Csalitüske Fine, avagy finomítás a végletekig

Csalitüske Fine, avagy finomítás a végletekig

Mióta a Haldorádó csalitüske forgalomba került, több ezer horgász ismerkedett meg a hajszálelőkés csalizás talán legegyszerűbb módjával. Legyen szó SpéciCornról, Oldódó-Lebegő pelletről vagy Soft pelletről, a tüskén történő felkínálás lényegesen egyszerűbbé teszi, meggyorsítja a csalizást. A tüskére szúrás egyetlen feltétele az, hogy a csali anyaga ne legyen kőkemény, és legyen akkora a mérete, hogy az apró lándzsa ne repessze, ne roncsolja szét. Örömmel értesítem a „tüskés” pecásokat, hogy az utóbbi kritérium sem áll már a csali és a tüske közé, ugyanis a Vékony Haldorádó Csalitüske a leglágyabb, legapróbb finomságok felkínálására is lehetőséget teremt. Alábbi írásomban bemutatom, miket lehet a csalitüskék legvékonyabbikán felkínálni úgy, hogy az ínycsiklandó falatot jelentsen a leggyengébben táplálkozó hal számára is.

Hogy érthető legyen, mi is a különbség a normál és a vékony csalitüske között, érdemes először a segédeszközök paramétereit áttekinteni. A normál vastagságú tüske 7, 10 és 15 mm-es hosszban áll rendelkezésre. Ezek mindegyikének 0,6 mm a vastagsága.

A tüskés csalizás pofonegyszerű
A normál tüske 0,6 mm vastag, míg az új, vékony tüske mindössze 0,35 mm
Jól látható a méretbeli különbség

Ezzel szemben a vékony csalitüske csak 7 és 10 mm-es változatokban kapható, ám ennek a vastagsága mindössze 0,35 mm. A normál és az új tüske is rendelkezik „szakállal”, amely a csali megtartását segíti elő.

A vékony csalitüske 7 és 10 mm-es változatokban kapható

Már a paramétereken jól látszódik, hogy milyen markáns méretbeli különbség van a két tüske között, ám nemcsak szemmel látható a differencia, hiszen ez súlybeli eltérést is jelent. Így aztán azok a kisméretű csalik, amelyeket eddig a nagyobb tüske „lesúlyozott”, a vékony segítségével könnyebb formában kínálhatóak fel.

Az adatok pontosak!

Mint már említettem, az új kivitelezésű tüske 7 és 10 mm-es változatokban kapható. Ebben az esetben visszafelé fogok haladni, és a részletes bemutatást a hosszabbik verzióval kezdem. Azért ezzel, mert felhasználhatóságát tekintve ez hasonlít jobban az eredeti méretű tüskéhez.

A Haldorádó csalitüske kínálata így már öttagúvá vált

Erre a modellre még a megszokott csalikat is fel lehet tűzögetni, és erre szükség is lehet, hiszen kikönnyített csaliknál nagy előny, ha könnyebb a tüske. Akkor pláne előnyös az ultrakönnyű csalitű, ha olyan csalétket kínálunk fel, amivel az egész horogelőkénket akarjuk meglebegtetni.

A vékony tüskékkel könnyebben lehet tökéletesen ballanszírozott csalivariációkat készíteni

A vékony csalitüskék nagy előnye azonban nem a hajszálelőkén megszokott csaliknál mutatkozik meg leginkább, hanem azoknál, amelyeket eddig nem lehetett a horog mellett felkínálni. Az őszi, téli, hideg vízben történő horgászatoknál, valamint a versenyeken gyakran lehet azt tapasztalni, hogy csak a végletekig lefinomított csalit lehet bekönyörögni a hal szájába.

Icipici, pillekönnyű falat

Az ilyen ultra finom csalik egyértelműen a különböző lárvák, kukacok. Az élő csalis pontyhorgászat a hétköznapi pecákon nem kap akkora figyelmet, azonban kiélezett helyzetben - pl. gyengén táplálkozó halak esetén - ekkor is szükség lehet rá. Legyen szó csontkukacról, pinkiről, vagy akár szúnyoglárváról, a vékony tüskére könnyedén fel lehet tűzni bármelyiket.

