Feederbotok folyóvízi horgászathoz

Feederbotok folyóvízi horgászathoz

Óriási a kínálat a feederbotok piacán az Ultra Light pálcáktól a Heavy kategóriáig, de a folyóvízi horgászatnál használatos „nagyágyúkból” annál kevesebbel találkozhatunk, sőt…! Ha a cél egy extra erős bot fejlesztése, amivel a nagytömegű kosarakat is biztonságosan a vízbe juttathatjuk, akkor jó eséllyel egy rugalmatlan feederbot lesz a végeredmény. Ez pedig elveszi a feederbotok lényegét. Épp ezért kevés gyártó próbálkozik meg speciális folyóvízi feederbotok készítésével, mert sokkal nehezebb a feladat, mint amilyennek elsőre látszódik.

Ebben a cikkben 3 olyan feederbot családot mutatok be, melyek megfelelnek maximális elvárásaimnak a folyóvízi horgászatok során. Az erős sodrású vizeken - például a Dunán - gyakran szükség van a 100-150 grammos, vagy ennél nagyobb önsúlyú kosárra, melynek tömege megtöltve elérheti akár a 200 grammot, sőt még többet is. Ezt tetézi az is, ha nagyobb távolságra szeretnénk horgászni. Itt persze a „távoli” horgászatot is más léptékkel kell mérni. 30-40 métert pontosan meghorgászni egy gyors folyású vízben akár 200 gramm össztömegű végszerelékkel már távolinak számít, hiszen ilyen súlyú kosarak távolra történő bejuttatása igazán botot és horgászt próbáló feladat. A cikkben szereplő botok mindegyikét úgy fejlesztették, hogy extrém terhelést is kibírjanak és élvezet legyen velük a horgászat.

Nevis Raptor Feeder

Már a bot neve is jelzi, hogy nem egy hétköznapi feederbottal van dolga annak, aki a kezébe veszi. Három fő jellemzője van a Raptor családnak: az erő, a nagy dobósúly, valamint a kedvező ár. A Nevis Raptor botok két méretben: 3,6 és 3,9 méteres hosszban és három különböző erősségben, összesen 6 különböző változatban kerülnek forgalomba:

  1. A Heavy erősségű bot dobósúly-tartománya 30-120 gramm.
  2. A Super Heavy feederbot 40-150 gramm dobósúlyú.
  3. A legerősebb, Extra Heavy feeder 50-180 grammos tartománnyal rendelkezik.

A Nevis Raptor botcsalád 3 különböző erősségű és fajtánként 2 különböző hosszúságú feederbotból áll
A botok gyűrűi és rezgőspiccei a feederek erejéhez méretezettek

Mikor van szükség ilyen erősségű, ennyire „szigorú” felszerelésre? Olyan horgászoknak ajánlom, akik kifejezetten akadós, kemény terepen horgásznak és kell a megfelelő erőtartalék ahhoz, hogy egy-egy akadó mellől kifordítsuk a kapitális halakat. Ez a botcsalád a mindennapos horgászatok hű társa. Nem szeretem ezt a kifejezést, de mégis leírom: olyan „ütni-vágni való”, szívós, igénytelen feederbot, amely némi túlzással mindent kibír. Ezzel a bottal a kezemben estem már el kövezésen, vertem oda a földhöz, törtem le róla gyűrűt, de mégis tudtam vele horgászni. Az iszonyatos erőtartalék a bottestet feszessé, merevvé, talán túlzottan is merevvé teszi, amely a bot rugalmasságát, főleg a Super Heavy és Extra Heavy kategóriában kedvezőtlenül befolyásolja. No de tudomásul kell venni, hogy a 3,9 méteres Extra Heavy bottal akár 350 gramm súlyú végszereléket is bedobhatunk! A magyar élmezőny jó néhány ismert tagjánál (többek között nálam is) lehet látni a Nevis Raptor Extra Heavy Feedert, amelyet alapozó etetéshez használnak. Fonott zsinórral a legnagyobb gombócok is sebészi pontossággal juttathatók be vele 20-50 méter közötti távolságba. A jelenleg kapható legkedvezőbb árú „etető-feederbot” a piacon, miközben a vad folyóvízi halak sem lehetnek ellenfelei…

Egy ilyen méretű etetőgombóc meg sem kottyan az Extra Heavy változatnak
Akár 350 gramm súlyú végszerelék bevetésére is képes a legerősebb Nevis feeder!

Valamennyi Raptor feederbothoz két különböző erősségű spicc jár, amiből az egyik üvegszálas, míg a másik karbon anyagú. A teljes bottesten extra keménységű SiC gyűrűsor fut végig, emellett stabil fogású parafa nyéllel van ellátva.

