A legutolsó láncszem

A legutolsó láncszem

Egy jó horognak sokkal több kritériumnak kell megfelelnie, mint bármely más eszközünknek - annak ellenére, hogy ezeket az elvárásokat néha mi magunk sem tudjuk megfogalmazni. Akadjon jól! Legyen hegyes! Ne görbüljön ki! Ha ezeknek megfelel a horog, akkor már biztos jó is? A válasz egyértelmű: Nem! No de akkor hogyan válasszunk? Erre válaszolni nem tudok én sem, de segíteni, eligazodni a horgok tömkelegében, azt igen!

Egy ilyen írás keretében a lehetőségek végesek, így nem áll módomban bemutatni az összes horogtípust, csupán néhány olyan modellt, amelyet az átlag feederes horgászok is sikeresen használhatnak. Azt javaslom, hogy haladjunk a legkisebbtől a legnagyobbig, így talán átlátható lesz a dolog.

Nem egyszerű a választás!

A kisméretű horgoknak főleg a keszeghorgászatnál van jelentősége. A pirinyó horgok, amelyeken a legtöbb esetben néhány szál szúnyog vagy egy-két szem csonti fityeg, nagyon sérülékenyek. Ennek oka, hogy a legtöbb kisméretű horognak egyben nagyon könnyűnek, vékony húsúnak és persze irtó élesnek kell lennie. A legkedveltebbek az egész kerek öblű, viszonylag hosszú szárú fajták, hiszen ezek alakja megkönnyíti a csalizást és a horogszabadítást is. Az egyik ilyen, kisebb méretű halak horgászatánál előtérbe kerülő horog a Gamakatsu Competition G1-104!

Egyik kedvenc keszegező horgom
A Competition 104 sorozat széles méretválasztékkal rendelkezik
Ilyen mennyiségű keszeg megfogásához a jó horog elengedhetetlen!

De mi van akkor, ha finoman táplálkozó pontyokra van kilátásunk? Nos, ekkor a méret emelése helyett elég szokott lenni, ha vastagabb húsú modelleket alkalmazunk. Ezek jóval nehezebbek ugyan, mint az előbb említett típus, de sokkal strapabíróbbak is. Ezek közt is van kerek öblű, de pontyhorgászatra leginkább a kissé szögletesített modellek valók. Ezekre már inkább olyan nagyobb csalikat érdemes tűzni, mint a csonticsokor, pinkicsokor vagy esetleg a kukorica. A Gamakatsu Competition 102 szériája rendkívül jól bírja a nagy terhelést.

A Competition 102-es széria erősebb, kisméretű pontyozó horog
Kedvenc méretek
Ezt a horgot használom a szegedi pályán akkor, ha sok halat kell fogni!

Fontos azt megemlíteni, hogy mindig akkora horgot érdemes választani, amely nemcsak a csali méretének felel meg, hanem a halak étvágyához is igazodik. Nehéz megtalálni az arany középutat, hiszen az sem jó, ha a horog eltűnik a csaliban, de az sem, ha egy viszonylag nagy horgon próbálunk meg kicsi csalit felkínálni. Keményebb csalinál figyelni kell arra, hogy az a horog szárán foglaljon helyet, mert ha az öblén van, akkor szabad horoghegy esetén akadás ugyan lesz, de nem fog mélyen belehatolni a hal szájába a horog, csupán megszúrja azt. Ennek eredménye pedig halvesztés lesz!

Az A1 Hard széria az egyik kedvenc folyóvízi horgom

Sok horgász teszi fel nekem a kérdést, hogy miért van az, hogy a vastagabb, erősebb horgok is képesek kigörbülni? Kevesen tudják, hogy a legtöbb esetben ez a jelenség csupán a véletlen következménye, és nem anyaghiba! Ha például nagy halat kis horoggal fárasztunk, az bizony nem tud mélyre akadni, ezért fogást sem úgy talál, mint egy nagyobb társa. Folyamatos terhelés mellett pedig kihajlik. Sokszor előfordul, hogy a horog a hal szája körüli csontba akad, amiben először fogást is talál, de egy fejrázás elég ahhoz, hogy, kinyíljon a horog. De említhetném még a „kabátba” akadásokat is, és még sok más olyan esetet, amikor előfordulhat, hogy kihajlik a horog, hiába a rendeltetésszerű használat.

Térjünk rá az általam oly kedvelt módszerhez, a methodozáshoz. Ehhez egy kicsit más típusú horgok a megfelelőek. A soft pelletes horgászathoz egyértelműen a kerek öblű modelleket javaslom, ugyanis ezek nem nyomják szét a puha csalit, hanem szépen, ívesen hatolnak át azon. A másik kritérium ebben az esetben az, hogy a horog ne legyen túlságosan nehéz, hiszen akkor elveszítjük azt az előnyt, amelyet a könnyű csali ad! E módszerhez az egyik lehetséges alternatíva az A1 Team Feeder Carp Feeder horog.

A Team Feeder Carp Feeder horgok tökéletesek a method horgászathoz!
Íme, a Carp Feeder horog használatának egyik alternatívája!

Eddig csak olyan horgokról esett szó, amelyek tűzött csalis pecához alkalmasak. A fűzött pelletekhez már nagyobb horgokat javaslok, hiszen ez esetben a csali mérete is tekintélyes. Ha rosszul mérjük fel a helyzetet és sokkal kisebb horgon kínálunk fel nagyobb pelletet, akkor a csali kitakarhatja a horgunkat. Ebben az esetben a ponty simán ki tudja fújni a szájából úgy a horgot, hogy az nem akad meg. Érdemes erre odafigyelni! Az A1 Team Feeder Strong Carp jó választás lehet azoknak, akik egy erős, megbízható horgot keresnek.

Fűzött csalis horgászathoz ajánlott a Strong Carp horog
Figyelni kell arra, hogy a pellet ne legyen nagyobb, mint a horog öble

Mire kell még figyelni, ha hajszálelőkés pecára készülünk? A legkézenfekvőbb a horog végének kialakítása. Vannak füles és lapkás horgok. Fűzött csalihoz én a könnyebb kezelhetőség miatt a füles típusokat ajánlom! Erre egy csomómentes kötéssel egyszerűen tudunk hajszálelőkét kötni. Természetesen lapkás horognál is van erre lehetőség, csak arra jóval nehezebben köthető hajszálelőke.

Nagyhalas versenyeken a Strong Carp már bizonyított!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Nagy Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.