Az ilyen felkínálásnál garantált, hogy a horog megakad a hal szájában!

Miért is jó ez? Miért jobb, mint ha a horogra lenne tűzve a csali? A válasz az akadásban rejlik. Ha pici horoggal horgászunk, akkor annak mérete meghatározza azt is, mennyi csontit tűzhetünk rá. Ha ugyanis sok lárvát erőszakolunk fel a horogra, vagy éppen egy hungarocell golyóval szeretnénk azt kikönnyíteni, akkor a túl sok minden a horog öblén, ami gátolhatja a megfelelő akadást. Ezzel szemben a 10 mm-es tüskét úgy tűzzük teli csalival, ahogy akarjuk, mert a horog szabadon van, így semmi nem akadályozza annak akadását.

A tüskéről a nyüzsgő lárvák sem tudnak „lemászni”
Még a gyengén táplálkozó halak is felszippantják a helyesen felkínált csalit
Őszi pontyocska, amely végletekig lefinomított csalira jött

Egyre gyakrabban hallani olyan sporthorgász tavakról, amelyeken csak szakállmentes horoggal lehet horgászni. Legutóbb, mikor az ilyen szabályozás alá eső gyáli Garden Lake-en horgásztam, szembesültem azzal, hogy a szakállmentes horgon felkínált csonti lefűzi magát a horogról.

A kis tavakon gyakran kell finomítani, hogy kapást tudjunk kicsikarni

Nem úgy kell elképzelni, hogy az összes csonti, ami a horgon volt, lemászott, de addig-addig mocorogtak, míg a horog száráról annak hegyéig vánszorogtak, és sok esetben mire a hal megtalálta a csalit, az egyik pondró már a horog hegyén csücsülve meggátolta az akadást. Bosszantó jelenség, de most már kivédhető!

A jó akadás lehetővé teszi, hogy kis horoggal is erélyesen fárasszunk
10-es Brax Pro előkezsinórra kötve a tüskén felkínált csali teljesen élethűen fog mozogni

Vannak olyan extrém helyzetek, amikor már olyan dolgokhoz kell nyúlni, amire azt lehet mondani, hogy nincs finomabb megoldás! Ilyen az, amikor a legkisebb horog és a lehető legkönnyebb csali kell a halaknak. A 7 mm-es csalitüske pont az ilyen helyzetekre készült. Erre az aprócska tűre olyan csalikat lehet feltűzni, amelyek eddig a 16-os, 18-as horgok privilégiuma volt.

A vékony tüske nem tesz kárt még a szúnyoglárvában sem
A legapróbb csalikat is feltűzhetjük a 0,7 mm vékony tüskére

A szúnyoglárvás peca a legextrémebb pontyhorgászatok közé tartozik, ám ha a helyzet úgy kívánja, alkalmazni kell. Nagy problémája volt ennek a módszernek, hogy a szúnyogot csakis vékony húsú horogra lehet feltűzni úgy, hogy az életben is maradjon.

Az apró, de vastaghúsú, szakáll nélküli horgon nem tudnak olyan élethűen mozogni a lárvák, mint a vékony tüskén

A vékony húsú horoggal pedig az a probléma, hogy könnyen kihajlik. Hiába értünk el kapást a finomítással, ha a hal azonnal kinyújtotta a horgot és lelépett. A pici, vékony tüske segítségével akár vastagabb húsú, pici, erős horgokon is lehet szúnyoglárvát felkínálni úgy, hogy a kapás kicsikarására kötött kompromisszummal nem kell lemondanunk a hal megfogásának reális esélyéről!

Ennek garantáltan odaszív a legóvatosabb ponty is

A tű hegyére szúrt kütyü vagy egy egész apró méretű hungarocell alkalmazásával olyan élethűen mozgó csalit tudunk felkínálni, amelynek a legkényesebben kapó, legóvatosabb ponty sem tud majd ellenállni.

Az ilyen szép pontyok még télen is jól foghatóak, ha megfelelően tálaljuk nekik a csalit

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Nagy Gábor, Sipos Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.