Bemutatkoznak a Spro Team Feeder orsók

Bemutatkoznak a Spro Team Feeder orsók

Hónapok óta kérdezgetik tőlem, hogy mikor lesznek kaphatók az új Team Feeder orsók? Az eddigi „hamarosan” és „nemsokára” válaszok helyett most végre azt mondhatom, hogy megérkeztek! Épp ezért büszkén mutatom be az általam tesztelt, iránymutatásaim alapján elkészített és a nevemmel fémjelzett Team Feeder Special orsók első fékes és nyeletőfékes változatait.

Az új Spro Team Feeder Special orsók készülnek első fékes és nyeletőfékes változatban is

Méret:5500
Tömeg:első fékes: 530 g, nyeletőfékes: 585 g (mért adatok)
Áttétel:4,8 : 1
Visszaforgásgátló:holtjátékmentes, tűgörgős
Fékrendszer:első fék vagy nyeletőfék
Csapágyak:4 + 1
Dobperem átmérője:63 mm
Dob magassága:56 mm (teljes magasság); 27,8 mm (ahova a zsinór csévélhető)
Zsinórkapacitás:0,20/350 m, 0,22/300 m, 0,25/250 m, 0,30/170 m
Zsinórbehúzás:92 cm / hajtókar-fordulat
Ház és rotor anyaga:üvegszál-műanyag kompozit
Dob anyaga:alumínium
Ár:21 990 Ft-tól

Gyakran találkozom azzal a kérdéssel, hogy milyen feeder felszerelést, botot, orsót és kiegészítőket javaslok megvásárlásra olyan kritériumoknak megfelelve, mint a megfizethető ár és a hosszú élettartam. A kritikus pont legtöbbször a megfelelő orsó ajánlása volt, hiszen egy típust vagy drágállották, vagy nem tartották elég jónak a kérdezők. Így adott volt az első számú feladat: készíteni kell egy olyan orsót, mely kifejezetten a feederhorgászoknak készül, a hosszú élettartam garantált, emellett legyen megfizethető is! Ezeknek a kritériumoknak maximálisan megfelelve kerültek forgalomba a Spro Team Feeder Special orsók első fékes és nyeletőfékes változatai.

Előttem az utódom…! A régi, legendás Spro orsók megfelelő alapot biztosítottak az új orsók elkészítéséhez

Az alapot azok az elnyűhetetlen, már-már legendás Spro orsók adták, mint az Incognito, a Super Long Cast, vagy a Special Feeder. Ezek tartóssága, hosszú élettartama megkérdőjelezhetetlen, árszintje a hazai piac számára elfogadható, tehát az első két fő kritériumnak megfeleltek. De mit néz még egy céltudatos feederhorgász, amikor orsót választ?

Egy masszív feeder orsó tartós használatra első fékes…
… és nyeletőfékes kivitelben
A különbség itt igazán szembetűnő
Az új orsók mérete 55-ös, amellyel a legjobb feeder orsó méretet értük el
A nagy távolságra történő könnyed horgászatot támogatja az orsó 63 mm-t meghaladó dobátmérője…
… és speciális dobperem-kiképzése is

A hazai feederezők jelentős része pontyra horgászik, amelyet nem lehet mindig a part szélében megfogni, sőt többnyire csak távoli dobásokkal érhetők el. Ehhez kellően nagy méretű orsóra van szükség, de mégsem egy robusztus, 800 grammos mákdaráló az álomorsó, amely jól mutat egy bojlis boton, de sehogyan sem passzol a feederbotra. A legtöbb feederhorgász - az eladási statisztikákat figyelembe véve - az 50-es méretet választja, sőt szívesen venne nagyobbat is, de riasztó számukra, hogy akár 500-800 méter zsinórt is fel kell csévélni egy ideálisnak vélt dobátmérővel rendelkező, de mély dobú orsóra. A Team Feeder orsók mérete 55-ös, amellyel a legjobb feeder orsó méretet értük el. Zsinórral feltöltött állapotban sem haladják meg a 600 grammot. A leggyakrabban használt főzsinór méret 0,20 mm átmérőjű monofil zsinór, amely már kellően erős és fonott dobóelőke használatával a világból ki lehet vele dobni. Az új orsóim dobjára maximum egy tekercs (0,20 mm / 350 m) zsinór fér fel, tehát pont ideális a zsinórtároló kapacitásuk is!