Spro PowerShade Feeder

Ez a termékcsalád a Spro 2012. évi botújdonsága, amelyben van kifejezetten erős „folyóvízi szekció” is. A PowerShade széria meghökkentően széles palettával, különleges méret- és dobósúly-tartománnyal rendelkezik, de az igazán kemény terepre három változat készült. Én most kizárólag a botcsalád legerősebb, Extra és Super Heavy tagjait vettem górcső alá, amelyek a minőségi, de nagy teherbírású feederbotok új dimenzióját képviselik. Ezek a karbon botok egy teljesen új szériájába tartoznak, amelyek kifogástalan, „modern” akcióval rendelkeznek. Maximálisan bírják a nagy súlyú kosarakat, de megvan az rugalmas, fárasztás közben nélkülözhetetlen akciójuk, amelynek köszönhetően nem verik le magukat a horogról a halak. A különböző hosszakhoz más-más dobósúly-tartomány párosul:

  1. A 3,6 méteres Extra Heavy bot maximum 180 grammos dobósúllyal rendelkezik.
  2. A 3,9 méteres, szintén Extra Heavy bot dobósúlyát már maximum 220 grammra kalibrálták.
  3. A 4,2 méteres Super Heavy változat dobósúlyát pedig maximum 240 grammban határozták meg!

A Spro PowerShade egy magas minőségű botcsalád, amelyben van kifejezetten erős „folyóvízi szekció” is
A toldásoknál található erősítés segít a bottagok biztonságos, csúszásmenetes megfogásában is
Ilyen halakhoz segített hozzá!

A blank (bottest) különleges összetételű karbon keverékéből készült, így készülhetett el a vékony, de mégis rendkívül erős botok alapja. Ezt követően felkerül rá 2 réteg kevlárháló, mely tovább erősíti a testet. A bot egy szép, átlátszó designos borítást kapott. E feederbot további érdekessége, hogy a 2. és a 3. tag alján található egy bordázott rész, mely nemcsak a toldások feletti részt erősíti, hanem a bottagok szétszedését is megkönnyíti, amikor nagyon hideg van, vagy ha a tagok nedvesek. Parafa nyél, extra könnyű, nagyméretű SiC gyűrűk és ellenálló orsótartó teszi teljessé az összképet. A botokhoz 3 db, megnövelt gyűrűméretű karbon spicc jár.

Spro Big River Pellet Feeder

Ha valaki a folyóvízi feederezéshez készült, jelenleg elérhető talán egyik legjobb feederbotot akarja, annak sem kell egy vagyont elkölteni! Aki értékeli a minőséget és a botfejlesztésbe fektetett rengeteg munkát, az nem hagyhatja figyelmen kívül ezt a botcsaládot. Sokaknak biztosan ismerősen cseng ez a név, nem véletlenül! Ez a széria a nevemmel fémjelzett első generációs Pellet Feeder botok „nagytesója”. A botokat 3 hosszban, két különböző dobósúllyal készítik. A 3,6 méteres változat dobósúlya 100-tól 250 grammig terjed, a 3,9 és 4,2 méteres botok pedig 200-300 (!!!) grammos dobósúly-tartománnyal rendelkeznek, miközben teljesen „kezesek” maradtak, nem egy rugalmatlan surf botról van szó.

Big River Pellet Feeder a most elérhető speciális folyóvízi feederbotok között az egyik legjobb!
A nagyméretű, nagy keménységű SiC gyűrűsor teszi teljessé a botot
A fémgyűrűs erősítés megvédi az illesztések végeit
Gyakran horgászom télen is, amikor a hagyományos, kisgyűrűs feederek használhatatlanok lennének a gyors eltömődésük, befagyásuk miatt. A Pellet Feederre ekkor is számíthatok!

A speciális IMT-7 Power Carbon alapanyag a különleges, kevlár alapú keresztszál erősítéssel olyan anyagszerkezetet eredményezett, amely horgászat közben tulajdonképpen törhetetlen, mindemellett kellően rugalmas is maradt. Olyan vízterületeken ajánlott, ahol különösen nagy igénybevételnek vannak kitéve a botok. Ez az extra erős bot ekkor mutatja meg, hogy mire is képes! Olyan remek horgászeszköz, amely a céltudatos óriás ponty- és amurhorgászat egyik leghatékonyabb eszköze. Kiválóan teljesít olyan folyókon is, ahol 100-300 (!!!) gramm össztömegű végszereléket kell bevetni, hogy a sodrás ne tudja azt elvinni. A pontos dobásokat a megnövelt méretű, nagy keménységű SiC gyűrűk biztosítják, amelyek ellenállnak a fonott zsinór „támadásának” is. A tagokat a toldásoknál fém gyűrűkkel erősítették. A három különböző erősségű - light (fehér), medium (zöld), heavy (piros) - spicc igazodik a halak kapókedvéhez és a bevetésre váró kosár nagyságához.

Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor, Csapi Károly

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.