Döme praktikák 10. rész - Erőgumival kombinált folyóvízi feeder végszerelék

Döme praktikák 10. rész - Erőgumival kombinált folyóvízi feeder végszerelék

Az erőgumi olyan nélkülözhetetlen kiegészítője a feeder végszerelékeknek, amely tovább növeli annak rugalmasságát, vékonyabb horogelőke használatot enged, és végül, de nem utolsósorban a fárasztás legkritikusabb pillanatiban is segíti a hal szákba vezetését, nem engedi, hogy egy nehezebb kosár kiüsse a horgot a hal szájából. Bemutatom, hogy én hol és miként használom az Power Gum-ot. Érdemes lesz tanácsaimat most is megfogadni, mert így bizony több hal kerülhet a szákba!

Sokat horgászom a Dunán, ahol egyre nagyobb távolságokra, eddig elérhetetlen, partról szinte meghorgászhatatlan területekre tudom bevetnem végszerelékem. Ehhez egyre nagyobb súlyú, speciális kialakítású kosarakat használok. Ezek biztonságos bevetéséhez egyre erősebb feeder botokra van szükség. Ahhoz, hogy egy 200 grammot meghaladó súlyú feederkosár a dobás pillanatában ne szakítsa el a főzsinórt, mindenképpen fonott dobóelőkét használjunk! DE… és most jön de!!! A kemény bot és fonott dobóelőke - még laza orsófék mellett is - együtt olyan rugalmatlan kontaktust ad az utolsó métereken, ami miatt pont a lábunk előtt, a maradék erejével megugró hal szájából „tépjük” ki a horgot. Baromi bosszantó a már karnyújtásnyira lévő, megpillantott, akár kapitális méretű dévérkeszeget, márnát vagy pontyot így elveszíteni…! Jó néhány átélt kudarc után úgy döntöttem, hogy ezen változtatni kell! Muszáj valami plusz rugalmasságot adni a végszereléknek az utolsó métereken is, ebben segít a Power Gum, magyarul erőgumi. Tekintsük át közösen azt a folyóvízi végszereléket, és összeállításának módját lépésről lépésre haladva, amely tökéletes megoldást nyújt bármilyen helyzetben!

Az erőgumis feeder végszerelék elkészítéséhez szükséges kellékek
Elsőként a fonott dobóelőkét kell a bot 1,5-2-szeres hosszában a monofil főzsinórhoz kötni
Az erőgumi végére egy duplán hurkolt csomót kell kötni
A csomó felett 5 mm-rel vágjuk el a gumit
Ezt a darabkát egy öngyújtó segítségével kell leégetni, kiperemezni, amely garantálja, hogy a csomó soha nem fog szétcsúszni
Ugyanezt a folyamatot végezzük el az erőgumi másik végén is. 15-17 cm hosszú gumira van szükségünk
A dobóelőkére az itt látható sorrendben fűzzük fel a karabineres forgót, gumigolyót és műanyag gyöngyöt…
… majd hurkoljuk a képen látható módon az erőgumira
A 6-7 menetes kötés rászorul a gumira, biztonságosan tart, nem kell attól tartani, hogy lecsúszik vagy kibomlik
A műanyag gyöngy és gumigolyó megvédi a kötést
Az erőgumi másik végébe ily módon kell a horogelőkét rögzíteni
A gumira hurkolt végfül nem tud fellazulni és lecsúszni, mert megfogja csomó
Íme, a kész végszerelék
Ilyen szép folyóvízi halakat kívánok tesztalanynak az új végszerelékhez!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly
Videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.