Az orsó sekély dobjára nem kell feleslegesen több száz méter zsinórt felcsévélni
Zsinórkapacitása úgy lett beállítva, hogy egy tekercs 350 méteres 0,20 mm vastagságú zsinór pont feltölti a dobot

A nagy távolságra történő könnyed horgászatot támogatja az orsó 63 mm-t meghaladó dobátmérője és speciális dobperem-kiképzése is. Azonban az sem mindegy, hogy a nagy távolságra bevetett végszereléket mennyi idő alatt és milyen erővel lehet üresen kicsévélni? Mikor fontos ez? Amikor kiakasztott zsinórklipsszel - pontosan azonos helyre - etetünk. Ekkor akár 20-30 dobás is követi egymást. Nos, ilyenkor egyáltalán nem mindegy, hogy az orsó 70-80, vagy esetleg 90 cm-t meghaladó mennyiségű zsinórt képes egy hajtókar-fordulattal felcsévélni. Ezek az orsók - feltöltöttségtől függően - 92-94 cm-t tekernek fel az orsó egyetlen könnyed megtekerésével. A rendkívül sima, könnyed futást mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy a hajtókar egyszeri lendületes megtekerésével a rotor akár 14-szer is körbefordul „magára hagyott” állapotában! Ezek az adatok kellően beszédesek és mérhetők, amelyből kikövetkeztethető, hogy nem kell az alapozó etetés során kondibérletet váltani és nem fáradunk el a horgászat előtt annyira, hogy mindentől elmegy a kedvünk…

A masszív hajtókar egyetlen fordulatával a orsó 92 cm zsinórt csévél fel
A tengely átmérője majdnem 5 mm, amely elengedhetetlen a kapitális halak biztonságos fárasztása során
A csapágyazott zsinórvezető görgő egyedi kialakítása révén mindig a megfelelő helyre kényszeríti a zsinórt

Ha már a kiakasztott zsinórklipszes etetés került szóba, ma már alapkövetelmény MINDEN feederezés során használt orsónál, hogy annak kör keresztmetszetű, fém, rugós klipsze legyen. Az évek során bebizonyosodott, hogy az ék alakú műanyag klipszek megsértik, sőt el is vághatják a főzsinórt, így a feederezés során semmiképpen sem ajánlottak! Természetesen a Team Feeder orsók klipsze minden elvárásnak maximálisan megfelel!

Ma már alapkövetelmény MINDEN feederezés során használt orsónál, hogy annak kör keresztmetszetű, fém, rugós klipsze legyen

Az orsó tökéletes zsinórprofilját és a gondtalan, távoli, gubancmentes dobásokat a „wormshaft oscillation system”, azaz a csigás dobemelő rendszer garantálja. Sőt, ennek köszönhetően akár fonott főzsinórral is használhatók!

Megkérdőjelezhetetlen, hogy az orsóban van anyag, súlya mégis a bűvös - feederezők által elvárt - 500 grammos határ körül mozog
Az orsó tökéletes zsinórprofilját a „wormshaft oscillation system” biztosítja

A porvédett, 6 lamellából álló fékrendszer rendkívül finoman hangolható, tökéletesen adagolja a zsinórt. Ha letekerjük a fékcsillagot, láthatjuk azt a gumitömítést, amely porvédetté és vízállóvá teszi (időlegesen) az orsót. Én már többször jártam úgy, hogy vízbe ejtettem (vagy berántotta a hal) a felszerelésemet, de ez az egyszerű védelem megvédi ettől is, a horgászat pedig gondtalanul folytatódhat!

A gumitömítéssel védett, precízen hangolható első főfék-rendszer…
… 6 db lamellából áll
A nagyméretű lamellák tartós használat során sem tapadnak le

Szándékosan a végére hagytam az orsók csapágyazottságát taglaló részt. Nagyon sokszor látom, tapasztalom, hogy az orsógyártók a minél magasabb csapágyszámmal próbálják leendő vevőiket meggyőzni, miközben 8-10 gyenge csapágy pont annyiba kerül, mint 4 jó! Mi a legjobbat választottuk ebből is, és ezek oda kerültek, ahol biztosan szükség van rájuk!

A nyeletőféket az orsó hátsó részén található billenő karral lehet bekapcsolni, a nyeletőfék erejét pedig a tekerőgombbal lehet beállítani
A kétoldalt található kefesor meggátolja az esetleg meglazuló zsinór dob alá tekeredését

Összegzés: A hazai legnépszerűbb, pontyos feederhorgászat igényeit maximálisan kiszolgáló orsókkal nincs elérhetetlen távolság és megfoghatatlan méretű hal. Legyen a horgász kezdő vagy haladó szintű, biztosra vehető, hogy ezekkel az orsók bármelyikével egy könnyen kezelhető, strapabíró, hosszú időn keresztül a dolgát szótlanul teljesítő társra lel. Az első fékes változatot az egy feederbottal próbálkozó vagy a botok mellet ücsörgő aktív horgászoknak ajánlom, így ez a modell ideális a folyóvízi horgászatok során is. A nyeletőfékes változat a kettő feederbottal horgászó vagy a botjai mellett nem éppen éberen őrködő horgászoknak ajánlott. Ha a nyeletőféket bekapcsoljuk, biztosra vehető, hogy a leghevesebben kapó hal sem tudja felszerelésünket vízbe rántani.

A név kötelez!
Hasonló harcos halakat kívánok mindenkinek!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor és Csapi Károly
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.