss levegőt, és hogy gyönyörű környezetben hódolhatunk kedvenc időtöltésünknek! Gyakran látni, hallani a közösségi oldalakon a „tesztelni” szót… Sőt, talán nem túlzás azt állítani, hogy sokan már-már átesnek a ló túlsó oldalára, és nem is horgászni járnak, hanem csakis „tesztelni”. Nos, a mi szegmensünkben relatív e szó jelentése, mert ha egy termék nálunk egyszer megérett rá és eleget bizonyított ahhoz, hogy piaci forgalomba kerüljön, azon már nincs mit „tesztelni”. Fogós használati praktikákat, új ötleteket és hasznos tapasztalatokat viszont annál inkább lehet és érdemes is szerezni a horgászatok során, mert ezekből tudjuk fejleszteni, növelni magunk és remélhetőleg mások eredményességét! A mai horgászat fő témáját is elsősorban ez adja, igyekszünk olyan új, modern trükköket és fogós tippeket megosztani, amik bárki számára hasznosak lehetnek és maximálisan igazodnak az aktuális időszakhoz, a nyári amur- és pontyhorgászathoz.

Információ a vízterületről és horgászhely kiválasztása
Erre a nyári túránkra a fejér-megyei Zoltán és Diana Horgásztavat választottuk. Ez a két tóból álló komplexum csodálatosan szép, jellemzően vadregényes, természetes közeget sugalló környezetben, Etyek és Alcsútdoboz között fekszik. A tórendszert ölelő dús, lankás dombok, a szegélyeken húzódó nádasok és a helyet körbelengő barátságos miliő első látásra megragadja az ide látogató horgászt, de nem mellékes szempont a Diana-tó fantasztikus állománya sem! Itt ugyanis nem ritkák a 10 kg-os pontyok, de hasonlóan szép amurok is lakják a tavat, valamint néhány fekete amur is, amik igazi kuriózumot kínálnak. Nem volt kérdés, hogy ezt vesszük célba, itt próbálunk meg szisztematikus stratégiával néhány szép halat horogra csalni. A 7 hektár alapterületű Diana-tó kiszélesedő részén választottunk horgászhelyet, ahonnan a szemközt lévő sziget peremét, valamint az attól balra található nyílt vízi területet horgásztuk meg.

Horgászatunk helyszíne a Zoltán és Diana Horgásztó-rendszer Diana névre keresztelt tava volt
Gyönyörű, természetközeli, vadregényes környezet jellemzi a tavat…
… ami már önmagában élménnyé teszi az itteni horgászatot

Ez már rajtunk marad… :-)
Évek óta valahányszor közös – filmes – horgászatra indulunk Sipivel, egy már-már nevetségesen bosszantó kártyáját osztja nekünk az időjárás. A prognosztizált csekély valószínűség ellenére vagy esik az eső, vagy viharos szél támad fel, vagy ezek „áldásos” kombinációja kíséri horgászatunkat. Amikor ezt a horgászatot leszerveztük, minden netes előrejelzés gyönyörű, napos időjárást jósolt, ennek ellenére aznap hajnalban már az autópályán haladva azzal kellett szembesülnünk, hogy nagy cseppekben zuhogni kezd az eső, a távolban pedig dörög, villámlik. A radarképet nézve még frusztrálóbbá vált a helyzet, mert gyakorlatilag szinte az egész ország felett bejött a megjósolt tiszta idő, kivéve a mi térségünkben. Az áthaladó zivatar sajnos megakadályozta, hogy érkezésünk után egyből neki tudjunk kezdeni az előkészületeknek, így némileg csúszott a horgászat, azonban szerencsére nem tartott túlságosan sokáig a zuhé, és később már a várt nyárias idő jellemezte a napot.

Balsejtelmes radarkép a horgászat reggelén
A kora-reggeli zivatar szerencsére nem tartott sokáig, mire a nap az ég tetejére kúszott, már csak a leveleken ülő vízcseppek árulkodtak róla

Alapozó etetés
Fontos szerep jutott a megfelelő alapozó etetés kialakításának. Az etetés összetételét a nyári időszak és elsősorban az amurok ízlésének sajátosságaihoz igazodva alakítottuk ki, így a növényi eredetű csalogatóanyagok kerültek előtérbe. A fermentált magvaknak szavaztunk bizalmat, ezek közül is a Tejsavas családból a 4X Magmixet választottuk, amely egy komplex keverék, kukoricát, búzát, repcét és tigrismogyorót egyaránt tartalmaz.

Két rúd segítségével precízen kimértük az megetetett és később meghorgászott 80 méteres távolságot
Az alapot kettő zacskó Tejsavas 4X Magmix képezte
A fermentált magvakat mini Spomb rakétába töltöttem…
…Sipi pedig a kiszemelt helyre repítette őket

Lényeges kérdés, hogy hogyan és milyen távolságban alakítjuk ki az alapozó etetést?! Mivel a kimért dobási távolság 80 méter volt, ezt az egyik leghatékonyabb partról végezhető módszerrel, a Spombos etetési technikával oldottuk meg. Ennek nagy előnye, hogy koncentrált etetést tesz lehetővé, illetve nagyobb távolságba is pontosan dobható. Ezúttal egy kisméretű Spomb rakétát használunk, amihez a By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 3,90LC bot illetve a Long Cast 5500-as orsó párosa ideális társfelszerelés.

Felszerelés összeállítása
Ha már a felszerelésnél tartunk, essen szó a horgászatra szánt eszközeinkről is! Erre a horgászatra egységesen két-két összeállítással készültünk. Ahogy mindig, ezúttal is igyekeztünk a körülményekhez leginkább alkalmas felszereléseket kiválasztani. Előzetesen figyelembe véve a tó adottságait jól látszott, hogy távoli dobásokra lesz szükség, illetve nagy hangsúly kerül a pontosságra és a felszerelés terhelhetőségére is. A rövidebb botokkal mindketten a 80 méterre kialakított etetésen horgásztunk, míg a hosszabb, 4,20-as botokkal ennél nagyobb távolságban, oldalirányban eltérve kerestük halakat. Ezekhez a feladatokhoz tökéletes felszerelés a By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro Long Cast 3,90-es és 4,20-as bot a hozzájuk tartozó 5500-as Long Cast, illetve Long Cast LCS orsókkal. A főzsinórunk minden esetben 20-as TEAM FEEDER Long Cast monofil zsinór volt, amit a botok kétszeres hosszának megfelelő 20-as Braxx Long Cast fonott dobóelőkével egészítettünk ki.
1. felszerelés
Bot: By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro Long Cast 3,90
Orsó: By Döme TEAM FEEDER Long Cast 5500 LCS
Zsinór: By Döme TEAM FEEDER Long Cast Line 0,20 mm + Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm
2. felszerelés
Bot: By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro Long Cast 4,20
Orsó: By Döme TEAM FEEDER Long Cast 5500
Zsinór: By Döme TEAM FEEDER Long Cast Line 0,20 mm + Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm

Felszereléseinket a távoli, pontos dobásokhoz és a termetes, erős halakhoz igazítottuk, amihez tökéletesek voltak a TEAM FEEDER LC botok…
… illetve Long Cast és Long Cast LCS 5500-as orsók

A két legeredményesebb technika, ha ponty- és amurfogásról van szó, a Long Cast Method és a Pellet Feeder kosaras módszer. Ezek egyszerűsége és hatékonysága mára megkérdőjelezhetetlen, ezért mi is ezekre építettük a stratégiát.
1. felszerelés végszerelék elemei

  • Haldorádó Gumiütköző hajszálelőkére (L)
  • Haldorádó Pellet Feeder 35 g
  • Guru Speed Bead
  • Haldorádó Braxx Pro 0,14 mm
  • Gamakatsu G-Carp Snagger 8-as vagy 6-os méretben, a csali méretétől függően
  • Hajszálelőke közepes gumiütközővel
 

A Pellet Feeder kosaras végszerelékkel mindketten az etetett területen horgásztunk…

2. felszerelés végszerelék elemei

  • By Döme TEAM FEEDER Long Cast Method Feeder XL 55, illetve 65 grammos kivitelben (a kosarak középső bordáját minden esetben eltávolítottuk)
  • Haldorádó Braxx Pro 0,14 mm
  • Gamakatsu G-Carp Snagger 8-as vagy 6-os méretben, a csali méretétől függően
  • Hajszálelőke közepes gumiütközővel
 

… míg a némi módosításon átesett XL-es Long Cast Method Feeder kosarakkal a kereső technikát választottuk

Csalogatóanyagok kiválasztása
A tejsavas erjesztésű anyagok térhódítása nem véletlen, hiszen az utóbbi évek során töretlenül bizonyították létjogosultságukat a ponty és amur horgászata során. A Haldorádó kínálatában ezek skálája mára egészen kiforrott és széles, a különböző FermentX, illetve Ready Method termékekkel szinte minden helyzetre megtalálható az ideális csalogatóanyag. Az eredményesség mellett ezek népszerűségének másik fő oka az egyszerű használhatóságuk. Pl. egy zacskó fermentált etetőanyagot felbontás után gyakorlatilag csak át kell törni rostán, és azonnal használatba vehető, dobható a kívánt helyre!

Komplett, előre bekevert, fogós nyári etetőanyagok method technikához optimalizálva
Ezekkel semmi más teendő nincs, mint felbontás után áttörni rostán, és máris készen van a két tökéletes állagú, egyenletes oldódású tejsavas kaja!
A Ready Method Fusion a Kék Fúzió csalogatóanyagok meleg vízhez optimalizált változata
Élénksárga szín és különleges déligyümölcs keverék (ananász, banán, mangó és citrom) aromája jellemzi a Tropicana etetőanyagot
A FermentX Tejsavas Nagy Amur etetőanyagot két marék 4X Magmix keverékkel dúsítottuk

Az etetésre azért is célszerű volt Pellet Feeder kosárral ráhorgászni, mert ebbe tökéletesen bele lehetett tömni az extra szemes anyaggal gazdagított Tejsavas Nagy Amur etetőanyagot, így minden dobás tulajdonképpen ráetetés is volt!

Egy izgalmas nyári nap a Diana horgásztavon
Miután bejuttattuk az alapozó etetésre szánt magkeveréket, előkészítettük a csalogatóanyagokat, és minden a helyére került, jóleső érzés volt hátradőlni a fotelben és várni a halak érdeklődését. Tényleg van valami megnyugtató az itteni környezetben, mert az ember olykor hajlamos úgy belemerülni a látványba, hogy közben észrevétlenül szaladnak a percek. Az első kapásra egyébként sem kellett sokat várni, de így végképp hamar megérkezett, méghozzá Sipi kereső botjára.

Miután minden a helyére került, jóleső érzés volt hátradőlni a fotelben és várni a halak érdeklődését
Az első kapás hamar megérkezett Sipi kereső botjára
Jól alakult a terv, egy szép amur indította a napot

Ha kíváncsi vagy, miként alakult a folytatás, milyen halakat tartogatott még számunkra a Diana-tavi feederes kaland, kövess minket a holnap megjelenő 2. részben is! Akik így tesznek, garantáljuk, hogy nem fogják megbánni, mert a horgászat izgalmai mellett még néhány újabb csalizási trükköt is bemutatunk, ráadásul ezen a napon Takács Péter kollégánk is velünk tartott, így egy komplett horgászfilmmel megspékelve érkezik a következő írás!

Fotók: Császár Bence, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.